Újabb lepárló nyílhat a Highlanden

ardross2.jpg

Ismét egy új lepárlónyitás terve került napvilágra a Skót Felföldön.

Az Ardross Investments nevű cég benyújtotta a terveit a Highland Council felé, hogy egy XIX. századi farmot whisky lepárlóvá és kóstolóhelyiséggé alakítsanak. Ha elfogadják a terveket, a termelés 2018 nyarán indulhatna meg Alness mellett (itt található egyébként a Dalmore és a Teaninich is). A cég által benyújtott tervek szerint a cél "nagyon magas minőségű, szűkebb területre betörő whisky előállítása". Ezáltal 15 munkahely is létrejönne.

"Az ötlet a régi és az új épületek ötvözése egy új lepárló és kóstolóhelyiség kialakításához" - olvasható a beadványban. "A cél 2018 nyarán elkezdeni a termelést. Bár a lepárló új lesz, mégis tradícionális módszereket fog használni egy magas minőségű környezetben, ami illeni fog a whiskyvel kapcsolatos elképzeléseinkhez. Teljes kapacitáson 1 millió liter/év termelési mennyiség a jelenlegi elképzelés."

A lepárló Loch Dubhra néző északi felén egy kóstolóhelyiség is kialakításra kerül, a dolgozói szállásokkal, irodahelyiséggel és raktárakkal együtt.  A beadvány tanulsága szerint a lepárló a Ballindalloch Distilleryhez hasonló lesz méretben és megjelenésében.

"Az épületek nagyon rossz állapotba kerültek az elmúlt 30 év alatt. Felújításra szorulnak és rossz rájuk nézni, szóval ez egy jó dolog lesz ezekre az ingatlanokra nézve" - nyilatkozta Peter Allen, az Ardross közösségi tanács elnöke a Press and Journalnak. "Az építkezéshez több munkaerőre lesz szükség, de amikor tárgyaltunk velük, akkor 12 állandó állásról volt szó ( a későbbiekben - a szerk.). (...) Mindenki pozitívan tekint a tervekre." - tette hozzá.

A Highland Council bizottsága közéleti személyekkel is konzultál majd a benyújtott terveket illetően. Ha a terveket elfogadják, a lepárló tehát 2018 nyarán kezdhet el termelni.

Sajtóközlemények nyomán.

Címkék: news, skócia, whisky