Amerikai lepárlók sorozat: Coppersea Distilling

coppersea-cover.jpg

Igazi kézműves, "hyper-handmade" lepárlót mutatok most be, ez a new yorki Coppersea Distilling, akik azt vallják, hogy tradicionális, autentikus terméket úgy tudsz előállítani, ha autentikus módszereket és kiváló alapanyagokat használsz. Visszamegyünk New York államba. Emlékeztek még a Hillrock Estate-re? A Coppersea srácok még durvábban tolják.

Heritage method

Ha bemész a lepárlóba, olyan érzésed lesz, mintha egy szesztilalom előtti - vagy alatti - kotyvasztóműhelybe csöppennél. Floor malting, direkt tűzön melegített rézüstök, nyitott fa fermentálókádak - még a vágást is kézzel végzik, úgy, hogy ott ülnek az üstök mellett, amikor kijön a párlat. A volument még úgy is limitálják, hogy növekednek, hogy tökéletesen meg tudják tartani az egyedi karakterét az italnak. Teljes mértékben meg akarják különböztetni magukat a többi craft lepárlótól. A legfőbb jellemzőjük, hogy minden alapanyag Hudson Valley exkluzív: a gyümölcs az eau de vie-hez, a gabona a whiskyhez mind itt terem. Már saját farmjuk is van, ahol gabonát termesztenek. A bourbonjükhöz használt hordó is New York államból származó amerikai tölgyből van. Kézzel megírt és kézzel felragasztott címkék, régi darálók, minden elemében a régi időkhöz nyúl vissza a lepárló. Abszolút felvillanyoz a dolog; az amerikai craft distillery mozgalom néhol olyan, mintha visszamennénk az időben: elképzelem, hogy ez valaha Skóciában is így történt.

474493_395281297187373_402343512_o.jpg

1401200_570293126394483_1938272571_o-960x600.jpg

coppersea-mash.jpg

A Coppersea Distilling lepárlót 2011-ben alapította Angus MacDonald és Michael Kinstlick. Angus fejében született meg az ötlet, hogy ilyen régi vágású lepárlót hozzon létre. Ő maga is ilyen régi vágású fickó volt, érdekelte a történelem, szenvedélyes lokálpatriótaként is ismerték. Már 30 éve tanulmányozta New York állam szeszkészítését és a régi technológiákat. Michael igazi üzletember, pénzügyi, IT és kereskedelmi biztosítói területen dolgozott. A Columbia Egyetemen diplomázott közgazdaságtanból, mesterképzésekre pedig a Northwesternre és a University of Californiára járt. (Ha még emlékszünk rá, ő volt az, aki nemrég egy tanulmánnyal rukkolt elő az American Distilling Institute konferenciáján, ami a craft lepárlók számának növekedéséről szólt.) 2015 januárjában Angus elhagyja a céget és helyére Christopher Briar Williams lép, mint vezető lepárlómester, a 2013-ban csatlakozott Samuel Zurofsky mint senior lepárló folytatja és a 2014 végén érkezett Patrick Franco mint maltster/mashman dolgozik a cégnél. Christopher korábban sörfőzdéknél és más lepárlóknál edzette tudását, többek között a már nálunk is bemutatott chicagoi Few Spiritsnél. Alapító tagja a New York State Distillers Guildnek. Samuel is egy másik lepárlónál dolgozott korábban, előtte pedig egy farmon  irányított egy közösségi gazdálkodási programot. A lepárlói munka mellett saját farmot is üzemeltetnek feleségével. Patrick, aki 2014 végén érkezett a Coppersea-hez, szintén agrártapasztalatokkal rendelkezik pl. a gépesítés, a komposztálás, a zöldségtermesztés és állattenyésztés területén. Így áll össze a csapat.

Angus MacDonald sajnos 2016 januárjában eltávozott az élők sorából, de öröksége továbbra is fennmarad a lepárlónál.

904432_499152010133634_1855682108_o.jpg

(Balról: Christopher, Michael és Angus) - forrás Coppersea Facebook

10533753_695824477133052_8837455142579794885_n.jpg

New York állam is saját szabályozást vezetett be a craft lepárlókat illetően. Ahhoz, hogy egy lepárló a saját telephelyén kínálhasson mintákat vagy árulhassa a termékét minimum 75%-ban helyi alapanyagokkal kell, hogy dolgozzon. Ezek a szabályozások ahhoz szükségesek, hogy a kisméretű, már-már "házi" lepárlókat támogassák, mint pl. a Coppersea is, valamint, hogy a fogyasztókat ne lehessen félrevezetni máshonnan beszerzett (pl. MGP) szeszek helyinek történő felcímkézésével.

Első kiadásuk egy érleletlen rozswhisky (!) volt. Azóta a főzdében bourbon, kukoricawhisky, rozswhisky és malátawhisky is készül. Érdekesség, hogy utóbbi kettőnél olyan malátázott rozst és árpát használnak (ún. green malt rye és green malt barley), amit nem szárítanak meg a kilnen. Mivel helyben végzik a malátázást, van hely a kísérletezésre. Lássuk a whisky kínálatot!

  • Excelsior Bourbon: 100%-ban helyi alapanyagból készült és new yorki tölgyhordóban érlelt bourbon, mashbillje: 60% kukorica, 30% rozs és 10% malátázott árpa. Minimum 1 évig érlelik és 48%-on palackozzák. A 2016-os San Francisco World Spirit Competitionön aranyérmes.
  • Corn Whisky: ezzel a whiskyvel azokhoz a régi időkhöz nyúlnak vissza, amikor még nem volt előírás új, kiégetett hordóban érlelni a whiskyt. Ezt a párlatot használt bourbon, rozswhisky, brandys és boroshordókban, valamint felújított, újrakiégetett hordókban érlelik, ezekből blendelnek.
  • Green Malt Rye: ez egy single malt rye (igen, hívhatjuk így), ami 100%-ban green rye-ból készül. 7 hónapig érlelik.
  • Green Malt Barley: ez tulajdonképpen egy single malt, ami 100% green barley. Érlelési ideje 1 év és a Green Malt Rye hordóiban történik.

A rövid érlelési idők érdekesek, viszont nincs ráírva a palackra, hogy whisky (elvileg nem is tekinthető annak). A bourbonnál nincs meghatározva az érlelés ideje.

A Coppersea termékeit helyben vagy amerikai webshopokban lehet megvásárolni.

coppersea-bottles-layers-960x600.jpg

Coppersea Distilling Green Malt Rye Whisky from Surrender Pictures on Vimeo.

Coppersea Distilling from Surrender Pictures on Vimeo.

Képek forrása: Coppersea Distilling weboldala és Facebook oldala