Whisky a Szentföldről

970191_381454845307894_1564748672_n.jpg

A világszerte megnövekedett whisky igénynek köszönhetően Izrael is beszáll a játékba a Szentföld első single maltjával.

A tel-avivi székhelyű Milk & Honey lepárló éppen most érleli az első hordókat, még ha - a tulajdonos, Gal Kalkshtein elmondása szerint - az országban kevés is a fogyasztó.

Hozzátette, hogy a Milk & Honey első egymillió palackja nagyrészt az USA-ba fog vándorolni.

"Szeretnénk, hogyha azok az emberek, akik szeretik az országunkat és a whiskyt, megvásárolnák a mi whiskynket is".

Az elmúlt években világszerte szárnyal a kereslet a single malt iránt és a jó minőségűből hiány mutatkozik (ez nem azt jelenti, hogy nincs jó minőségű single malt a piacon, hanem azt, hogy nem lesz annyi, hogy kielégítse a megnövekedett igényeket. A folyamatot már tárgyaltuk egy másik bejegyzésben is - a szerk.)

Nir Gilat, a Milk & Honey igazgatója úgy vélekedik, hogy  lesz piaca egy kóser single maltnak Amerikában és később Izraelben is.
"Megnéztük mi történik az amerikai sörpiacon, borpiacon és whiskypiacon és azt vettük észre, hogy Izrael az USA-t követi" - tette hozzá.

Az alkohol mindig is szerves része volt a Szentföld kultúrájának az elmúlt évezredekben is. Palesztin és izraeli bortermelők újraalkották a bort, amit Jézus is ihatott, és a sörfőző és mikrolepárló színtér is növekszik Izraelben és Ciszjordániában.

A Milk & Honey 2013-ban alakult, közösségi finanszírozási kampányukkal mindössze 76000 dollárt gyűjtöttek Indiegogon. A fennmaradó részt Kalkshtein hozta, aki egyébként egy komoly fejlesztési befektető (ún. serial entrepreneur).

Forrás: CNN