Svájci kalandok - Langatun

startcheck.jpg

Nem kezdtem még bele az európai whiskyk bemutatásába, egyrészt mert még új a blog, másrészt az európai whiskyipar is elég nagy ahhoz, hogy mélyre ássunk benne. Épp itt az ideje elkezdeni, méghozzá egy svájci tétellel, a Langatunnal. Történik ez abból az apropóból is, hogy a Langatun whisky most debütál az Egyesült Királyságban, miután üzletet kötöttek a Highfern importőr céggel.

Svájci whisky? Langatun? Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben kikerekedett szemmel néznek ezek hallatán, de megnyugtathatok mindenkit, van svájci whisky és nem csak egyféle. Kinti kapcsolataimnak köszönhetően nemsokára meg is kóstolhatjuk. Addig azonban érjük be a bemutatással.

A Langatun lepárló Aarwangenben, egy kis svájci faluban található az Aare folyó mellett. Zöldellő svájci táj, négyezer lakos, alpesi házak, kastély, tipikus kis alpesi falu. A települést már az 1200-as években említik. A lepárlót 2007-ben nyitotta meg Hans Baumberger, de a sztori nem itt, hanem az ükapjánál kezdődik.
Jakob Baumberger, miután visszatért Münchenből, ahol sörkészítő tanulmányokat folytatott, sörfőzdét nyitott apja farmján, Langenthalban (amit ógermán nyelven Langatun néven találhatunk meg a korabeli, méghozzá ezer évvel korábbi iratokban). Ez 1860-ban történt. A későbbiekben mind a sörfőzdét, mind a lepárlót fejlesztgette, alakította. Halála után fia, Hans Baumberger (az első) vette át és üzemeltette tovább a testvéreivel. 1907-ben létrehoztak egy céget a helyi tőzeg kitermelésére, hogy azzal fűtsék fel malátázójukat. A vizet egy közeli forrásból szerezték. Ezt a forrást használják ma is a Langatun whiskyhez.

topelement.jpg

Egy nagy ugrás után a kétezres évek elején járunk. Hans 20 év után újra sört főz Langenthalban (Hasli Bier) és elkezd whiskyt készíteni. A lepárló itt, Langenthalban kezdi meg működését, de ma már Aarwangenben üzemel, miután Baumberger egy régi magtárépületet vásárolt és újított fel, ahova átköltöztette az egészet.

langatun-kornhaus-brunnen.png

A whisky helyi árpából, helyi forrásvízzel készül, a füstös tételekről pedig helyi tőzeg füstje gondoskodik. Háromszoros lepárlást alkalmaznak. Kétféle tételük kerül most az angol piacra. Alapmaltjuk, az Old Deer hatéves, egyébként korjelölés nélküli címkével, nem füstös, 40 abv, vegyesen sherry és chardonnay hordókban érlelt. Hordóerősségen is palackozzák (64 abv). Füstös kiadásuk az Old Bear, ahol a felhasznált malátát tőzegfüstön szárítják. Az érlelése olyan tölgyfahordókban történik, amiben korábban francia vörösbor volt a Chateauneuf-du-Pape régióból. Szintén létezik belőle hordóerősségű palackozás.

langatun2.jpg

Az alaptételeken kívül igen széles palettával rendelkeznek nemcsak a whiskyt, hanem egyéb szeszeket illetően is. Kínálatukban szerepel whiskylikőr, vodka, gyümölcspárlatok, brandy, konyak és úgynevezett new make, vagy moonshine is, ami az érleletlen whiskyt jelenti. Alapmaltjaikat különböző speciális kiadásokban blendelik is.

A Langatun Distillery itt érhető el. Érdemes megvizsgálni a további whisky tételeket!

Képek forrása: Langatun Distillery, mainwhisky.com, Berner Zeitung/Walter Pfäffli