Milyen mély a nyúl ürege?

rabbithole_cca.jpg

Az Egyesült Államokban tapasztalható fantasztikus whiskey-boom szinte minden államra kiterjed, ahogy azt már az amerikai lepárlókról szóló posztjaimban is olvashattátok. Persze az még csak a töredékét mutatja be azoknak a startupoknak, amik az elmúlt évtizedekben vagy mostanában alakultak. Az amerikai örökség része a bourbon, kikerülhetetlen, nem lehet figyelmen kívül hagyni, ahogy azt sem, ha a bourbon tulajdonképpeni hazájában, Kentuckyban alakul valami új, ahogy arra most ki fogunk térni.

Az állambeli nagy, történelmi lepárlók részei a Kentucky Bourbon Trail elnevezésű hagyományőrző műveletnek, ami az örökséget is ápolja. A Kenctucky Distillers Association pedig a helyi szövetség, amiben a nagyokon kívül a craft lepárlók is tömörülnek. Ezek közül egyiknek sem része még a készülő Rabbit Hole Distilling, aminek alapkövét most rakták le Louisville-ben. Nem kis beruházás lesz: a lepárló mintegy 12,5 millió dollárból készül majd el. Adott egy otthagyott 18 éves pszichiáteri karrier, elszántság, bátorság és négy évnyi pénzkalapozás, a végeredmény pedig a Rabbit Hole. Kaveh Zamanian alapító elnök szándéka természetesen az, hogy kiváló whiskyt állítson elő és hozzájáruljon a bourbon örökségének ápolásához, az ital népszerűsítéséhez, de azt hiszem ezek nélkül a motivációk nélkül nem is lehet, nem is érdemes lepárlót nyitni Kentuckyban, nemde? Egyébként 2018-ig nem kevesebb, mint öt új lepárló fog nyílni csak Louisville-ben.

A Rabbit Hole tehát elindul, a pénzgyűjtés éveiben már kísérletezgettek néhány mashbillel, aminek eredménye bérlepárlásban készült whiskey lett. Ezt a whiskeyt már érlelik és a tervek szerint még ebben a hónapban piacra kerül. A lepárló tervezett nyitása 2017 második felében várható és a következő párlatokat kínálják majd:

  • Rabbit Hole Kentucky Straight Bourbon Whiskey – nényféle gabonából készülő búzás bourbon
  • Rabbit Hole Kentucky Straight Rye Whiskey – 95% rozswhiskey
  • Rabbit Hole Kentucky Straight Bourbon Whiskey Finished in PX Sherry Casks – 5 éves straight bourbon, amit 30 éves, importált Pedro Ximenez hordókban finiselnek
  • Rabbit Hole English Gin Finished in Kentucky Rye Barrels – Angliából importált London Dry Gin, amit helyi whiskeyhordókban finiselnek

A lepárló épületét Doug Pierson díjnyertes építész tervezte. A lokáció a város frekventált helyén található. A lepárlóban lesz túravezetés, kóstolóhelyiség, ajándékbolt és rendezvények lebonyolítására alkalmas hely. A felszereléseket a jól ismert Vendome Copper & Brass Works gyártja, a hordókat pedig a nem messze található Kelvin Cooperage szállítja majd, tehát kiválóak a feltételek ahhoz, hogy jó whiskey készüljön, ami persze nemcsak ezen fog múlni, hanem olyan szakemberek segítségén is, mint Larry Ebersold, a Seagrams korábbi lepárlómestere, Dave Scheurich a Brown-Foreman kiváló szakembere, akinek nem kis része volt a Woodford Reserve név feltámasztásában, valamint Randy Allender, aki 24 évig szolgálta a Jim Beamet.