Csóró vagyok, de whiskyt akarok!

csorowhisky3.jpg

Ismét egy megosztó poszt következik. Mielőtt azonban elkezdenének többen feltartott kézzel, üvöltve rohanni felém, esetleg gépelni a kioktató kommenteket, ismét leszögezem, hogy a blogom még mindig elsősorban  azoknak szól, akik nyitni szeretnének a whisky világa felé, akiket valóban érdekel a téma és túlléptek már a blendeken, de szeretnék tudni, mi van még emögött; hogy - tisztelve a tradíciókat és a whisky királykategóriáját - megtudni, hogy Skócián túl is van élet, van amerikai, japán és francia whisky és mégis mi fán terem ez az egész - és csak másodsorban azoknak, akiknek százával sorjáznak a single maltos palackok a polcaikon. Ez utóbbiaknak én nem is tudnék újat mondani.

A hozzám hasonló, átlagfizetésből élő, önmagát (és családját) fenntartó, alkalmazotti státuszú magyar embernek adok néhány támpontot, amik főleg saját tapasztalatokból, néha hülyének tettetett fórumposztokra írt tanácsokból, ötletekből, esetleg más bloggerek tapasztalatai alapján születtek. Nincs két egyforma életpálya, anyagi helyzet és lehetőség, ezért tekintsük ezeket kiindulási pontnak; olyan csapásoknak, amiken el lehet indulni. Ha a whiskyvel komolyan szeretnénk foglalkozni, ki kell költözni Skóciába - mondhatnánk, de ha nincs erre lehetőségünk, akkor se keseredjünk el, mert rengeteg whiskyt meg lehet kóstolni, nagyon sok szakiroldalmat lehet olvasni, blogot, portált lehet követni. Ja és a legfontosabbat mondtam már? Kóstolni, kóstolni!

Ha egyszer rákapsz a whiskyre és tényleg érdekel ez az egész, az onnantól kezdve olyan lesz, mintha a vegyestüzelésűben égetnéd el az eurókötegeket. Erre fel kell készülni. A pénzégetést enyhítendő lazítsunk egy kicsit és 8+1 pontban szedjük össze, hogy hogyan fogunk kvázi sok whiskyhez jutni úgy, hogy közben nem dől be a családi kassza, nem rohad ki alólunk az autó, nem halnak éhen az aranyhalak és a többi. Nem arról fogok írni, hogy milyen whiskyt vegyél, hogy gecimenőnek nézz ki a szelfijeiden, nem.

Ma egy átlag, 10 éves skót single malt whisky 10 ezer forintnál kezdődik. Az ennél idősebbek esetén nyugodtan számolhatunk úgy, hogy ahány éves, annyi ezer forint. Alapkiadásokról beszélünk még mindig. Persze a 20 éves korútól kezdve ez háromszorozódik, sőt, többszöröződik, szóval azért ne ringassunk magunkat felesleges álmokba, 30 éves Laphroaigot nem fogunk venni, bár nem lehetetlen, de családfenntartás, autófenntartás, hitelek, minden lószar mellett azért ne álmodozzunk.

Lássuk!

Legyünk újra 18 évesek és tervezzük újra az életünket, hogy sokat kereshessünk, legyen miből whiskyt venni!
Viccelek, na! Akkor tehát lássuk!

1. Menjünk ki külföldre dolgozni (lehetőleg egy whisky nagyhatalomba)
Mi lehetne jobb, mint brit/francia/amerikai/japán középosztálybeli fizetésből finanszírozni a szürcsölnivalót! Megcsináltam, a szakmámban tudtam elhelyezkedni az Egyesült Királyságban. Kár, hogy ez 9 éve volt, azóta lett egy Brexit, meg kár, hogy akkor még nem voltam whiskyfanatikus. Such a shame!

2. Magyarországi Whisky Egyesület
Igen, van ilyen. Nem tudok róluk semmit, csak annyit, hogy a weboldaluk nem frissült pár éve; a Facebook oldaluk ellenben igen, és hogy időnként összejönnek és whiskyt kóstolnak. Tuti valami zárt közösség lehet, mert a megkeresésre nem válaszolnak. Mivel az ilyen klubok önszerveződőek, lehetne hasonlókat csinálni vidéken is, mondjuk egy klubhálózatot, legalább minden megyeszékhelyen! Magyar whiskyt magyar lepárlóból - igaz, úgy 450 év lemaradással - már lehet inni, miért ne lehetnének magyar whisky clubok is?

3. Whisky bárok
Már itthon is vannak ilyenek, igaz, javarészt fővároscentrikusak és nem sok van belőlük. Nem írom le melyek ezek, mert még a végén megvádolsz, hogy reklámozok! Majd annak is eljön az ideje, de külön posztokban. Guglizz!

4. Járjunk kóstolókra!
Ha felfedezzük, hogy valahol whisky kóstolót tartanak, ne habozzunk résztvenni! Néhány ezer forintért esélyünk lehet, hogy megkóstolhatunk olyan whiskyket, amiket még nem ittunk. Az egyik magyar szaküzlet is szervez ilyet és nemsokára például nálunk, egy vidéki megyeszékhelyen is lesz alkalmi kóstoló. Hátha nálatok is lesz. Járj nyitott szemmel!

5. Vásároljunk többen együtt palackot
Jó móka közösen whiskyt venni a hasonlóan elvakult haverjainkkal (szerencsésebb esetben a barátunkkal/barátnőnkkel/férjünkkel/feleségünkkel) és megosztani a palackokat! Így már nem is tűnik olyan vészesnek az a 30-40 ezer forint egy komolyabb whiskyért, az alapkiadásokért pedig már-már röhögve adjuk ki a palack árának harmadát, negyedét, kinek hogy tetszik.

6. Vásároljunk mintákat webshopból
Erre is több lehetőségünk van. A hazai miniatűrkínálat nem valami fényes, szóval forduljunk például korábbi posztokban megismert külföldi whisky shopok felé. A Drinks by The Dram nevű banda például ki is porciózza nekünk a cuccot és az egyik nagy angol whisky webshopban elérhetővé teszi. Na persze nincs mindenből háromcentes üvegcse, nono, viszont elég szép a kínálat, egy darabig el tudjuk kóstolgatni a skót és egyéb whisky palettát. Mondok egy példát! Ha van 28 rongyod, abból tegyél el 20-at mintára (az mai MNB árfolyamon 55,4 angol font) és 8 ezret postaköltségre! 55,4 fontból lehet venni pár mintát. Persze nehogy belehúzzál és 1 db 55,4 fontba kerülőt rakj be, ne legyél hülye! Ha okos vagy, tudsz venni többet is. Ja hogy ár-érték arányban szar? Hát így jártál, ez erről szól sajnos.

7. Fizessünk elő
Whiskyre? Így van, akár egy újságra! Ma már több whisky előfizetés létezik, ahol egy fix havi összeg fejében kapsz havonta 3-5 mintát, hozzá bookletet, kis papírt, miegymást, amin a whiskykről olvashatsz. Van, ahol mindenféle prominens iparági szereplők, bloggerek, szakírók válogatnak, akik sokat keresnek és sokat is kóstolnak, vagy már annyira májerek, hogy a cégek grátisz küldik nekik a mintákat. Micsoda? Hogy én mikor kapok? Ne röhögtess, ezek a blogok általában masszív követőtáborral rendelkező angol nyelvű blogok én pedig bevállaltam azt a missziót, hogy magyarul írok. Nektek csinálom! Szóval milyen előfizetési lehetőségek vannak? Példák.
- wish.ky Ezzel kezdem, ez a legtalálóbb nevű. Van 3 minta / 4 minta pakk, 25 és 34 font havonta, plusz posta.
- Craft Whisky Club Itt nem minták vannak, hanem egész palack, kéthavonta egy vagy kettő. 27 vagy 50 font havonta, plusz posta.
- Tasting Collection Francia kezdeményezés. Vannak előre definiált mintadobozok, ízléses kiszerelésben. Az előfizetéses rendszer havonta 34.95 font (6 whisky minta havonta) vagy negyedévente 37.50 font (6 whisky negyedévente), plusz posta. A havi mintákat mindig egy whisky világból érkező valaki válogatja.

8. Dramtagozat
Micsoda? Drámatagozat? Nem barátom, ez nem az egyetem, ez az első magyar interaktív whisky kóstoló. Hogy mi? Igen, jól hallottad. Hol tudhatsz meg erről többet? Kattints ide.

+1. Whisky Show Budapest
Hazánkban már hatodik éve rendeznek whisky showt, általában egy komolyabb budapesti helyszínen. Hátránya, hogy évente csak egyszer van, de legalább jó sok whiskyt meg tudsz kóstolni.

Persze ha van még más lehetőség is, ne fogjátok vissza magatokat, írjátok meg kommentben itt, vagy a blog Facebook oldalán!

Köszönöm a figyelmet, Sláinte!