Az amerikai single malt

americansinglemalt.jpg

Ezt a posztot időzíthettem volna a Függetlenség Napjára is, de úgy gondolom, hogy a bourbon számít az igazi amerikai örökségnek, már ami a whiskeyt illeti. Azonban az amerikai single malt lassan egy új, önálló kategóriává nőtte ki magát az elmúlt években. A craft distillery boom erre még csak rátesz egy lapáttal. Körkép.

Előre szögezzük le, hogy az amerikai single maltot nem hasonlíthatjuk a skóthoz, már ami a tradíciókat, az azt körüllengő legendákat és az előállított mennyiséget illeti. Skóciában is vannak lepárlók, amik kisebb mennyiségekkel operálnak, vagy olyanok, amik az 1900-as évek második felében nyíltak - tehát ottani léptékben fiatalnak mondhatók - de általánosságban nem ez a jellemző. Több száz éves, hihetetlen múlttal rendelkező nevek, megszámlálhatatlan kiadás, ez az, ami Skóciát jellemzi, még úgy is, hogy maga a single malt ott is csak a huszadik században lett népszerű - ne menjünk bele, hogy miért alakult így. Ha nagyon hasonlítgatni akarnánk, azt mondhatnánk, hogy ami Skóciának a single malt, az Amerikának a bourbon.

De lássuk az amerikai single maltot!

Fontos, hogy kihangsúlyozzuk az "amerikai" szót, hiszen az emberek nagy többsége a single malt hallatán egyből a skót whiskyre asszociálhat. Ha a szabályozás oldaláról közelítjük meg a dolgokat, a TTB-nek (The Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) még meghatározása sincs az amerikai single maltra (csak simán malt whiskey-re), hiszen olyan kis kategóriáról beszélünk, ami az utóbbi évtizedekben kezdte el szárnyalását. Emlékezzünk vissza a korábbi posztunkból: a single malt egy bizonyos lepárló terméke és 100% malátázott árpából készül. Ezt az elvet követik az amerikai single maltok is. A TTB meghatározása szerint a malt whiskey "80%-nál nem kevesebb alkoholfokon lepárolt, minimum 51% árpa felhasználásával készült és új tölgyfahordókban tárolt, hordóbakerüléskor minimum 62,5% alkoholfokon". A hangsúly az új hordón van. Ez az egyik alapvető különbség a skót és az amerikai single malt között - bár Skóciában is van új hordós érlelés és Amerikában is van használt bourbon vagy sherry hordós érlelés. A lepárlók nagyjából két részre oszthatók: az egyik részük fittyet hány a TTB-s meghatározásokra és visszanyúl a skót tradíciókhoz annyiban, hogy használt és új hordókban is érlel. A másik részük él az új hordó adta lehetőséggel és csak abban érlel. Összességében elmondható, hogy az amerikai single malt olyan, mintha a skót single malt és a bourbon tulajdonságait egyesítenénk. Az amerikai single malt ott áll a két fajtát elválasztó kerítés tetején.

A craft distillery mozgalom előrehaladtával mind több és több lepárlóból jön ki single malt. Ezek általában fiatal whiskey-k, jóval fiatalabbak mint szigetországi társaik. Ez a következő lényeges különbség. Ez a fiatal kor nem megy a minőség rovására. Fontos, hogy az amerikai single maltokhoz új szemlélettel álljunk hozzá, tegyük le a beidegződéseket. Meg fogjuk találni a kedvünkre valót, mert az amcsi malt is van már elég diverz, és még mindig olcsó.

A whiskey érlelésére esszenciális hatással van az időjárás. Az Egyesült Államok klímája óriási eltéréseket mutat a területén belül, hiszen hatalmas országról beszélünk. Délen, Texasban és Kentuckyban a fülledt forróságban a whiskey gyorsabban érlelődik, míg az északnyugat hűvös, nyirkos, sós klímája inkább a skót partokéhoz hasonlít. Az északi államokban, a hegyi városokban működő lepárlóknál és Alaszkában az állandó hideggel kell szembenézni. Ezek a klimatikus különbségek már önmagukban is más-más karakterrel látják el az amerikai single maltokat.

Az amerikai single malt, akárcsak a small batch bourbon, szerintem az egyik legizgalmasabb kategória a wiskey világában. A lepárlók innovatívak, kísérletező kedvűek: többfajta árpa keverése, speciális füstölések, sör lepárlása whiskeynek, fiatal palackozások, hordóvariációk, sóoldat hozzáadása a mashhez - hogy csak néhány példát említsek. A whiskey az esetek többségében itt is small batch.

Korai erőfeszítések már történtek az amerikai single malt kategória létrehozására. Hogy a legfontosabbat említsük, 2016 elején olyan prominens amerikai lepárlók ültek össze, ahol single malt is szerepel a kínálatban. Ez az esemény "the American single malt summit" néven kezdett elterjedni. A cél az volt, hogy kitalálják, hogyan lehetne megfelelően felturbózni ezt a feltörekvőben lévő irányzatot, kategóriát, hogy a fogyasztók fel-, és elismerjék, megkaphassa a megfelelő helyet a boltok polcain és jól elkülönülhessen más amerikai whiskeytől és a Scotchtól.

Addig is a legjobb módja, hogy az amerikai single maltról tanuljunk, a kóstolás. Következzen néhány példa! Újdonságképpen azt is odaírom, hogy hol tudjuk beszerezni őket, mert szerencsére az amerikai whiskey nem áll meg az óceán túlpartján.

1. Balcones Texas Single Malt
Az általunk is bemutatott Balcones Distillery terméke. A whisky először kisméretű új hordókban érlelődik 2-3 évet, majd a különböző batcheket 53 és 60 gallonos hordókban utóérlelik.
Hol elérhető: Master of Malt, Binny's

balconessm.jpg

2. Westland American Single Malt
Ötféle árpából készül a single maltjuk és létezik tőzegelt változat is. Sötét színű, karakteres malt, erőteljes csokoládés jegyekkel a Skóciához nagyon hasonló klímájó északnyugatról. A lepárló szintén szerepelt már az amerikai sorozatunkban.
Hol elérhető: La Maison du Whisky, Binny's

westland.jpg

3. St. George Spirits Single Malt
A craft distillery movement egyik korai képviselője, 1996 óta készítenek single maltot, így egész idős készleteik is vannak. A mashbillben bükkfán és égeren füstölt malt is van, a whiskey ex-bourbon, portóis és sherry hordókban érlelődik. Az egyik legkiegyensúlyozottabb single malt az amerikai piacon.
Hol elérhető: Master of Malt

stgeorgesm2.jpg

4. Stranahan's
Háromféle single malt tételellel is jelen van a Sziklás Hegység lepárlója, a Stranahan's. Ők is már vagy tíz éve készítenek single maltot, minőségi alapanyag, barley to bottle. Van egy alapkiadás, egy válogatott hordós és egy igazán különleges kiadás, ami évente egy napra (!) jelenik meg és csak a lepárlóban lehet hozzájutni (két éves új hordós érlelés, majd finiselés bor, sherry, konyak, rum és tequilás hordóban, végül ezek kombinálása).
Hol elérhető: Binny's

stranahan.jpg