Érlelés a tengeren - a Black Mountain kísérlete

14513503-large.jpg

A nemzetközi whiskyvilágban és az amerikai craft lepárlók biroldalmában mindig találkozatunk érdekes kísérletekkel, amikből aztán később whisky kiadások lesznek, akár tudatosan erre készülve, akár a sikeres kísérlet későbbi eredményeként.

A francia Black Mountain lepárló partnerségre lépett egy tengeri szállítási céggel, hogy az egyik hordójukat egy szállítóhajó fedélzetére vigyék 6 hónapra, a whisky tengeren való érlelődésének tanulmányozása céljából. A művelet segít megérteni, hogy hat a hajó folyamatos lassú mozgása, a hőmérsékletváltozások és az állandóan jelen lévő tengeri pára az érlelődésre.

Cedric Leprette, a Black Mountain egyik társalapítója hozzátette, hogy ez amolyan visszatérés a whisky gyökereihez, amikor még hajókon utazott a párlat a kolóniákra és a Britek felfedezték a hosszabb fahordós érlelés pozitív hatásait.

A Black Mountain kísérlete hasonló egy korábbi ilyen kísérlethez, aminél a londoni Savoy Hotel és a Jack Daniel's együttműködésében egy hordóban kevert koktélt küldtek ki 4 hónapra érlelődni a Queen Mary 2 fedélzetén.

A The Spirit Business cikke nyomán.