Hol vásárolhatunk whiskyt - 1. rész

holvasaroljunkwhiskyt1.jpg

Előre leszögezem, hogy a most következő poszt nem reklámozási céllal jött létre. Legyünk akár alkalmi fogyasztók, akár olyanok, akiket komolyabban érdekel, hogy mi van a pohárban, szükségünk van megbízható beszerzési forrásra. A blog nem áll kapcsolatban a kereskedelemmel, így nem is szándéka bárkit reklámozni, vagy véleményt alkotni. A fogyaszói oldalhoz tartozom, engem jelen pillanatban az érdekel, hogy hozzájuthassak azokhoz a whiskykhez, amiket szeretnék megkóstolni és az olvasóknak is mutassak lehetőségeket erre - a teljesség igénye nélkül. Az internet világában természetesen bárki megtalálhatja a saját forrását. Mik ezek a helyek, hol lehet sokféle whiskyt vásárolni? Mire kell és érdemes figyelni?

A legelső hely, ami a kezdő/casual whiskyfogyasztó találkozik, az a hipermarketek kínálata. Már a hazai hiperek kínálata is viszonylag jónak mondható egy kezdő számára, épp a napokban posztoltam a blog Facebook oldalára egy fotót egy vidéki Tescoból. Alapmaltok közül több megtalálható akár náluk is, akár az Auchannál. Ha viszont komolyabban érdekel minket a téma, nyilván erre szakosodott üzletekben kell nézelődnünk.

Magyarországon nincs régre visszanyúló kultúrája a(z igényes) whiskyfogyasztásnak, whiskykultúrának, viszont van olyan forrás, ami gondoskodik róla, hogy ez másképp legyen. Az egyetlen whiskyre specializálódott magyar üzlet - fizikai üzlet és webshop is - a WhiskyShop / WhiskyNet. Aki még nem ismeri, az gyorsan pótolja és vegye fel a könyvjelzői közé a böngészőjében, hiszen akár ezt a blogot olvasva is kedve támadhat beszerezni valami különlegesebbet és elindulni az úton. A WhiskyNet tagjai nemcsak árulják, értenek is hozzá. Nem pusztán csak egy webshop, hanem egy aköré formálódott közösség is. Kínálatukban 6-700 féle whisky és ezen kívül még egyéb szeszesital is szerepel. Érdemes tudni, hogy a webes árak valamivel alacsonyabbak, mint az üzletben, de ez fel is van tüntetve az oldalon. Akcióik is vannak és részt vesznek a Zöld Hétfő kezdeményezésben is, aminek köszönhetően minden hónap első hétfőjén ingyen szállítják ki az 5000 forint feletti rendeléseket. A blogposzt megjelenésének hetében kiváltképp ajánlott résen lenni, hiszen ők is tartanak Black Fridayt.

whiskynet.jpg

Bár a WhiskyNet kínálatát - lévén specializálódott üzlet - nehéz überelni, viszont mégis vannak olyan kiadások, amik valami oknál fogva nem szerepelnek a kínálatukban, pl. a Bruichladdich legtöbb whiskyje. Ennek az okát nem tudom, lehet, hogy bizonyos márkáknak kizárólagos disztribútora van. Ezért érdemes több webshop kínálatát is figyelni. Ilyen másik webshop például az IDrinks.hu. Ennek a boltnak a készletében nagyon sokféle szeszesital szerepel és a whisky kínálatuk is említésre méltó. A már említett Bruichladdich mellett például az indiai Amrut whisky, a svájci Langatun vagy a walesi Penderyn is megtalálható náluk.

idrinks.jpg

A veszprémi székhelyű Itashop / Italguru webáruházat nemrég fedeztem fel annak kapcsán, hogy bemutatótermük nyílt a városban. Az Italshop a kiskereskedelmi forgalmat, míg az Italguru kizárólag a viszonteladókat szolgálja ki. Whisky kínálatuk nagyjából fedésben van az Idrinks kínálatával.

A magyar webshopok közül számomra ez a három, ami whisky szempontjából említésre méltó, de ha valaki még ismer ilyet, akkor ne tartsa magában és kommenteljen.

Az itthoni áttekintés után vegyünk sorra pár külföldi, whiskyre szakosodott webshopot. Folytassuk az Egyesült Királyságban!

30 éves múltra tekint vissza a Master of Malt nevű, főként whiskyre szakosodott bolt. Na persze nem csak a weben - 1985-ben alapították és eredetileg postán küldték a whiskyt, később, 1990-ben üzletet is nyitottak. Azóta már független palackozóként is működnek. A weboldal 1997-ben indult el, a bolt pedig 1998-ban bezárt. A portáljuk megújult az évek során és ma már elképesztően széles kínálatuk van. Több rangos versenyen nyertek már el 'Online Retailer Of The Year' és ehhez hasonló díjakat, de már saját palackozásukat is elismerték így. A whisky a fő profil, de mellette több más italfélét is kínálnak. Szinte naponta érkeznek új kiadások, amiket külön listáznak is az oldalon. Az árakat többféle devizanemben láthatjuk, a jobb felső sarokban választhatunk ezekből. Nekik is számos akciójuk, kedvezményük és nyereményjátékuk van, egész komoly nyeremények is szoktak lenni. Aktuális akciójuk a Whisky Santa: az oldalon elérhető italok aloldalain szerepel egy 'Wish' gomb, amelyre kattintva Twitteren vagy Facebookon megoszthatjuk az italt a #whiskysanta hashtag társaságában. Az oldal ebből válogat és napi egy szerencsés kiválasztott meg is kapja a kiválasztott italt. Érdemes tehát minden nap posztolni. Whiskysanta akciójukban mintegy 300 ezer angol font értékben osztanak szét ajándékokat, ami a napi egy nyereménypalack mellett a fizetéskor érvényesülő random kedvezmény is lehet, például kedvezmény a kosárba pakolt tételek értékéből vagy akár a teljes kosár ingyen. Szállítási díj szempontjából a Master of Malt a legkedvezőbb, 30 kilóig 20,75 angol font.

masterofmalt.JPG

A másik nagy angol webshop, amit érdemes figyelni, az 1999-ben alapított The Whisky Exchange. Ők nemcsak online vannak jelen, hanem övéké a legnagyobb whisky szentély Londonban, ami nemrég költözött a Covent Garden mellé. Kínálatukban több száz whisky, online meg több ezer. Elég komoly régi kiadások is szerepelnek a készletben, például elkezdtek készletezni a The Macallan Fine and Rare Vintage sorból is, van 50 éves Springbankjuk 72 ezer fontért (lehet azóta már nincs), limitált kiadások, TWE-exkluzív palackozások. Ők is több díjat zsebeltek már be a fentebb is említett kategóriákban. Szintén értékes nyereményeket kínálnak játékaikban, akcióikban. Most például 40 éves Balveniet, 32 éves Laphroaigot vagy 1400 font értékben Kavalant lehet nyerni.

twe.jpg

tweshop.jpg

Szintén az Egyesült Királyságban található a Royal Mile Whiskies. Az 1991-ben alakult Royal Mile az egyik legnagyobb respekttel rendelkező whisky kereskedő. Jelenleg három boltjuk van (London, Edinburgh, Pitlochry). A Whisky Magazine 'Év kereskedője' díját nyolcszor nyerték el. A weboldaluk nemrég újult meg és teljesen más stílusú, mint a másik két nagy brit webshopnak. Kínálatuk szintén gazdag és kimerítő. Saját palackozásaik is vannak és természetesen Magyarországra is szállítanak, 1 üveg szállítási díja 23 font, 2 üveg 24 font és így tovább.

rmw.jpg
A brit webshopokhoz annyit tennék hozzá, hogy számos travel retail kiadás is megvásárolható náluk, így ha nem járkálunk hetente duty free shopokban, akkor jól jöhet.

A fenti webshopokból nemcsak skót, hanem amerikai és egyéb world whiskyket is be tudunk szerezni, viszont előfordulhat, hogy még így sem találunk meg mindent. Ezért érdemes még szélesebb körben nézelődni, erről fog szólni a következő rész!