Hiány várható skót whiskyből - és talán tovább tarthat, mint egy évtized?

12141053_1707784652796006_4146299540091391878_o.jpg

Mostanában egyre több helyen lehet olvasni a skót whiskyipart fenyegető hiányról, amit világszerte megérezhetnek a forgalmazók és nem utolsó sorban a fogyasztók. Ezidáig már számos blogposzt járja körül a témát, amikből én is szemezgetni fogok. Témaindítónak álljon itt egy rövid cikk az Esquire-ről.


Ha egy kicsit is kötődsz a skót whiskyhez érzelmileg - készletezz belőle! A CNNMoney reportja szerint a skót whisky ellátás akadozásnak indulhat köszönhetően a megnövekedett igénynek világszerte.


A hiány többek között olyan országoknak is ksözönhető, mint Kína, ahol az emberek szinte követelik a skót whiskyt, akkora az igény. Ázsia veszi fel a skót whisky export ötödét és ehhez még hozzájön az amerikai eladások megháromszorozódása. A hatása hasonló, mint történt az a Tennessee whiskeyvel és a bourbonnel, amikor az eladások meghaladták a termelést és mindenki hiánytól tartott.


A mai deficit oka még az iparág hektikusabb időszakai is. Évtizedekkel ezelőtt a whiskyipar lejtmenetben volt, ami azt jelenti, hogy a lepárlók kevesebb whiskyt állítottak elő. A kereslet ismét magas, de túl kevés korosabb ital található a piacon. A lepárlók lázasan dolgoznak, hogy még több whiskyt állítsanak elő, ám mivel minimum három évig kell érlelniük, türelemjáték az egész. A hiány 10-15 évig is eltarthat.


Ha egy korosabb palackkal akarunk vásárolni, bizony meg kell fizetni az árát. Részvények helyett érdemesebb lesz whiskybe fektetni. Egy Bloomberg riport szerint a Platinum Whisky Investment Fund (ami az első whiskyre specializálódott befektetési alap) 17 százalékos növekedést mutatott a tavalyi évben.

Forrás: esquire.com

Címkék: news, whisky, single malt