Amerikai lepárlók sorozat - Corsair Distillery

corsair-distillery-logo_k.jpg

A Corsair Distillery az egyik kedvenc amerikai lepárlóm a sok közül. Na nem csak azért, mert quinoa whiskyt(!) is készítenek (erről majd később), hanem a fiatalos stílus, kísérletező kedv és változatos, már-már komolytalannak ható kínálat miatt, ami mögött valódi elhivatottság rejlik.

A Corsair Distilleryt két amerikai fiatalember, Darek Bell és Andrew Webber alapította 2008-ban. Darek és Andrew hobbisörfőzőként kezdték egy garázsban, Nashvilleben, aztán moonshine lepárlásra adták a fejüket. Némi kísérletezés - és sikertelen befektetőszerzés - után megalapították a saját lepárlójukat a Kentucky állambeli Bowling Greenben - azért itt, mert az akkori szabályozások ezt nem tették lehetővé Nashvilleben. Később aztán ez is megváltozott és megnyithattak egy második lepárlót Nashvilleben is, ami aztán átvette a központi szerepet. Így lett a Corsair tulajdonképpen két államon átívelő lepárló.

0817_corsair-andrew-webber-darek-bell_2000x1125-1152x648.jpgKép forrása: Forbes

A Bowling Greenben található lokáció egy korábbi sörfőzde helyén jött létre, egyébként egy hatalmas épületben, a Marathon Motor Works régi épületében. Azt mondják maga a lepárló nehezen található meg, eldugott helyen van, így felkeresésekor nem árt egy kis helyismeret és utánajárás. Ha viszont megtalálja valaki, akkor nem fog csalódni. Itt az eredeti helyen kóstolóhelyiség és informális lepárlótúra is van.

10.jpg

Mi kerül a pohárba?

A Corsair abszolút kísérletező lepárló. 2015-ben már több, mint 30 államban elérhetőek a termékeik, évi 14000 rekesz whiskyt adnak el - ezt a számot gyakorlatilag a semmiből érték el. Több termékük díjnyertes lett különböző rangos versenyeken, mint pl. a San Francisco World Spirits Competition, a New York International Spirits Competition. A lepárló se nem a koros italokra, se nem egyfajta termékre koncentrál: a whiskyjeik kb. egy évesek és nem korjelölésűek, ez lehetővé teszi számukra, hogy minél többféle whiskyvel álljanak elő.

Ha korábban már megcsinálták, akkor mi nem fogjuk

A lepárlóban nemcsak whiskyt készítenek - kínálatukban abszint, gin és rum is található. Számomra mégis a hihetetlen whiskey-kínálatuk az, ami érdekes. Állandó termékeik mellett számos kísérleti és időszakos whiskeyt is készítettek. Érdekesség, hogy 2015-ben egy 120 hektáros nashvillei földterület is a lepárló tulajdonába került (ezt Bell örökölte), ahol árpát fognak termelni és egy malátázóüzemet is felhúztak - így válik a Corsair is igazi grain-to-glass lepárlóvá.

Első és legsikeresebb whiskeyjük a Triple Smoke, ami a mai napig elérhető a kínálatukban. Háromféle - skót tőzeg, cseresznyefa és bükkfa füstjén szárított - malátázott árpából készült és új tölgyfahordóban érlelt.

Whiskyjeik:

  • Triple Smoke
  • Quinoa Whiskey - a dél-amerikai quinoa gabonaféléből és malátázott árpából készül
  • Ryemageddon - kétféle, natúr malátázott és pirított (ún. chocolate rye) rozsból

Ízelítő kísérleti és időszakos termékeikből:

  • Buckyeah - hajdina és malátázott árpa keverékéből
  • Oatrage - malátázott zab és coffee malt
  • Insane in the grain - bourbon
  • Citra Double IPA - malátawhiskey komó hozzáadásával
  • Nashville - cseresznyefafüstön szárított alapanyagokból készült bourbon
  • Hopmonster - belga sörmaláta, belga élesztő és többféle komló felhasználásával

6b9c3c_a402b47713e84ab6811f89f8f3b5e574.jpg

Logójuk kiválóan jellemzi a stílusukat: három öltönyös figura található rajta, mintegy sugározva a rosszfiú-attitűdöt. Webber és Bell ránkhagyja, hogy a Blues Brothersre, vagy a Kutyaszorítóban-ra emlékeztet minket...