Amerikai lepárlók sorozat - Wyoming Whiskey

wyoming-whiskey1.jpg

Aki azt hiszi, hogy csak Kentuckyban, Texasban vagy a nyugati parton vannak kézműves bourbon és amerikai malátawhiskyk, az téved. Ugyan ezúttal is nyugatra megyünk, de most megállunk az USA legnéptelenebb államában, ahol a népsűrűség is a második legkisebb az országban és ami nagyobb, mint Magyarország. Ez a hely nem más, mint Wyoming állam, a lepárlóműhely, amit bemutatunk pedig a Wyoming Whiskey.

frontdistillery-hero-image-copy-700x350-700x350.jpg

A Wyoming Whiskeyt Brad Mead és David DeFazio alapította 2009-ben és első bourbon kiadásuk 2012-ben debütált. A lepárló - milyen meglepő - az első whiskey lepárló ebben az államban. A Mead család története az 1890-es évekig nyúlik vissza Wyomingban: ismert földműves és marhatenyésztő családról van szó, akik ügyvédeket, szenátorokat, kormányzókat adtak. Az alapító Brad Mead öccse Matt Mead, Wyoming állam 32. kormányzója. Édesanyjuk Mary Mead republikánus politikus volt, aki egyébként elbukta az 1990-es korányzóválasztást, de emellett sikeres üzletasszonyként és farmerként is ismerték. A halála után a család megvált mintegy 460 hektárnyi föltől, melyet 100 millió dollár közeli összegért értékesítettek. Látható tehát, hogy a Mead család igen befolyásos arrafelé.

w01.jpg

Az, hogy a whiskey készítésbe is belefogtak, annak is köszönhető, hogy Brad és David a Kentucky Bourbon Fesztiválon jártak és elhatározták, hogy Wyomingba viszik a bourbon whiskeyt. A lepárlót egy Kirby nevű településen (ami egy 100 lelkes kis falu az állam közepén) építették fel az egyik saját birtokukon. A kezdeti lépésekhez elhívták a híres Steve Nallyt a Maker's Marktól, aki segített a recept kidolgozásában. Egy komplett raktárat is hoztak Kentuckyból, másik kettőt pedig már maguk építettek fel. A whiskykészítést tulajdonképpen aközben tanulták meg, miközben csinálták, így sajnos a korai kiadások nem arattak nagy sikert.

Ma már ez másképp van, hiszen azóta sokat tanultak, fejlődtek. Steve Nally 2014-ben hagyta el a céget, majd egy hölgy után Sam Mead, az alapító Brad Mead fia lett a lepárlómester. A blend összeállításában Nancy Fraley, közismertebb nevén "az Orr" segédkezik.

wyoming-whiskey-gear-patrol-slide-7.jpg

A Wyoming bourbont alapvetően 5 évig érlelik. A wyomingi klíma sokkal változatosabb, mint a kentucky, ezért a whisky itt lassabban öregszik. A telek hidegek, a nyarak viszont forróak, ez a szélsőség azonban jót tesz a whiskey érlelődésének. A raktárházaikban nincs hőmérsékletet szabályzó rendszer - nyáron akár 54 fok is lehet bennük, viszont télen 0 fok alá süllyed a hőmérséklet, ami azt eredményezi, hogy a párlat gyakrabban szivárog be a tölgyfába, majd vissza.

wyoming-whiskey-gear-patrol-slide-6.jpg

A mashbill csak helyi, Wyoming államban termelt gabonából áll, ami természetesen nem GMO (gabonáik származási helye a Rageth Farm). A bourbon mashbill 68% kukorica, 20% búza és 12% malátázott árpa, tehát a Wyoming bourbon búzával készül és nem rozzsal, ahogy sok más bourbon. A forrásvizet szintén az államból, egy közeli, földalatti mészkő víztározóból nyerik - régebben a lepárlóhoz kellett szállítani, ma már csővezeték köti össze a víznyerőhelyet és a telephelyet.

w02.jpg

Whiskey kínálatuk:

  • Small Batch Bourbon Whiskey - tradicionális bourbon, mely több megmérettetésen lett már ezüstérmes
  • Single Barrel Bourbon Whiskey
  • Barrel Strength Bourbon Whiskey

A Wyoming Whiskey már több államban kapható, nem tipikus bourbon, viszont jó úton jár afelé, hogy Amerika-szerte megismerjék.

wwhiskey.jpg

Képek forrása: Wyoming Whiskey, gearpatrol.com