Flóki

whisky-e1418213672615.jpg

Döntetlent játszottunk az izlandiak ellen a labdarúgó EB-n, ami számunkra nagyon kedvező a folytatás szempontjából. Az izlandiaknak sem szállt még el teljesen az esélye, de ezen a meccsen egyértelműen mi voltunk a jobbak. A győzelem apropóján viszont most Izlandra utazunk és megmutatom, hogy ha a válogatottjuk ugyan nem is jutna tovább, készülő whiskyjük viszont eljuthat a szekrényünkbe.

Izland területét tekintve nem sokkal nagyobb, mint Magyarország, azonban a lakossága csupán 332 ezer fő, Debrecen lakosságának kicsit több, mint másfélszerese. Az éghajlata finoman szólva sem kellemes a változatos évszakokhoz és az éjszaka-nappal viszonylag kiegyensúlyozott váltakozásához szokott kontinentális szervezetnek. Ennek ellenére a gejzírek hazájának is van saját whiskyje, ami Flóki névre hallgat és a Reykjavík egyik elővárosának tekinthető Garðabærben található Eimverk Distillery terméke.

Az Eimverk Distilleryt két testvér, Haraldur és Egill Þorkelsson alapította 2009-ben. Rajtuk kívül még három családtag vesz részt a lepárló irányításában-működtetésében. Tulajdonképpen konyha-, és garázsműhelyként kezdték, számos receptet próbáltak ki, mire eljutottak a végleges változathoz. Ahogy az egész szigetet és népét körüllengik az északi legendák, a történelmük és az ahhoz kapcsolódó szellemiség, nincs ez másképp a lepárló esetében sem. Whiskyjük, a Flóki nevét Hrafna-Flóki Vilgerðarson után kapta, aki harmadikként, már tudatosan hajózott el Izland szigetére, még az izlandi honfoglalást megelőzően. Ők, mármint Flóki és követői már termesztettek árpát a szigeten. Az itt termesztett árpa cukortartalma egyébként kisebb, mint a kontinensen, vagy a Brit-szigeteken, ezért a whisky készítéséhez 50%-kal többet kell belőle felhasználni. A történelem során amúgy is csak a kora középkor kellemes klímájának köszönhetően a kilencedik században tudtak jelentősebb mennyiségű árpát termeszteni, na és persze manapság, amikor a globális felmelegedés mindenhol érezteti hatását.

elgillharaldur.jpg

A felhasznált árpát tehát helyben termesztik, a víz pedig az, amiből az izlandiaknak nincs hiány. Egyes szakértők szerint kezelni sem kell, mielőtt felhasználják. A lepárló geotermikus energiával működik - mi más lenne igazi "zöld" whisky, ha nem a Flóki? Egyedül az élesztőt, az üvegeket és a hordókat importálják.

A lepárlónak három terméke van: a Flóki Icelandic Young Malt nem hívható még whiskynek, hiszen csak egy évet töltött a hordóban, ezért kicsit karcosabb, emellett sós, ánizsos jegyekkel rendelkezik. Tekinthetjük amolyan "első benyomásnak". Lényegesebb, hogy idén érkezik az első igazi single maltjuk, ami szintén Flóki névre hallgat. A későbbiekben füstös tételt is terveznek, amit bárányürüléken füstölt malátából készítenek (most azt hiszed viccelek, pedig nem: van izlandi sörfőzde is, amelyik hasonlóképpen kezelt malátából hegeszti az IPA-t) és a hordókkal is kísérletezni akarnak (pl. helyi nyírfa). Ezeken kívül egy minőségi gin (Vor - kétszeres aranyérmes a San Francisco World Spirits Competition rangos versenyén) és egy aquavit (Víti) szerepel a kínálatukban.

20150107_floki_bottle_500ml_0171-edit.jpg

eimverk-distilling-06.jpg

Képek forrása: Eimverk Distillery, grapevine.is, craftedmagazine.com