Kings County Distillery

distillery_building.jpg

Ezúttal New York városába kalandozunk és nem meglepő módon egy olyan lepárlót mutatunk be, ami a szesztilalom óta az első a városban. Habár a Kings County Distillery először East Williamsbourgben kezdte meg működését, ma már Brooklynban találhatóak. Bármilyen fiatalok is, ez New York legöregebb whiskey lepárlója.

A Kings Countyt két helyi arc, Colin Spoelman és David Haskell (akik kolesztársak is voltak) alapították 2010-ben. Spoelman Kelet-Kentuckyban nőtt fel, ahol nem volt alkohol, nem voltak italboltok és bizony bootleggerektől kellett beszerezni a szeszt. Amikor New Yorkba költözött, elkezdett moonshine-nal kísérletezni otthon, mivel azt tapasztalta, hogy a városban szinte teljesen szokatlan ez a fajta párlat. A receptjét mintegy két évig tökéletesítette. A kezdetek kezdetén egy east williamsburgi kis üzlethelyiségben indult a főzés. A megváltozó jogszabályok az államban lehetővé tették a lepárlónyitást (akkoriban lett alacsonyabb a licenszért fizetendő díj), így ők lettek az első lepárló a szesztilalom óta a városban. Egyikük sem rendelkezett élelmiszeripari gyökerekkel, vagy egyéb, vonatkozó ismeretekkel, nem volt enciklopédikus tudásuk a whiskygyártásról, a szeszfőzés viszont kismértékben a "vérükben" volt: Colin Kentuckyból származik, David pedig megtudta, hogy a dédapja bizony bourbont főzött a pincéjében a szesztilalom alatt.

haskell-spoelman.jpg

Haskell és Spoelman

A megalakuláskori filozófiájuk az volt, hogy az amerikai tradíciókat követik, miszerint a kukorica lesz a fő alapanyag és a párlatot érleletlen (moonshine) és érlelt formában is készítik (bourbon). Mivel a hobbifőzés illegálisnak számított, nem létezett irodalma sem, így nehéz volt hasznosítható ismereteket szerezni. A Kings County ezért tényleg összevadászott tudásból épült, persze ez nem jelentett hátrányt, mint az kiderült: egy kanadai fickó, bizonyos Ian Smiley leírásaiból, rengeteg fórum átböngészéséből és kémiai kísérletekből meg lehetett tanulni az alaplépéseket. A kukoricát helyi farmerektől szerezték be, hiszen a licenszük előírta, hogy az összetevők nagy része New York államból kellett, hogy származzon. A helyiségben zsákszámra állt a kukorica, mini lepárlókészülékek, műanyag vödrök mindenfele...

2012. Két évvel később, 2012 márciusában a lepárló Brooklynba költözött a Brookly Navy Yard nevű ipari zónaként újrahasznosított egykori katonai hajóépítő területére, ahová meghívták őket. Az igazi fejlődés már itt indult be. Még abban az évben informális szombat délutáni lepárlótúrákat és kóstolókat kezdtek szervezni - egyelőre még mindig csak a moonshine és a bourbon szerepelt a kínálatban. A bourbonhöz skót árpát és élesztőt használnak; az épület földszintjén üzemel a lepárló, egy emelettel feljebb a (kis)hordók érlelődnek. Spoelman egyébként védi a kishordós érlelést - a bourbon 14 hónapig érlelődik náluk kishordóban - a gyorsabb érlelési idő miatt. "A kor nem lehet az egyetlen mérce. Az is számít, hogy milyen összetevőket használunk, hogyan történt a lepárlás..."
Még 2012-ben megjelentetnek egy csokoládé ízesítésű bourbont is.

2014-ben - 4 évvel a működésük megkezdése és folyamatos növekedés után - három újabb termékkel hozakodtak elő. Spoelmanra hatást gyakorolt Skócia és a single malt tradíció. Az üstök Skóciában készültek, a malátázott árpa még mindig skót és nagy szerepet játszik a bourbonjük mashbilljében. A három új tételt kis mennyiségben állították elő és csak a lepárlóban volt hozzáférhető. Minket ezekből a peated bourbon és a hordóerősségű rozswhiskey érdekel. A peated bourbon mindenben megfelel a bourbon előírásainak, a különlegessége, hogy tőzeges árpamalátát használtak hozzá. A rozswhiskey pedig az államból származó rozsból készült. Ez utóbbi egyébként nem szerepel a lepárló állandó kínálatában.

2015-ben whisky gardent nyitottak az épület mellett, ahol péntekenként és szombatonként, ha az időjárás engedte, asztaloknál lehetett kóstolgatni, barbecue-t enni, koktélozgatni. Az év végén pedig egy új lokációt is birtokba vettek, a lepárlótól két utcányira, mert nagyobb helyre volt szükségük a raktározáshoz. 2016-ban külső-belső kóstolóhelyiséget, kávézót és egy kis shopot is nyitottak az eredeti, brooklyni helyszínen.

haskell-spoelman2.jpg

val_dsc6570e.jpg

A lepárlóüstök Skóciából érkeztek

val_dsc6351.jpg

A sok munka meghozta az eredményt is: az American Distilling Institute 2016-ban az év lepárlójának választotta őket; peated bourbon tételük dupla aranyérmet nyert a San Francisco World Spirits Competition-ön, straight bourbonjük pedig a whiskey kategóriában bizonyult a legjobbnak az American Craft Spirit Awards-on.

Whiskey kínálatuk (az ízesítettek kivételével):
Moonshine - magáért beszél. 80% kukorica, 20% skót malátázott árpa. 40% abv. (ADI Craft Spirit Awards: Best in Category 2011, gold medal 2014 (packaging), silver medal 2013, bronze medal 2012, 2016. ACSA: bronze medal 2015, 2016)
Bourbon - Klasszik bourbon, a moonshine-ból már megismert mashbillel. (ADI Craft Spirit Awards: silver medal 2013 and 2014 (Best in Category), bronze medal 2012.  ACSA Awards: silver medals (2) 2014 and in 2016)

kcdbourbon.jpgPeated Bourbon - a különleges bourbon, ahol tőzegelt árpamalátát használnak a mashbillben. Elvileg a világ egyetlen füstös bourbonje. Ha a skót whiskynek és a bourbonnek gyermeke lenne, az ilyen lenne. (San Francisco World Spirits Competition: Double-Gold 2016. ADI Craft Spirit Awards: silver medal 2016. ACSA Awards: bronze 2016)

kcdpeated.jpgBarrel Strength Bourbon - a legrégebbi, 2-4 éves hordókból, 57-62% közötti abv.
Bottled-in-Bond Bourbon: a bottled in bond szabályainak megfelelő bourbon whiskey: egyazon lepárlóban, egyazon évben egy lepárlómester által készített whiskey, ami 4 éves és pontosan 50%-on palackozzák.
Single Malt Whiskey - a minőségibb lepárlókat nem kerülheti el az újhullámos amerikai single malt. Teljes mértékben skót módszerekkel, skót és angol alapanyagból készített single malt, 47% abv. (ACSA Craft Spirit Awards, Gold 2016, San Francisco World Spirits Competition, Bronze 2016, ADI Craft Spirit AWards, Bronze 2016)

kcdwhiskies.png

img_3054r.jpg

Minimalista csomagolás, helyi, organikus alapanyagok, locavore. Szeretjük!
Apropó: Kings County az maga Brooklyn, a legnépesebb megye New York államban (New York 5 városrésze egyben megye is, de nem rendelkezik saját kormányzattal).

Meg kell említeni, hogy a srácok nevéhez egy könyv is fűződik, a "Guide to Urban Moonshining", amit pl. itt lehet beszerezni.

Képek forrása: coolhunting.com, Kings County Distillery, theselby.com, grubstreet.com