A hordós érlelés alapjai - a hordó

cask-sizes-dc-820x375.jpg

A whiskyfogyasztó tudja, hogy kedvenc itala hordókban érlelődik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

A hordó általában fából készült, fém vagy fa abroncsok által összetartott, úgynevezett dongákból álló, középen kiszélesedő, henger alakú tárolóedény. A legjobb minőségű fahordók tölgyfából készülnek, melyeket számos bor és égetett szeszesital érlelésére használnak. A hordókat a kádár készíti. Ma már hatalmas műhelyekben zajlik a hordókészítés.

and-another21.png

Kép forrása: victoriamingley.com

Bourbon és amerikai whiskey érlelésére új, kiégetett hordókat, skót whisky érlelésére hagyományosan használt bourbonos hordókat használnak, azonban a korai években sherrys hordókban érlelődött az élet vize a szigetországban. Gyakori dolog, hogy az érett whiskyt rövidebb-hoszabb időre korábban másfajta szeszesitalt tartalmazó hordóban tovább érlelik, ún. finiselik. A lepárlók ma már sokféle dologgal kísérleteznek, akár az érlelést, akár a finiselést illetően. Több tölgyfafajtából is készítenek hordókat és a világ különböző tájairól származó tölgyfahordók is más és más kémiai karakterisztikával rendelkeznek, melyek hatással lehetnek a whisky ízére. A hordókészítéshez leggyakrabban használt tölgyfafajta a fehér tölgy (white oak, Quercus alba).

A következőkben sorra vesszük a különböző méretű hordók neveit és felhasználási területeit. A leírt hordótípusok nevét nem fordítom le, hiszen a legtöbb whiskyről szóló hír angol nyelvű, ezért a hordók elnevezéseivel is így találkozunk. Amúgy sem létezik mindegyiküknek magyar megfelelője, és a hazai szeszipar saját méretekkel és nevekkel is operál.

Minél nagyobb a hordó, annál kisebb felületen érintkezik a whiskyvel, tehát annál kisebb a hatása a párlatra.

Firkin (41 liter / 11 amerikai gallon)
Nevét a középkori hollandból kapta, jelentése "negyed", utalva arra, hogy a mérete egy British Barrel negyede. Tradicionálisan ale sört csapoltak belőle.

Quarter Cask (50 liter / 13 amerikai gallon)
Az 'American Standard Barrel' negyede, ennélfogva nagyobb a kontaktus a benne lévő párlat és a fa között. Skót és amerikai whisky finiselésére használják (lásd pl. Laphroaig)

Rundlet (70 liter / 18 amerikai gallon)
Durván a British Barrel fele. Tradicionálisan bor szállítására használták.

Tierce (160 liter / 42 amerikai gallon)
Méretében a legközelebb áll a mai olajoshordókhoz és a Pipe egyharmada. Bor szállítására, rum érlelésére vagy sózott áru tárolására használták.

British Barrel (160 liter / 43 amerikai gallon)
Nagyjából a Hogshead hordó fele. Tradicionálisan ale vagy lager típusú sör tárolására használják.

ASB (American Standard Barrel) (200 liter / 53 amerikai gallon)
Az ASB-t használja az amerikai whiskey ipar. Nagyrészüket aztán exportálják, hogy másfajta szeszt érleljenek benne (vagy a belőlük készített másfajta hordókból) pl. rumot, tequilát, skót és ír whiskyt.

Hogshead (250-300 liter / 66-79 gallon)
A legnépszerűbb típus a skót és ír whisky érlelésében. Javarészt olyan amerikai hordókból alakítják ki, amelyek korábban amerikai whiskeyt tartalmaztak (ASB). Úgy vélik, hogy ennek a hordótípusnak fekszik a legjobban a hűvösebb skót klíma, valamint a párlat és a fa érintkezési felülete is optimális. A Butt méretének fele, a Tun negyede. Ez a standard méret a régebbi francia borok és konyakok esetében is, némileg különböző űrtartalommal.
Tradicionálisan fém helyett fa abroncsokkal készítik.

Barrique ((konyak) 300 liter / 79 amerikai gallon (bor) 225 liter / 59 amerikai gallon)
A barikhordó, amit a borkészítésből már ismerhetünk.

Puncheon vagy Tertian (450 liter / 120 amerikai gallon)
Bár neve a latin "harmadik" szóból eredeztethető, utalva arra, hogy durván a Tun hordó harmada (300 liter), a mai modern puncheonok közelebb vannak az 500 literhez. A rumkészítők zömökebb, kövérebb pucheont favorizálnak, vastag dongákkal, míg a sherrykészítők inkább a tradicionálisabb, magas, vékony formát kedvelik, vékonyabb dongákkal.

Butt (500 liter / 132 amerikai gallon)
A Hogshead kétszerese; magas és keskeny, vastag dongájú hordó. A sherrykészítők használják.

Pipe (650 liter / 172 amerikai gallon)
Magas, de mégis zömökebb hordó, mint a Butt. Vastag dongákkal építik. Portói borhoz használják.

Drum (650 liter / 172 amerikai gallon)
Alacsony, zömök, kövérkés hordóforma, széles dongákkal. Madeira borhoz használják.

Gorda (700 liter / 185 amerikai gallon)
Észak-Amerikában elterjedt; különböző whiskyk háziasításához, keveréséhez használják.

Tun (982 liter / 250 amerikai gallon)
A Butt méretének durván a duplája, a Hogshead négyszerese. Tradicionálisan sör fermentálásához vagy különböző szeszesitalok háziasításához használják. Egy angolszász tonna folyadéknak felel meg.

Úgy tartják, hogy adott időpontban 20 millió tölgyfahordónyi whisky érlelődik a skót raktárakban, aminek 90%-a amerikai hordó. Ahogy a skót whisky iránti kereslet éppen túlhaladja a kínálatot, úgy gyakorol nyomást az amerikai lepárlókra is, hogy ezáltal még több hordóval lássák el Skóciát.

A Drink Spirits magazin szerint egy képzett kádár az amerikai Brown-Forman kádárműhelyében (Kentucky) 500 hordót is képes egy nap összeállítani, a valóság azonban az, hogy kb. 250-et. De ezzel az adattal még mindig nem ők a legnagyobbak: a negyedik generációs családi vállalkozásban működő Independet Stave Company jelenleg a legnagyobb ilyen cég. Olyan cégeknek szállítanak amerikai tölgyfahordókat, mint pl. a Sazerac, Beam-Suntory, Diageo, Heaven Hill vagy a Wild Turkey (amerikai lepárlókról szóló sorozatunkban mindegyik sorra fog kerülni - a szerk.). Két hatalmas amerikai és másik három nemzetközi gyár mellett az ISC négy saját fűrészüzemet is működtet, ahol a legjobb minőségű közép-európai és amerikai tölgyfákból készítenek alapanyagot a hordógyártáshoz.

Egyetlen lepárló használ a világon saját hordókat, ez nem más, mint a Jack Daniel's. Évi 24 millió gallonos termeléséből kifolyólag nics még egy másik lepárló, amelyik ennyi ex-amerikai bourbonos hordóval látná el a piacot.

1380x921_0031_barrel_house.jpg

Kép forrása: Jack Daniel's

Forrás: distillerytrail.com, wikipedia.com, the whisky curator