Írország átfogó whiskey-turizmus stratégiát tervez

echlinville_distillery_view.jpg

Forrás: visitardsandnorthdown.com

Az Ír Whiskey Szövetség a teljes szigetet felölelő whiskey-turisztikai stratégiát szorgalmaz - 125 év után nyílt Észak-Írországban új lepárló

A családi vállalkozásként üzemelő, saját malátázóval is rendelkező Echlinville Distillery 2013 májusában kapta meg a lepárlási engedélyét és 2016-ra várják első saját whiskey-ük elkészültét (ez a Dunville's - a szerk.)

A single pot still és single malt whiskey mellett a lepárló prémium ír Poitínt és gint is tervez palackozni.

Az Echlinville telephelyén többek között több millió euró értékű üstház, érlelőraktárak, palackozó és tárolóegységek találhatók. A lepárló túrákat is szervez a közönségének, ami az Ír Whiskey Szövetség szerint hozzájárulhat County Down megye turizmusának és a helyi gazdaságnak a  fellendítéséhez is.

A szövetség úgy vélekedik, hogy a lepárlónyitás azt jelenti, hogy a gyorsan növekvő ír whiskeyiparnak el kell gondolkodnia egy, az egész szigetet átfogó turisztikai stratégián.
"A számos új szereplő az ír whiskeyiparban egyúttal új turisztikai helyszínek megjelenését is jelenti az elkövetkező években, jó példa erre az Echlinville Distillery. Mindez munkahelyeket teremthet és befektetéseket hozhat mind Észak-Írországnak mind Írországnak" - vélekedik Miriam Mooney, az Ír Whiskey Szövetség elnöke.

"A szigetnek van arra lehetősége, hogy összehozza az ipar szereplőit és a kormányzati hivatalokat (mint például a Tourism Ireland, a Failte Ireland és a Northern Ireland Tourism Board) hogy átfogó, koordinált stratégiát dolgozzanak ki az ír whiskey turizmust illetően. A turisztikai hivatalok mindkét területen részt tudnak venni egy olyan turistaút létrehozásában, amelynek a lepárlók és a helyi turistalátványosságok alkotják a gerincét a szigeten. A munkahelyteremtés jelentős, hiszen a túrák és a vendéglátóhelyek igénylik az új munkaerőt. Skóciában az export értéke és a direkt turizmus aránya öt az egyhez."

Az ír whiskey az egyik leggyorsabban növekvő kategória az égetett szeszek között, 32 tervezett új lepárlóval Írország szerte, amelyek óriási lehetőséget tartogatnak turisztikai szempontból az országnak.

A skót whisky készítők szintén kiaknázzák a turisztikai lehetőségeket és mindezzel rekordnak számító másfél millió látogatót vonzottak a skót lepárlókba 2014-ben, ami 2010-hez képest 10%-os növekedést jelent.

Forrás: thespiritsbusiness.com