Amerikai lepárlók sorozat: Dry Fly Distilling

dryflylogo.jpg

Szinte már megszokhattuk, hogy az újkori amerikai kézműves lepárlók grain-to-glass elven működnek, azaz a "gabonától a pohárig" kézben tartják a folyamatokat. A Pacific Northwestről már korábban megírtam, hogy mintegy 110 műhelyt találhatunk itt Washington államban. Sorozatunkban jöjjön egy újabb grain-to-glass északról, ami nemcsak emiatt különleges. Nemsokára kiderül, miért.

Oszlassuk el a név körüli felhőket! Miközben az ember elmerül a kézműves lepárlók világában, érdekes sztorikkal találkozik, mókás dolgokat hall. A Dry Fly Distilling a horgászat egyik ágáról, a legyezőhorgászatról, azon belül is a szárazlegyezésről kapta a nevét. A dry fly maga a szárazlégy-csali, amit a zsinór végére kötnek, és hűen utánozza a víz felszínére leszálló rovart. A lepárló alapítói, Kent Fleischmann és Don Poffenroth mindketten ezt a fajta horgászatot űzik és a saját lepárló alapításának ötlete is egy ilyen, szárazlegyes horgászat közben született meg.

dryfly.jpg

Kent és Don mindketten az élelmiszeriparban dolgoztak ezt megelőzően. Kent 15 évet töltött el, mint kereskedelmi, marketing és brand fejlesztő, korábban pedig a Florida International Universityn tanult. Pályafutását 1980-ban kezdte mint séf és food & beverage director különböző hotelekben. Don a Whitworth University hallgatója volt, majd 20 évig marketingigazgatóként dolgozott.

img_0162.JPG

A 2007-ben alapított Dry Fly Distilling a Washington állambeli Spokane városában található és az elsők között nyílt meg az államban, gyakorlatilag kikövezve az északnyugati kézműves lepárlók útját. A Dry Fly elkötelezett grain-to-glass: alapanyagaikat csak helyi farmokról (pl. Engel Farms) szerzik be szerte az állam keleti részén. Don és Kent jó kapcsolatokat ápol néhány helyi farmerrel, akik folyamatos, minőségi összetevőket szolgáltatnak, amik a Dry Fly párlatainak elengedhetetlen részei. A Dry Fly azt vallja, hogy a fogyasztónak joga van tudni, mit iszik, az honnan érkezett és hogyan készítették. Nem használnak tömegtermelésű, máshonnan beszerzett gabonapárlatokat, sem az érlelést elősegítő adalékokat, sem egyedi hordóméreteket. Lepárlófelszerelésük a német CARL cég terméke. Kent és Don mellett Patrick Donovan head distiller, Mike Lenox distiller és Kellie Palm irodavezető alkotják még a csapatot.

spok_vail-0951-1024x768.jpg

A helyes út az egyetlen út.

A Dry Fly amellett, hogy sikeres italokat készít, lepárlóiskolát indított a szeszlepárlás tradícióinak megőrzése és továbbadása céljából. Az iskola a lepárló területén működik és mindenki számára nyitott. A lepárlóval kapcsolatos egyik legszívmelengetőbb sztori is ehhez az oktatáshoz kapcsolódik és a Dry Fly egyik legkeresettebb, legsikeresebb termékét eredményezte: az O'Danagher's 5 éves single barrel whiskeyt. Történt ugyanis, hogy 2008-ban egy farmer, egy bizonyos Tim Danaher iratkozott be az oktatásra. Tim magába szívott minden tudást és az oktatás elvégzése után is a lepárló körül sündörgött, mígnem megkérdezték tőle, hogy tulajdonképpen mit is szeretne? A válasz egy ír stílusú, háromszoros lepárlású whiskey lett, ami 5 évig érlelődött, mígnem kiadták a 600 palackot, amit csak helyben lehetett megvenni és azonnal elfogyott. A nevét - O'Danagher's - Tim régi családnevéről kapta, ugyanis ír bevándorlók leszármazottja. Tim felügyelhette a whiskey készítését.

fooddrink1-2-29af614f0eaffa34.jpg

fooddrink1-1-3cd4ce135bcb3124.jpg

A Dry Fly gint, vodkát és négyféle whiskeyt készít. Legkülönlegesebb tételük a világ egyetlen straight triticale whiskeye.

A triticale egy mesterséges gabonahibrid, melyet a búza és a rozs keresztezésével állítottak elő a búza hozamának és a rozs ellenállóságának az ötvözése céljából.

innovations-in-spirits.jpg

Nemsokára egy single malt kiadásuk is megjelenik.

Whiskey kínálatuk:

  • Straight Washington Bourbon 101: az első bourbon, amit Washington államban készítettek. Masbillje 60% kukorica, 20% búza és 20% árpa. 3-4 évig érlelik.
  • Straight Washington Wheat Whiskey: 100% helyi búzából készült majd 3 évig új amerikai tölgyfahordóban érlelődött, amit 3-as fokozatúra égettek ki.
  • Port Finish Wheat Whiskey: a Washington Wheat Whiskey-t két évig érlelik, majd 6 hónapra portóis hordóba kerül.
  • Cask Strength Wheat Whiskey: a búza tétel hordóerősségen (60%) palackozott változata.
  • Straight Triticale Whiskey: egyfajta triticale hibridből készül, ami ugyanazon a 117 éves farmon nő, ahol a búzawhiskyhez felhasznált gabona. Jelenleg ez a világ egyetlen straight triticale whiskyje.

 

bottles-hero-medium.png

Képek forrása: Dry Fly Distilling, inlander.com (Young Kwak), guidantfinancial.com, hostedbywho.co