Lezajlott az IWSC 2016

iwsc2016.jpg

Tegnap este tartották a 47. IWSC (International Wine and Spirit Competition) bankettjét a londoni Guildhallban, ahogy minden év novemberében szokás. Ilyenkor osztják ki az IWSC hosszú zsűrizési folyamata után odaítélt díjakat az arra érdemes márkáknak, forgalmazóknak, csomagolásdizájnoknak, online shopoknak, stb.

Aki esetleg nem tudja vagy nem hallott még róla: az IWSC elődjét 1969-ben hívta életre egy Anton Massel nevű borász, 'Club Oenologique' néven. Az volt az ötlete, hogy egy olyan bor-, és égetett szesz versenyt hozzon létre, ahol nem csak az ízlelés dönt, de az indulókat komoly kémiai analízisnek is alávetik. A megmérettetés neve 1978-ban lett International Wine and Spirit Competition, miközben a verseny szabályai is változtak, finomodtak. A technikai szabályok szigorúbbak lettek, hogy a legmagasabb minőségi szintet tudja tartani a verseny. Az IWSC zsűrijében 250 szakértő foglal helyet, akik fél éven keresztül vizsgálják a benevezett italokat, amiket mintegy 1500 kategóriára bontva vizsgálnak. Ezek a kategóriák több szempont szerint oszlanak fel: terület, fajta, szüret éve, stb. A zsűrizési folyamat két részből áll: vaktesztekből és részletes laboratóriumi elemzésből. A verseny direkt erre a célra kialakított helyen folyik, ahol szabályozott hőmérsékletű pincék, kóstolószobák találhatóak. Saját raktárukban akár 30 ezer palackot is tudnak tárolni.

A banketten az IWSC tisztségviselői, a díjazottak képviselői is beszédet mondtak, valamint az IWSC szokásainak megfelelően új elnököt is választottak, aki a 2017-es évre Christopher Blandy, a Blandy alá tartozó Madeira Wine Company igazgatója lesz és az első, aki Madeiráról érkezik az IWSC egy évig tartó elnöki pozíciójába.

Lássuk, hogyan alakult az idei díjazottak listája a whisky kategóriákban!

Single Malt Scotch Whisky - NAS
Kilchoman Sanaig
Örülök, hogy pont ezt a Kilchoman kiadást választották, mert nemrég kerültem vele közelebbi kapcsolatba. Az Islay farmlepárló sherry dominanciájú single maltja nekem is nagyon ízlik, érdekes összeszagolni, összekóstolni a többi Islay alapkiadással.

Single Malt Scotch Whisky - 15 éves és fiatalabb
The Balvenie DoubleWood 12 YO
A William Grant & Sons csilliárd fontos DCS Compendium kiadásáról is ismert kézműves lepárlójának terméke, a nemrég a Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE) címet kapó David Stewart keze alól kikerült whisky. A DoubleWood az amerikai bourbon hordós érlelést követően elsőtöltésű európai sherry hordókban nyeri el végső ízét és az alapsoruk része.

Single Malt Scotch Whisky - 15 évesnél idősebb
Balblair Vintage 1990
Az InverHouse márkájánál nem a whisky életkora, hanem a lepárlás éve szerepel a palackon (a palackozás évét is feltüntetik, csak máshol). A Balblair Vintage 1990 az alapsor része, magad is megvásárolhatod, akár idehaza is. Vegyesen, bourbon és sherry hordókban érlelődött. A whisky nem csak a kategória legjobbjának számító plecsnit kapta meg, hanem a "kiemelkedő" névre hallgatót is.

Cask Strength Scotch Whisky
Aberlour A'bunadh
A Chivas Brothers által tulajdonolt speyside-i lepárló hordóerősségű cucca, ami most a Batch 56-nál tart. Teljes egészében spanyol sherry buttokban érlelődött.

Blended Scotch Whisky
The Golden Age Blend
Talán már kiderült, ha nem, akkor mondom most, hogy nem vagyok valami nagy blend hívő. Érdekesebb új kiadásokról és fontosabb tudnivalókról persze objektíven beszámolok, de én magam a kevés pénzemet ritka kivétellel inkább single maltra, bourbonre és world whiskyre költöm. Azonban ez a blend, ez más. Győzelme majdhogynem borítékolható volt, azok után, hogy ez lett a legjobb blend a WWA-n, a legjobb 20 évesnél idősebb skót blend az ISC-n és most a legjobb skót blend az IWSC-n. Talán ennyiből kiderül, hogy nem hétköznapi blendről van szó. A The Blended Whisky Company exkluzív keveréseket készít, javarészt az ún. "whisky boom" előtti idők italaiból, így 40-50 éves tételekből. A Golden Age Blend egy olyan whisky, amelynek legfiatalabb alkotóeleme is legalább 40 éves. Macallan, Glenrothes, Tamdhu, Bunnahabhain és egy kis North British grain - ezek alkotják 4 rész malt 1 rész grain arányban. Ízlelgessük, sóvárogjunk utána, mert ára 100 ezer forint fölött van.

Worldwide Whiskey Trophy
Knob Creek Rye
Jim Murray után úgy látszik, itt is tarol Bookerék amerikai rozswhiskeye, bár talán az IWSC díj valamivel mérvadóbb. A Booker Noe nevével fémjelzett amerikai lepárló San Francisco World Spirits Competitionről számos aranyat elhozó bourbonje is kiváló, ez a rozswhiskey pedig straight rye, ami azt jelenti, hogy minimum két éves. Volt már Best Rye Whiskey, hozott aranyat San Franciscoból is.

Bourbon
Jim Beam Black
Az idősebbik, hosszabb ideig érlelődő Jim Beam bourbon a Beam istállóból.

A gyártók közül a Scotch Whisky Producer Of The Year 2016 kategóriát a William Grant & Sons nyerte, a Worldwide Whiskey Producer Of The Year 2016 pedig a nemrég lezajlott Budapest Whisky Shown is jelen lévő Kavalan lett.
Az Online Retailer of the Year - legjobb online shop pedig a Master of Malt lett.