1000 fölött a lepárlók száma az USA-ban

distillery-growth-rate-2016-e1459962158470.png

Kis léptékű jelenségként indult a nyugai-parti bortermelő régiókban, de a kétezres évek elején országszerte kezdtek elterjedni az úgynevezett craft distilleryk, kis magántulajdonú lepárlók. Napjainkban óriási ütemben nő a számuk és a népszerűségük, mind több és több helyet követelve maguknak az áruházak polcain.

Minden egyes államnak van leglább egy ilyen lepárlója, de sok helyen több tucat is. A növekedés figyelemreméltó és Michael Kinstlick, a Coppersea Distilling igazgatója szerint nem mostanában fog lelassulni. Az elmúlt héten Kinstlick egy tanulmányt mutatott be a mikrolepárlók  hatalmas növekedésének részleteiről az Amerikai Lepárlók Intézetének éves konferenciáján. A jelenleg kiadott ún. "Distilled Spirits Permits" - szövetségi engedély a lepárló működtetéséhez - száma 560-ról 1825-re nőtt 6 év alatt. Csak 2015-ben közel 400 ilyen engedélyt adtak ki, szinte naponta egyet. Jelenleg több, mint 1000 ilyen lepárló működik az Egyesült Államokban és folyamatosan növekszik - egy olyan iparág, ami 15 évvel ezelőtt gyakorlatilag nem létezett.

A "kézműves whiskey" már a 2010-es évek elején letaszította a vodkát a trónról a legnagyobb mennyiségű égetett szesz kategóriában. Jelenleg a craft distilleryk mintegy 60%-ának van legalább egy whiskey a kínálatában. Kinstlick elmondása szerint ez a szám akár nagyobb is lehet, hiszen nem számolták bele azokat a lepárlókat, amik ugyan állítanak elő whiskeyt, de még érlelődik. Mit jelent ez az eszméletlen mértékű növekedés a piacra nézve? Még nagyobb vesenyt.

A tanulmány azt is kimondja, hogy

végetért a "gabonasemleges vodkát állítunk elő és mi vagyunk az Első Lepárló Az Államban a Szesztilalom Óta" korszak. [...] A következő mérföldkövet, a 2000 leprálós mennyiséget rövidebb idő  alatt fogja elérni az iparág, mint az 1000-et. Az elkövetkezendő 5 évre jósolható a következő 1000 szereplő belépése és így a kézműves lepárlók száma megegyezik majd a kézműves sörfőzdékével.

Miért jó ez nekünk? Mert ha így folytatódik, még több amerikai lepárlót mutathatunk be és még több, egyedi, amerikai kézműves whiskeyt kóstolhatunk.

Forrás: The Whiskey Wash

Címkék: fordítás, usa, news, whiskey