Új lepárló kezdte meg működését Japánban

hokkaidoakkeshi.jpg

Örömhír a japán whisky szerelmeseinek: újabb lepárló nyílt a szigetországban a legészakibb szigeten, Hokkaidon. A Hokkaido Akkeshi Distillery előkészületei 2013 óta folynak (weboldaluk és Facebook oldaluk már 2015 óta elérhető) és a lepárló idén ősszel kezdi meg működését az első batchek lepárlásával. Hokkaido szigetén ez lesz a második lepárló a Yoichi mellett, de a sziget átellenes pontján, Akkeshi városában. A lepárló teljes egészében a Kenten Co., Ltd tulajdonában van.

hokkaidoakeshi.jpg

Az Akkeshi nem titkolt célja, hogy az inspirációjául szolgáló Islay maltokhoz hasonló füstös whiskyt állítson elő a tradícionális skót módszerekkel, onnan érkező felszerelésekkel és árpamalátával. A japánoktól megszokott módon nagyon komolyan veszik amit csinálnak és a céljuk egy egyedi, 'Akkeshi' ízvilág kialakítása, mert bár a skót kötődés erős (ahogy az egész japán whiskyiparban is), mégis a helyi klimatikus adottságokat és a szakértelmet kihasználva adott a lehetőség, hogy ez megvalósuljon. Akkeshi eléggé északra van ahhoz, hogy viszonylag hűvösebb éves átlaghőmérséklet mellett nagy hőingadozásnak (nyáron 25, télen -25 celsius) és a csendes-óceáni klímának legyen kitéve a párlat. A malátát tehát a kezdetekben Skóciából importálják, de a távolabbi céljaik közé tartozik, hogy saját maguk termeljék meg.

story_img01.jpg

A lepárlóban kettő üstöt telepítettek, mindkettő a skót Forsyths gyártmánya, akárcsak a lepárló majd' minden felszerelése. A wash still 5000, a spirit still 3600 liter kapacitású. Éves termelési kapacitásukat 300 ezer literben tervezik, de az első évben csak 30 ezer liter párlat készítését irányozták elő. Terveik között első körben egy három éves single malt kiadása szerepel. Az érleléshez használt hordók bourbon és sherry, de japán tölgyből (mizunara) készült hordók is lesznek. A későbbiekben többféle érlelési lehetőséget is kipróbálnak, például boros vagy rumoshordóban. Raktárbővítés is elképzelhető, hogy változatos klimatikus viszonyok között kísérletezhessenek az érleléssel akár a hegyekben, akár a tengerparton. Már a megalakulás előtt végeztek vizsgálatokat egy teszt-érlelési program keretében más japán lepárlókból vásárolt whiskykkel.

facility_img02.jpg

Az igazi érdekesség a tőzegesség lehet: a környék tőzeglápban gazdag, amit saját maguk termelnek majd ki a whisky füstössé tételéhez 50ppm körüli fenolkoncentrációval. Erre azonban csak a jövő év áprilisától kerül sor.

"A legtöbb lepárló itt Japánban nem használ tőzegelt malátát, csak évente néhányszor." - mondta Clint Anesbury brand manager. "A mi termelésünk pont az ellenkezője lesz: az év során nagyrészt tőzegelt malátával fogunk dolgozni, kivéve évi néhány alkalommal. Ez azt is jeletheti, hogy a nem tőzegelt tételeink limitált kiadásúak lesznek."

Első tonna árpájuk meg is érkezett, a termelés megindul. Hamarosan tehát új márkát köszönthetünk a piacon.