The Chita - single grain release a Suntorytól

the-chita.jpg

Egy-egy új japán whisky release mindig jó hír. A Suntory whiskyjei nem szoktak csalódást okozni, reméljük ez az új, travel retail piacra szánt single grain sem fog.

A Chita a Suntory kevésbé ismert grain lepárlója a Yamazaki és a Hakushu, a két malt lepárló mellett. Mivel a japán whiskyk között is van blended, szükségük van nagyobb mennyiségben előállított grain whiskyre is, amit most önálló kiadásként is beszerezhetünk júliustól (Japánban már tavaly ősztől kapható).

A Chita Distillery eleve úgy néz ki, mint valami vegyiüzem. A Nagoya környéki ipartelepek hangulata erre még rá is fejel, de hát nem a külső teszi a minőséget, hanem ami bentről jön. Márpedig a Chita alapvető fontosságú a Suntory blendekben, hiszen itt készül a grain whisky az összesbe.

Korábban már volt single grain kiadás a lepárlóból, ami Chita Grain névre hallgatott és 12 éves volt, de ezt már lehetetlen megtalálni nemcsak világszerte, hanem Japánban is. A Suntory idősebb single grain készletei is végesek, nyilván ez is közrejátszhatott abban, hogy diszkréten kivonták a piacról a korábbi kiadást.

Most viszont itt a The Chita, aminek a karaktere hasonló a Distiller's Reserve blended grainhez, ami fiatal grain whiskykből áll. Egyelőre sehol sem sikerült fellelnem a Chita összetételét, de amint valahol megtalálom, közzéteszem.

A palackozás 43 abv, az üveg a klasszikus kalligráfiás Suntory üveg, ha csak egy hirtelen pillantást vetünk rá, azt is hihetnénk, hogy egy világos üveges Hakushut vagy Yamazakit láttunk.