Westland Garryana

wlgarryana2.jpg

Ezer dologról kellene írnom mostanában, de a seattlei srácok új kiadása egyből felkeltette a figyelmemet. A Westland Distillery új, kísérletinek is nevezhető megjelenéséről van szó, a Garryanáról.

Az északnyugati lepárló az amerikai single malt egyik zászlóshajója, alapkiadásuk egy igen karakteres, sötét színű, komoly kis cucc. Itt a blogon is volt már szó róluk. Az alapmalt mellett az új és first fill hordós érlelésű tőzegelt tétel, a Pedro Ximenez és Oloroso sherry hordós érlelésű Sherry Wood és single cask kiadások szerepelnek a kínálatban. Évszázadokon keresztül az amerikai nyugat az innovációt, elkötelezettséget, magabiztosságot és kreativitást jelentette, amit az ottani vidék tiszteletével ötvöztek és elkötelezettek ennek az örökségnek a fenntartásában. Ilyenek a westlandos srácok is. Ellenálhatatlanul arra törekszenek, hogy olyan terméket állítsanak elő, amit átjár a hely szelleme, akár az alapanyagot, akár a megalkotásának körülményeit nézzük. Ez az élvonalbeli kultúra megnyilvánul abban, hogy hogyan formálják a nyersanyagokat párlattá és ez megmutatkozik minden egyes palack Westland whiskeyben. A Garryanával valami olyasmibe vágták a fejszéjüket, amivel még korábban nem próbálkoztak és ami jól is elsülhet - egész pontosan az oregoni tölgybe, ugyanis a Garryana egy oregoni tölgy hordóban érlelt single malt.

wlgarryana1.jpg

A tölgyfának mintegy 300 faja létezik világszerte. A hordókészítésnél általában a Quercus Albával (Amerika) vagy a Quercus Roburral (Európa) találkozunk. A kádárok kedvelik a lengyel, ukrán, magyar és egyéb közép-európai tölgyeket, nemcsak itt Európában, hanem a tengerentúlon is. Az USA-nak is megvannak a saját őshonos fajai, mint például a Quercus Garryana, vagy oregoni tölgy, amiről ez az új kiadás is kapta a nevét.

A srácok a Rewine kádárműhely meglátogatásakor több éve ott száradó alapanyagot találtak, ami saját elmondásuk szerint olyan volt, mintha

megnyerték volna a tölgy-lottót.

Matt Hofmannék azonban nem e véletlennek köszönhetően fogtak bele abba, hogy oregoni tölgyben érleljenek: nagyon is tudatos elképzelés volt ez. Az oregoni tölgy karakterisztikája sokkal erőteljesebb más variánsokénál: erős, komplex ízeket közöl a párlattal, csersavstruktúrájának évek kellenek, hogy megszelídüljön, meglágyuljon. A fajta nem terjedt el a hordókészítésben, mert nehéz deformálódás nélkül szárítani, azonban oregonban bor érlelésére is használják kísérleti jelleggel. A Rewine kádárműhely személyében megfelelő partnerre találtak ennek a fajtának a kiaknázását illetően, hiszen a kis üzem szívesen foglalkozik vele és sokat is tud róla.

2011 óta töltenek oregoni tölgy hordókat, elmondásuk szerint persze nem sokat, és a Rewine közreműködésével beszerzett minőségi alapanyagnak köszönhetően bizonyos, hogy nem ez lesz az egyetlen Garryana kiadás. Egyelőre 2500 palack jön ki július 14-én, viszont az első érlelés végeztével a hordókat újrafelhasználják további batchekhez, amik mellett a következő új hordós érlelések is elkezdődnek a lepárló mindhárom grain billjével. Remélem a tőzegelt variánsból is készítenek majd, nagyon kíváncsi vagyok a szűz oregoni tölgy és a tőzegelt maláta házasságára.