Amerikai lepárlók sorozat - Westland Distillery

westland01.jpg

Washington állam is kiveszi a részét a feltörekvő amerikai mikrolepárlók sztorijából. Csak Seattle városában elképesztő mennyiségű 24 mikrolepárló található, több, mint bármelyik amerikai városban. Közülük kiemelkedik a Westland Distillery - ez a legnagyobb mennyiséget termelő lepárló (~60 ezer gallon / év) a Mississippitől keletre.

A Westland Distilleryt két fiatal srác, Emerson Lamb és Matt Hofmann alapította. Emerson Lamb nagyapja, a Stanfordon diplomát szerző Frank Lamb fakitermelési eszközöket tervezett és gyártott cégével, fia, David pedig már exportálta is a gépeket Skandináviába. Az unoka Emerson azonban egész mással szeretett volna foglalkozni. Még 20 éves kora előtt kereste meg Matt Hofmannt a lepárló ötletével. Nemsokára már Skócia felé vették az irányt...
westland_adi.jpgEmerson Lamb és Matt Hofmann / Forrás: cornichon.org

A családtól és barátoktól szerzett pénzből aztán elindult az üzlet.
A lepárló célja kiváló minőségű amerikai single malt előállítása a skót tradíciók alapján, de amerikai szemlélettel. Az itt készülő single malt 24-27 hónapig érlelődik (tehát Skóciában nem lehetne whiskynek hívni, hiszen ott a minimum érlelési idő 3 év). Lamb és Hofmann helyi árpával dolgoznak (ötféléből hogy pontosak legyünk), a helyi sörfőzdéktől vásárolt mash helyett sajátot készítenek és a fermentációhoz belga sörélesztőt használnak. Lepárlómestert sem Skóciából hívtak, mondván tisztán amerikai whiskey előállítása a cél. Matt látja el ezt a feladatot.
20160406_230827-01.jpeg
Ez sikerül is, hiszen whiskeyjeik több díjat is nyertek már a különböző szakmai versenyeken. A sós óceáni levegővel átitatott partvidék az állam északi részén kiváló a whiskey érleléséhez, amolyan "skót" klíma. A Washington State University és az Oregon State University kutatásai amúgy is kimutatták, amit Lambék eleve sejtettek: a vidék szinte tükörképe a skót partoknak, ahol ugye a legjobb whiskyk készülnek. Egy olyan italt szerettek volna készíteni, ami nagyban hasonlít a skót whiskykhez és sikerült is nekik. Sőt, ha továbbmegyünk: tőzegelt whiskeyt és sherry hordós utóérlelést is készítenek!

Az érlelés új, erősen kiégetett amerikai tölgyfahordókban történik, ami szintén eltér az általános skót gyakorlattól, de úgy gondolom, hogy ez még egyedibbé teszi ezt az amúgy sem hétköznapi whiskeyt.

A Westland Distillery kínálata:

  • American Single Malt Whiskey: a lepárló zászlóshajója, csokis, vaníliás, kekszes és créme brulée jegyekkel
  • Peated American Single Malt Whiskey: a tőzegelt változat új és használt hordókban is érlelődik
  • Sherry Wood American Single Malt
  • Hand-Filled Single Cask: ez egy különleges tétel kifejezetten a látogatók számára - egy-egy hordóból palackoznak le egy kis üveggel
  • Single Cask Releases (ebből elég sok volt már 2013 óta)
  • Inferno: legújabb kiadásuk, négy évig érlelt, chiliszószos hordóban finiselt whiskey

5b8db34efa2de7592e55412c4bb14ff5.jpg

Washington állam - hat év - 110 lepárló. Megéri megkóstolni a nyugati part Skóciáját.