Amerikai lepárlók sorozat: Bainbridge Organic Distillers

bainbridge.jpg

Az új évben is folytatom amerikai lepárlókat és érdekesebb termékeiket bemutató posztjaimat. Idén első alkalommal Washington államba látogatunk, hogy egy különleges kiadáson keresztül megismerjük az északnyugat egyik grain to glass lepárlóját.

A lepárlónak helyt adó Bainbridge Island városa Seattle-től nyugatra található egy szigeten, amely szintén a Bainbridge Island nevet viseli. A két város között kompjárat közlekedik. A szigetet az 1700-as évek végén kezdték gyakran látogatni a korai amerikai haditengerészet hajói. Nevét 1841-ben kapta a nyolc évvel korábban elhunyt William Bainbridge-ről, aki egy magas rangú kapitány és az USS Constitution nevű hadihajó parancsnoka volt az 1812-ben kezdődött Brit-Amerikai háborúban. A névadó Charles Wilkes őrnagy, szintén hajóskapitány, aki az északnyugati régiót fürkészte abban az időben. A szigetre 1883-ban érkeztek először japán bevándorlók és a 2010-es népszámlálás adatai szerint a lakosság 3,2%-a ázsiai nemzetiségű. A japán kapcsolat lényeges lesz a lepárló szempontjából, de erről majd később.

11701012_852935148095480_8118388055830070584_n.png

Nem semmi a kilátás

10389412_845636818825313_2531054029477898392_n.jpg

Itt terem amit megiszol

A Bainbridge Organic Distillerst családi vállalkozásként alapította Keith Barnes, aki a fiával vezeti a kis üzemet. Keith Barnestől nem állt távol ez az iparág: saját marketingvállalkozásával márkafejlesztést és forgalmazói tevékenységet is végzett. Klasszikus sztori az övéké is: Keith és a fia otthoni lepárlással kezdték, majd a jó visszajelzések után abból nőttek nagyobbra. A jogszabályi környezet változásának köszönhetően csábító lett kisüzemi lepárlókat nyitni így ők is emellett döntöttek. Italaik már számos versenyen bizonyítottak, tehát az üzlet elindítása nem volt hiábavaló. A lepárlóban már az elejétől fogva minden helyben és kézzel készül, a gabona kiválasztástól, feldolgozástól kezdve a hordóba töltésig. Nemcsak whiskeyt készítenek, hanem vodkát és gint is. A műhely az első olyan lepárló Washington államban, amely elnyerte az USDA általi "organic" minősítést (az USDA gyakorlatilag az amerikai földművelésügyi minisztérium - a szabályozás részleteiről bővebben olvashattok itt). Csak az államban termelt gabonát használnak a whiskey előállításához. A kísérletezgetés mellett az átláthatóság is fontos számukra ami a termékek összetételét és a felhasznált alapanyagokat illeti.

40976_114259438629725_6565548_n.jpg

Az egyetlen folyamatosan elérhető whiskeyük a kínálatban, a Bainbridge Battle Point Organic Wheat Whiskey is 100% helyi búzából készül, a fermentáláshoz egyedi élesztőkombinációt használnak. A whiskey kétszeres lepárlású és 2 évet érlelődik új, 10 gallonos amerikai tölgyhordókban. Az ital a 2014-es World Whiskies Awardson a legjobb amerikai búzawhiskey címet nyerte el és több más díjjal is büszkélkedhet. Mégsem az alapkiadás az, ami miatt ez a poszt létrejött, hanem a Whisky Advocate magazin által díjazott, limitált kiadású, Yama névre hallgató párlatuk.

15252595_1158542627534729_2165497192067898336_o.jpg

A Whisky Advocate magazinnál sok whiskyt megkóstolnak egy évben, és az év végén el is ismerik ezeket. Az Annual Craft Whiskey of the Year (magyarul Az év kézműves whiskeye) kategóriában ezúttal a Bainbridge Yama gabonawhiskey nyert náluk. Ez a whisky 100% USDA által elismert organikus (nem malátázott) árpából készült és 3 évet töltött 10 és 15 gallonos (kb. 37,8 literes), Japánból származó mizunara-tölgy hordókban. A whiskey igen magas ára - 495 dollár - nemcsak a limitált szériának köszönhető, hanem annak is, hogy az ár nagy része egy jótékonysági akció keretében a Bainbridge szigeten található japán telepes falucska, Yama örökségének megőrzésére megy. Yama falut 1883-ban alapították a japán bevándorlók és a falu maradványai ma az egyetlen érintetlen Issei falunak számítanak az Egyesült Államokban (Issei - első generációs japán bevándorló kolónia, az elnevezés a japán ichi - egy szóból származik). Keith Barnes már a lepárló megalapításától kezdve szerette volna valamilyen formában felhívni a figyelmet a sziget érdekes történelmére, a japán vonatkozásra, örökségére és egyben pénz gyűjteni a már említett település megóvására a jövőnek. Így született meg a Yama whiskey ötlete.

12963891_984515108270816_7580717296546579065_n.jpg

Yama American Single Grain Barley Mizunara Japanese Oak Cask

A hordók egy helyi, családi tulajdonú kádárműhelyben (Gibbs Bros. Cooperage) készültek a nagyon nehezen és drágán beszerzett japán alapanyagból. A fa még éveket száradt Japánban, mielőtt az óceán másik felére szállították. Az egész művelet mintegy hat évet vett igénybe és a hordók költsége 2-3000 dollárra rúgott darabonként. A belekerülő whiskey alapanyaga az állambeli Skagit-völgyből származó Full Pint és Alba variánsok, amelyet csupán 77 mérföldről szállítanak és helyben őrölnek meg. A fermentálás a lepárló négy, 550 gallonos (2081 literes) rozsdamentes acél fermentálókádjainak egyikében történik. A párlat vágását kézzel végzik. A második lepárlás után 63,2% abv-re higítják a párlatot, palackozáskor 45% abv lesz. Az érlelés során igen magas, 30-40% a párolgás.

483130_460759030646429_892438007_n.jpg

11215698_904561519599509_207040477777716764_n.png

12936518_985645234824470_8193682012691106364_n.jpg

Életképek a lepárlóból

Első körben 200 palack került ki a lepárlóból, de egy következő, hosszabb érlelésű kiadás is várható, akárcsak a már felhasznált mizunara hordók újratöltése. Beszerzése helyben és néhány más forrásból lehetséges, de a kevés darabszám miatt hamar elkapkodták, és - a különlegesebb skót whisky kiadásokhoz hasonlóan - magasabb áron lehet viszontlátni máshol...

Átláthatóság, pontos információk, semmi obskurus legenda, titkos összetevő, szövevényes háttérsztori - ez a Bainbridge.

Képek forrása: Bainbridge Organic Distillers hivatalos Facebook oldala