Nantou Omar - kettő újabb taiwani whisky érkezik Európába

nantouomar.jpg

Ha Taiwanról beszélünk és a whiskyről, akkor mindenkinek a Kavalan ugrik be. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a King Car Group kiváló marketingje szép brandet épített a Kavalanból. Azt már kevesen tudják, hogy Taiwanon van még egy lepárló, a Nantou, ami a TTL - Taiwan Tobacco and Liquor Corporation - tulajdonában van. A TTL pedig állami tulajdonban van és korábban különböző más neveken is operált és még mindig az övéké a legjobban fogyó taiwani sör.

A cég a klasszikus keleti bürokráciában és hierarchiában gyökerezett és az egyetlen vállalat volt, ami dohányárut és alkoholt terjesztett és állított elő. 2002-ben az állami monopólium ilyen formában véget ért, a Kavalan 2005-ben már állt, a Nantout meg senki nem emlegette, bár csak 2008-ban indult. A Kavalannál még mindig az áll a Wikipedia egyértelműstő lapon, hogy "the first and only whisky distillery in Taiwan".

Ami miatt most elővesszük a Nantout az az, hogy a Les Whiskies du Monde és a Cellar Trends közreműködésével Európában is kapható lesz majd kétféle single malt tételük, az Omar Bourbon Cask és az Omar Sherry Cask, amiket 100%-ban bourbon/sherry hordókban érleltek. Az Omar nem valami arab utalás, hanem a borostyánsárgát jelent gaél nyelven és írásmódja ómar. A whiskykről kevés hivatalos információ lelhető fel, a TTL oldalán sincs említés róla a portfólióban. Kevésbé ismert whiskyblogokon és portálokon olvastam róla érdekes dolgokat. A címke nem tartogat meglepetéseket, kissé amerikai whiskyre hajaz, designdíjat nem fog nyerni sehol. A 2015-ös IWSC-n mindkét kiadás Silver Outstanding minősítést kapott. Viszonylag drágán érkeznek, a bourbon cask 63 font, a sherry cask 67 font lesz.

A Nantouról azt kell még tudni, hogy 2008-ban indult a termelés, ahogy említettem korábban. Négy lepárlóüstjük van, amiket a Forsyths készített.