Buffalo Trace O.F.C. - egy új sorozat indulása

btofc.jpg

Vannak évtizedes életkorú bourbonök, de eddig én sem írtam róluk sokat. Most sem csak kiragadtam egy koros bourbont, hanem apropója is van a dolognak: a Kentucky székhelyű Buffalo Trace különleges kiadása a 2016-os év végéről.

A ma már a Sazerac Company tulajdonában lévő bölényesek története régebbre nyúlik vissza, mint a nyolcvanas évek. Igaz, akkoriban még nem Buffalo Trace-nek hívták a lepárlót. A mostani területen már az 1780-as évektől kezdve folyik a lepárlás, aztán később az 1800-as évek során indult igazi virágzásnak az üzem. 1870 az érdekes dátum számunkra, hiszen ebben az évben vette meg az itt működő lepárlót Edmund H. Taylor Jr. bankár és keresztelte el OFC-nek, azaz Old Fire vagy Old Fashioned Coppernek. 8 évvel később George T. Stagg üzletember és whiskykereskedő tulajdonába került, míg Taylor továbbra is a cégnél marad. Mindketten elévülhetetlen szerepet játszottak a bourbon whiskey történetében. A lepárló később fel is vette George T. Stagg nevét, amit egészen 1999-ig viselt. Most azonban maradjunk az OFC elnevezésnél, hiszen ehhez kötődik a most megjelent három, évjáratos jelölésű, nem titkoltan gyűjtőknek (is) szánt bourbon, amit a már nemzeti történelmi emlékhelynek minősített lepárló elődjének, az OFC Distillerynek szenteltek. Az OFC a maga idejében korszerű lepárlónak számított: réz fermentálókádak, oszlopos lepárlók és az akkor különlegesnek számító gőzzel működő fűtés, amit a mai napig használnak a raktáraikban.

o_f_c_-bourbon-old-fashioned-copper.png

A három idős bourbon mindegyikén a lepárlás éve található és összesen 200 palack került forgalomba - jobban mondva pályázó nonprofit szervezetekhez, akik aukcióra bocsáthatják. Ebből 100 palack 1980-as, 50 palack 1982-es és 50 palack 1983-as lepárlású. A kiadás különlegessége tehát, hogy jótékonysági célra fordítják ezt a mennyiséget, hiszen a már említett szervezetek az árverésből befolyt pénzt kizárólag a saját jótékony ügyeik támogatására használhatják fel. Akad közöttük iskola, jazz szervezet, állatvédő klub, és gyermekotthon is és még sok más szervezet USA-szerte. A palackok kézzel készített kristálypalackok, amelyek elején a réz plakett a lepárlás évét, hátulján pedig a címke az adott év (amerikai szempontból) jelentős eseményeit jelöli. Ez a palack egy 1900-as évek beli OFC dekanter másolata.

A rajongók számára jó hír, hogy a lepárló további évjáratokat is megjelentet majd ez év tavaszán a 90-es évekből, immár a nagyközönségnek is. Az OFC széria is folytatódik ahogy további bourbonök érik majd el a kívánt életkort.

Nem ez az első eset, hogy a Buffalo Trace jótékonysági célra fodítja a párlatát: 2011-ben például az előző évezred utolsó hordójának 174 palack bourbonjét árverezték el. Abban az akcióban több, mint 150 ezer amerikai dollárt gyűjtöttek össze az USA egész területén. Volt köztük olyan szervezet, ami egymaga 7000 dollárt gyűjtött.

o_f_c_-vintage-bottling.jpg

Képek forrása: Buffalo Trace, Distillery Trail