Amerikai lepárlók sorozat: Port Chilkoot Distillery

portchilkootcover.jpg

Az Egyesült Államokban minden államban van legalább egy lepárló, amelyikben whiskey készül, de általában egynél több van belőlük. Még a legészakibb államban, a hideg Alaszkában is. Gondoltad volna? Az alaszkai lepárlók közül nem mindegyik készít whiskeyt, maximum moonshine-t, de a most bemutatásra kerülő Port Chilkoot Distillery bourbon és rye kiadással is rendelkezik.

Alaszkáról mindenkinek a végeláthatatlan fenyvesek, a favágók, a halászok, a hómezők, az év egyik felében oda fuvarozó kamionok (amiről az egyik ismeretterjesztő csatornán külön dokumentumfilm is van) jutnak eszébe és még legkevésbé sem az égetett szeszek. Esetleg csak a fagy miatt elfogyasztott melegítő :) Pedig errefelé sem ismeretlen az ital, a Klondike aranyláz idején a bootleggerek itt is főztek moonshine-t.

Haines település Alaszka állam déli csücskében található. A hely maga nem város, se nem falu, hanem az amerikai Népszámlálási Hivatal meghatározása szerint census-designated place. Ezek a fajta települések olyan élőhelyek, amik nem rendelkeznek önkormányzattal, mint egy város vagy falu, ezért nem is nevezik őket annak. Az ilyen fajta településnek nincs törvényes határa sem. Haines lakossága a 2010-es népszámlálás szerint 2508 fő. A helyen az első európai egy George Dickinson nevű fickó, a North West Trading Company ügynöke volt. Ez 1880-ban történt. A vidéken az alaszkai őslakosok, a tlingitek éltek és élnek most is. Az egyik törzsük a Chilkoot Törzs.

haines.jpg

Az első világháború előtt, 1904-ben egy amerikai hadállás épült itt Hainesben, a Fort William H. Seward. Ez volt az egyetlen amerikai hadállás Alaszkában a II. világháború előtt. 1922-ben átnevezték és a Chilkoot Barracks nevet kapta. Az erődöt 1946-ban kivonták a forgalomból és egy befektetői csoportnak adták el, akik Port Chilkootnak keresztelték. 1970-ben egyesült Hainessel. A lepárló erről kapta a nevét és ezen a területen is található, konkrétan az erőd régi pékségében. A Louisville-ben készült lepárlóüstök mellett itt található a raktár és a kóstolóhelyiség is, merthogy az is van.

16723252908_3036a1cbd3_h.jpg

dogs.jpg

A lepárlót egy házaspár, Heather Shade és Sean Copeland alapította 2013-ban. Heather biológus, aki korábban nemzeti parkoknak dolgozott. Ő a tudósok kíváncsiságával megáldott lepárlómester és nem mellékesen a Distillers Guild of Alaska alapítő elnöke is. A guild tömöríti az állambeli lepárlókat. Neki köszönhető, hogy a lepárlók kóstolóhelyiségeket nyithattak az államban, amit korábban tiltottak a helyi törvények. Sean több, mint 20 év tapasztalattal rendelkező asztalos, aki többek között a lepárló épületének rekonstrukcióját is végezte.

pa157431.jpg

A Port Chilkootnak jelenleg kétféle whiskey-e van, egy bourbon és egy rye. Mindkettőt 2015-ben mutatták be. Ezek az első alaszkai whiskey-k. Borubonjuk helyben készül, helyi vízből, nem GMO gabonából. Két évet érlelődik amerikai tölgyhordóban. Az első batcheket még csak idén kezdték el palackozni, egyszerre mindig csak egy hordót. Rozswhiskeyük mashbilljében 70% a rozs, természetesen ez is non-GMO.

distilleries-port-chilkoot-distillery-port-chilkoot-boatwright-bourbon_600x800.jpgdistilleries-port-chilkoot-distillery-port-chilkoot-wrack-line-rye_600x800.jpg

A Port Chilkoot whiskeyeit sajnos egyelőre csak Alaszkában lehet megvásárolni.

Whiskey kínálatuk:

  • Boatwright Bourbon: small batch kiadású bourbon
  • Wrack Line Rye

UPDATE egyenesen a lepárlótól: a korábbi, alább látható címke és a Boatwright Borubon címke ugyanazt a whiskeyt takarja. A különbség annyi, hogy igazodva a többi párlatuk címkéjéhez, a whiskey címkéje is helyi grafikával készüljön, utalva a délnyugat-alaszkai halászközösségre. A Boatwright Bourbon néven forgalomba kerülő whiskey már idősebb, három év körüli. Minden esetben egyszerre csak egy hordót palackoznak le, noha a korábbi elképzelés az volt, hogy több hordóval is palackozzanak mostanra.

distilleries-port-chilkoot-distillery-port-chilkoot-bourbon_600x800.jpg

 

Képek forrása: Port Chilkoot Distillery, Wikipedia