Skóciai lepárlónyitások a közeljövőben - összefoglaló

leparlonyitasok.jpg

Itt a blogon és a Facebook oldalon is többször adtam már hírt új skót lepárlókról, amik mostanában nyitottak vagy amelyeknek épp folyamatban van a nyitásuk. Foglaljuk össze egy posztban, mik várhatóak, különös tekintettel 2017-re. Ehhez segítségül hívtam Becky Paskin cikkét is, kis kiegészítésekkel.

A single maltok kedvelői dörzsölhetik tenyerüket, hiszen újra és újra előkerül egy-egy új lepárló terve, legyen akár még csak a tervezési fázisban is. Ezekből a lepárlókból nyilván nem fogunk whiskyt szürcsölgetni még pár évig, de bíztató, hogy a jövőben újabb maltok színesíthetik a palettát. Csak 2013 óta számos új lepárló kezdte meg működését kezdve például az Isle of Harrissel vagy a Glasgow Distillery & Co. val. Az elmúlt 12 hónapban kezdett termelni az InchDairnie, a lowlandi lepárló, ami ismét eggyel növeli a csekély számú lowlandi lepárlók számát, vagy a Torabhaig, ami Isle of Skye szigetén található és a Talisker mellett a második a szigeten. A következő hónapokban, években 20 új lepárló kezdheti meg működését, köztük például a Holyrood Park Distillery, ami hosszú-hosszú évtizedek után hozza vissza a whiskylepárlást Edinburgh városába. De említhetnénk még  a kilencedik tervezett Islay lepárlót, az Ardnahoe-t, ami a független palackozó Hunter Laing & Co. első saját lepárlója lesz, ha elkészül.

2017-ben hét új lepárló nyílhat, azért írom feltételes módban, mert ezek a folyamatok rendkívül összetettek innen nézve. Ez az év az "elsők" éve is lehet: az első lepárló Hawick környékén 180 év után, az első lepárló Isle of Raasay szigetén és az első lepárló, amit egy nő indít majd el. Vegyük sorra ezeket, kiegészítve azokkal, amikről nem szólt a cikk, viszont tervben vannak. Islay-al külön részben foglalkozunk.

BLADNOCH

bladnoch.jpg

Maga a Bladnoch nem "szűz" lepárló, hiszen a története nem most kezdődött. Most csupán arról van szó, hogy 2015-ben David Prior ausztrál üzletember és Gavin Hewitt az SWA korábbi elnöke bejelentette a lepárló megvásárlását és a tervet, hogy újra régi fényében tündököljön. A Bladnoch egyébként Skócia legdélebbi lepárlója. A tervek szerint idén kezdődne a termelés.


BORDERS

borders.jpg

A Bordes Distillery Hawick városkájában nyílik majd, egy korábbi gyárépületet alakítanak majd át. A tervek szerint 2017 közepén indul majd be a termelés. A lepárló mögött a The Three Stills Company áll, amit igazi skót whisky veteránok alapítottak.


CLYDESIDE

clydeside.jpg

Glasgow hajdanán gazdag volt lepárlókban, de ma már csak a Chivas grain lepárlója a Strathclyde és a 2014-ben nyitott Glasgow Distillery üzemel a városban. Ezt rázhatja fel a Tim Morrison által vezetett Morrison Glasgow Distillers által tervezett Clydeside a történelmi Queen's Dock területén. Ez év ősszel tervezik a nyitást, természetesen kóstolókkal, stb.


DORNOCH

dornoch.jpg

Simon és Phil Thompson közösségi finanszírozási kampánya egy 135 éves kis tűzoltóállomás lepárlóvá alakítására révbe ért és testet is ölt. A testvérpár a Dornoch Castle Hotel igazgatói, az éplület, ahova a lepárlót tervezik, a Hotel területén található. A terv egy kisméretű, "mikrolepárló" üzemeltetése, floor malting, sörélesztő, hosszú fermentáció, meg csupa tradícionális dolog. Az egyik perkhez jár egy 5 éves single malt palackozás is, szóval érdemes lesz majd figyelni úgy 2022 körül.


DRIMNIN (nincs még végleges neve)

drimnin.jpg

Az Argyllben található Drimnin Estate egy igazi régi skót épületben üzemelő hotel, esküvőhelyszín, kirándulóhely, farm. Az Isle of Mull szigetétő északra található helyszín is egy lepárlónak ad majd otthont a Drimnin Estate területén. A lepárlónak még nincs neve, vagy legalábbis a hivatalos híradásokban nincs. A régi farmépületeket hasznosítják majd. Az intézmény hivatalos oldalán sincs több infó erről egyelőre.


ISLE OF RAASAY

isleofraasay.jpg

Az R&B Distillers nevű cég által gründolt lepárló indulása is ebben az évben várható Isle of Raasay szigetén. A cégnek ez csak az egyik projektje, hiszen a Lowlanden is terveznek egy lepárlót. Az Isle of Raasay a nyáron kezdheti meg működését, a tervek szerint gyümölcsös, édeskés, enyhén tőzegelt maltot fognak itt készíteni (lásd Raasay While We Wait kiadás, amivel előfizetéses whisky sampling szolgáltatásokban is találkoztam már).


LINDORES ABBEY

lindores.jpg

Az ismert sztori, hogy a skót whiskyről először 1494-ben tett említést az ún. Exchequer Rolls, amiben IV. Jakab skót király aqua vitae készítését irányozta elő Friar John Cor számára. Cor a mostani Lindores Abbey területén székelt, egy olyan épületben, ami ma már csak rom, amire előszeretettel hivatkoznak úgy, mint a skót whisky spirituális otthona. A Lindores Abbey ide hozza vissza a lepárlást mintegy 500 évvel később. A tervek szerint az árpa a környező farmokról származik majd és némi tőzegelés is előfordulhat. A termelés szeptemberben indulhat, és bár a whiskyre várni kell, állítólag lesz majd egy érleletlen párlat kiadás.


TOULVADDIE

toulvaddie.jpg

A Toulvaddie Distilleryre úgy hivatkoznak, hogy az első lepárló lesz 200 év után, amit egy nő alapított és vezet is majd. Ugyan John Cumming és felesége kezdték anno a Cardhu-t illegálban, ott a feleség csak a működtetésért felet. Ez most más. Egy Heather Nelson nevű angol hölgy a megálmodója és könnyed single maltot terveznek készíteni, tőzegelt és nem tőzegelt változatban is. Van nekik Founder's Clubjuk és hordónyit is lehet venni majd az első évben.


DUNROBIN

dunrobin_1.jpg

A Skót Felföldön, a Dunrobin kastély területén tervezett lepárló megkapta a zöld utat a Highland Counciltól. Ez ugyan még egy elég kezdeti stádiumban lévő projekt, mégis érdemes megemlíteni. Ez is tradícionális kis lepárló lesz, saját vízforrás, saját farm.

ISLAY SZIGETE

Islay szigetén jelenleg nem kevesebb, mint három lepárló van tervben. Milyen jó is lenne, ha 11-re növekedne a kis sziget lepárlóinak száma! Az Islay Blog rendszeresen beszámol a tervezett lepárlókkal kapcsolatos hírekről, de sajnos nem mindig jó hírek érkeznek. Úgy tűnik, a 11-re még várni kell.

ARDNAHOE

ardnahoe.jpg

Több lepárló esetében is felmerült, hogy kilencedikként megkezdhesse a termelést Islay szigetén, de az Ardnahoe területén már elkezdődtek a munkálatok. A Hunter Laing lepárlója 2018 elején kezdheti meg a whisky előállítását, bebiztosítva így a kilencedik Islay lepárló képzeletbeli címének elnyerését.


GARTBRECK

gartbreck.jpg

Jó régóta írnak már erről a peojektről, az Islay blogon is több poszt foglalkozott vele, de úgy néz ki, még mindig nem indult el semmi a régi farmépületeknél. A tervezett lepárlónak van már egy kezdetleges weboldala, Facebook és twitter accountja is. Facebookon megemlítik, hogy nemsokára várhatók hírek, hát várunk, mi mást tehetnénk.


FARKIN

A The Whisky Exchange-tulaj Sukhinder Singh tulajdonában álló cég projektje, Port Ellen környékén. Kevés és képlékeny információ lelhető fel a kezdeményezésről, így álljon itt a végére csak mint egy terv.

Információforrás: sajtóhírek, scotchwhisky.com / Képek forrása: sajtóhírek, lepárlók saját oldala