Amerikai lepárlók sorozat: Virginia Sweetwater Distillery

appalachian_shop.jpgAz amerikai dél nemcsak Texasból és Kentuckyból áll. A többi állam is kiveszi a részét a whiskeykészítésben, például Virginia, ahova mai látogatásunk vezet. A Virginia Sweetwater Distillery a Virginia állambeli Marion városkájában található. Hogy igazi amerikai délkelet-hangulatba kerüljünk, itt egy videó...

Búcsúszerű kirakodóvásár és mulatság az utcákon, pont ahogy a filmekben látjuk; földművelés, hegyek, lovak, fegyverek, kövér, zöld fű - az igazi amerikai vidék. Ezen a vidéken található tehát Marion városkája. A település Smyth megye része, lakossága 5968 fő a 2010-es adatok szerint. A várost a Függetlenségi Háború egy tisztje, Francis Marion után nevezték el. Az art-deco stílusú Licoln Theater az egyik látnivaló (és meglátogatnivaló) helyszín a városban. Itt működik például a Song of the Mountains nevű bluegrass program (a bluegrass az amerikai countryzene egyik válfaja). De az Appalache-hegység másról is nevezetes: az itt működő illegális szeszfőzők által előállított érleletlen kukoricapárlatot hívták először moonshine-nak (holdfény), utalva a lebukásveszély miatti éjszakai működésre. A fehér whiskey a késő XVIII. század idején került a régióba skót-ír bevándorlók által. A XX. század elején több helyi lakosnak már egy fontos bevételi forrás volt a moonshine, mert a fejletlen úthálózat miatt nehezen tudták elszállítani a learatott kukoricát. A hanyag körülmények között, ellenőrizetlenül előállított gabonapárlat veszélyes is lehet: például nem kívánt anyagok kerülhetnek a párlatba a használt sufnituning-felszerelésből. Szerencsére a szesztilalomnak réges-rég vége, lepárlóból meg egyre több lesz minden államban. A virginiai Appalachian Mountain Spirits cégnév alatt működő Virginia Sweetwater Distillerynél elkötelezték magukat a minőségi moonshine (és whiskey) előállítása mellett.

the_moonshine_man_of_kentucky_harper_s_weekly_1877.jpg

A lepárlót Scott és Dana Schumaker alapították, akik férj és feleség. Scott régóta szeretett volna moonshine-nal foglalkozni, valamint volt egy olyan ötlete, hogy burgonyából készítsen üzemanyagot. Családi farmjuk egyébként önellátó, "nincs fent a hálózaton". Scott készített egy üzleti tervet, vásárolt egy üstöt, kevert masht és lepárolta. Nyilván megvoltak az adminisztratív részei a dolognak, bár azon sem lepődnék meg, ha Amerikában bizonyos államokban csak úgy ukk-mukk-fukk lehetne lepárlót alapítani. Schumackeréknek van egy kis üzletük Marion belvárosában, ahol ajándékokat, könyveket és kézműves termékeket árulnak. Itt található a lepárló is, ahol az állam által biztosított engedélynek köszönhetően árulhatják és kóstoltathatják is a cuccot, noha a kóstoltatás limitálva van, maximum 1 dl az italokból.

20140417-marion-virginia-jb0365.jpg

A moonshine készítést az eredeti recept szerint csinálják. Az alapanyag csak helyi farmerektől származik, ami mellett elkötelezték magukat. Az üvegpalackok is amerikai gyártásúak. Két lepárlóüstjük van: egy kisebb, ami a tulajdonképpeni telephelyen található (a másik nem messze, Scotték magántuljadonban lévő ingatlanán). A Miss Kelsey fantázianévre hallgató darab 30 gallonos (kb. 114 liter), a másik, a 'Miss Dana' 757 literes. A lepárló nemrég beruházásba kezdett, amihez anyagi támogatást is kaptak az államtól. Az elkövetkezendő 3 évben 1,95 millió dollárt fodítanak a bővítésre és előre láthatólag 13 új munkahelyet is létesítenek.

Whiskey kínálatuk:

- Virginia Swetwater Moonshine: az eredeti, virginiai moonshine, immár legálisan

- War Horn Whisky: korjelölés nélküli kukoricawhiskey. Érdekesség, hogy a War Horn whisky tisztelgés Scott öccse előtt, aki Irakban alakulati parancsnok volt. A warhorn (harci kürt) mintája része volt a fiatalabb testvér harci alakulati címerének (32nd Signal Battalion), ahol ő volt a legutolsó parancsnok.

- Revelations Single Malt: állításuk szerint Amerika egyetlen single malt corn (malátázott kukorica) whiskeye. Ha ez nem lenne elég, füstös is, a kukoricamalátát vörös tölgy füstjével szárítják.

distilleries-virginia-sweetwater-distillery-virginia-sweetwater-moonshine_600x800.jpg

20140416-marion-virginia-jb0230.jpg

12771570_967027050029486_1753983325342673676_o.jpg

Képek forrása:

http://jasonbarnette.photoshelter.com

virginianwhiskeys.com