Amerikai lepárlók sorozat: Rock Town Distillery

image026.jpg

Az amerikai craft lepárlók eddig is a lokálpatriotizmust testesítették meg a szememben. Sorozatunk következő állomása, az arkansasi Rock Town Distillery ha lehet még jobban ráerősít erre, hiszen nemcsak a tulajdonos, de az alapanyagok is az államból származnak, így a Rock Town is igazi grain-to glass lepárlónak tekinthető, hiszen az alapanyag termeléstől és betakarítástól kezdve a palackba kerülésig minden folyamat helyben történik.

Arkansas állam délkeleten található, hat másik állammal határos. Területe mintegy másfélszerese Magyarországénak, lakossága azonban nem éri el a hárommilliót. Arkansas közkedvelt elnevezése, ún "nickneve" 2010 óta a "The Natural State", köszönhetően a páratlan szépségű tájaknak, a kanyargó folyóknak, az erdőknek, hegyeknek és az élővilágnak. (Az USA-ban minden államnak van egy közkedvelt elnevezése, amit előszeretettel használnak szlogenként és a rendszámtáblákon is). Az állam több ismert embert is adott már az országnak, többek között Bill Clinton volt amerikai elnököt. Arkansas természeti környezete kiváló kiindulási alap egy whiskey lepárlónak, azonban az államban mégsem működött ilyen a Szesztilalom óta, egészen 2010-ig. Ebben az évben alapította meg az állam fővárosában, Little Rockban az ugyaninnen származó Phil Brandon a Rock Town Distilleryt. Little Rock nem kicsi város, de nem is az az embertelen amerikai metropolisz.

large_2777943135.jpg

Phil vállalati ember volt, az Alltel nevű nagy távközlési cégnél dolgozott, ahol felvásárlásokkal foglalkozott. Amikor a céget 2008-ban megvette a Verizon távközlési óriás, akkor született meg Phil fejében egy lepárló ötlete, de a skót whisky és készítése iránt tanúsított érdeklődése is katalizálta a folyamatot. A megvalósítás előtt lepárlókat látogatott meg, tanfolyamokra járt és még a Maker's Mark korábbi lepárlómesterétől is tanulhatott. 2010-ben aztán megalapította a Rock Town Distilleryt, ahol az üst ugyan Kentuckyból került az épületbe, de minden más arkansasi kötődésű.

phil_brandon_rock_town_insider-e1423168052421.jpg

A kukoricát, búzát helyi farmerektől szerzi be (Stobaugh Brothers Farm), a tölgyfahordók a Gibbs Bros. Cooperage kádárműhelyében készülnek Hot Springsben. A lepárló működésének kezdetekor nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy szerették volna. A kezdeti időkben a párlatok nem voltak igazán meggyőzőek, kellett idő, míg kialakultak az italok profiljai. Az első év tragikusan sikerült. Azóta azonban eltelt 6 év és a whiskeyk, valamint az egyéb párlataik is sikereket könyvelhetnek el.

rock-town-still.jpg

rock-town-warehouse-event-2.jpg

Nagyon fiatal lepárlóról van szó, a Rock Town mégis büszkélkedhet már díjakkal. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában elnyerte a 2015-ös év amerikai mikrolepárló-whisky címet a single barrel bourbon kiadásáért (93,5 pont) és a San Francisco World Spirits Competitionről is elhozott egy ezüstérmet. Rozswhiskeyük pedig a 2016-os eseményről térhetett haza aranyéremmel.

We're makers not fakers.

Whiskey kínálatuk:

  • ARKANSAS BOURBON WHISKEY: a zászlóshajó. A mashbill kukorica és búza, az alapanyag, a hordó is helyi. Ez valódi, helyi kézműves bourbon.
  • ARKANSAS SINGLE BARREL RESERVE BOURBON WHISKEY: a bourbonjük single barrel kiadása.
  • 3 Year Old ARKANSAS STRAIGHT BOURBON WHISKEY: ugyanazzal az eljárással készül, mint a sima bourbon whiskeyjük, de ezt 3 évig érlelik és 46% abv erősségen palackozzák. Ebben a whiskeyben kukorica, búza és malátázott árpa található.
  • 5th ANNIVERSARY ARKANSAS STRAIGHT BOURBON WHISKEY: évfordulós, limitált kiadás, 4 éves érlelés, 50% abv palackozás.
  • ARKANSAS RYE WHISKEY: helyi termelésű rozsból készülő rozswhiskey. A korábbi mashbill 88% rozs 12% malátázott árpa volt, a jelenlegi 52% rozs, 38% kukorica és 10% malátázott árpa.
  • HICKORY SMOKED WHISKEY: az amerikai lepárás és a skót whisky érlelési technikák találkozása ez a grain whiskey.  Helyi búzából készült, amit hikori-fa füstjével füstölnek.

rocktown-whiskies.jpg

Ezeken kívül van még moonshine alapú ízesített likőrcsalád, rum, vodka és gin is a kínálatukban, ami már az Egyesült Királyságban is elérhető.

Képek forrása: Rocktown Distillery, rockcityeats.com, Whiskeyintelligence