Amerikai lepárlók sorozat: Woodinville Whiskey Co.

woodinville.jpg

Washington állam tagadhatatlanul az egyik keltetője az újkori amerikai craft lepárlóknak. Északi, óceánparti fekvése, Skóciához hasonló klímája lehetővé teszi a whisky hazájához hasonló körülmények elérését. Ezeket a körülményeket szereti a most bemutatásra kerülő Woodinville Whiskey Co. is.

eatersea0416_woodinville_whiskey_co_fb_0_0.jpgA Woodinville lepárló az azonos nevű településen található: Woodinville-ben. Ez a kis város az állam Kings County megyéjében található, lakossága 11 ezer fő körül alakul. A település része Seattle sűrűn lakott vonzáskörzetének. A város egyre ismertebb lesz feltörekvő borászatairól, amik például az állam keleti részén termesztett szőlőkkel operálnak (pl. Chateau Ste. Michelle, Columbia Winery). Van sörfőzdéjük is (Redhook Ale Brewery). A környéken található egyébként a már bemutatott Westland, Dry Fly és Bainbridge is.

A Woodinville Whiskeyt Brett Carlile és Orlin Sorensen alapította. A jól ismert recept itt is dolgozott: hagyd ott korábbi életedet és szenteld a továbbit a whiskeynek, ami ezúttal bourbon, északon. Brett sales területen dolgozott, Orlin sofőr is volt majd saját üzletet indított. Ők ketten régóta ismerik egymást, egy környéken nőttek fel és a főiskolás évek tovább csiszolták a barátságot. Orlin fejében fordult meg először a lepárlás gondolata - az elmúlt 15-20 év craft beer, craft distillery mozgalmai hatással voltak rá - de még nem említette barátjának. Brett szintén felfedezte magának ezt a világot magának - egy cikkel indult minden, ami nagy hatással volt rá, így írt is egy emailt Orlinnak, mire kiderült, hogy ő is hasonlón töri a fejét, miszerint miért ne foghatnának bele ők ketten valami hasonlóba...hát valahogy így kezdődött. Ez 2010 tájékán történt. A lényegesebb, hogy mentoruk nem más, mint David Pickerell a Maker's Mark lepárlómestere, aki receptekkel és a tudásával segíti a srácokat, ahogy több más lepárlót is Amerika szerte.

brettorlin2.jpg

Orlin és Brett

A Woodinville is helyi gabonával operál: egy olyan farmról vásárolják, amelyik kizárólag nekik termeszt. Lepárlóberendezésük német gyártmány. 5000 literes kapacitású üstjükhöz két lepárló oszlop csatlakozik.

wvstill.jpg

nwci_woodinville_1.jpg

wvbarrels.jpgBourbonjükben az a különleges, hogy 5 évig érlelik teljes méretű hordókban (ASB). Három raktáruk az állam középső részén található, ahol a nagy hőmérsékletingadozás hozzájárul az intenzívebb érlelődéshez. De lássuk a termékeiket!

Woodinville Straight Bourbon Whiskey - 45% abv, 5 év érlelés 200 literes új hordóban. A mashbill kukorica, rozs és malátázott árpa. Több díjat is nyert már.
Woodinville Straight Rye Whiskey - 100% rozswhiskey, 45% abv. Magáért beszél.
Woodinville Straight American Whiskey - magasabb alkoholfokra párolt whiskey, amit az új hordós érlelést követően még egy évig használt bourbonos hordóban érlelnek.
100% Rye Microbarreled Whiskey - 100% rozswhiskey, amit 30 literes hordókban érleltek. 46% abv

woodinville_range.jpgA Woodinville-nél a folyamat minden része helyben történik, a gabona őrlésétől kezdve a megtöltött hordó távozásáig. Facebook oldaluk 70 ezer fölötti követővel rendelkezik, így a Westlandot, a Dry Flyt és a Banbridget messze megelőzik. Profi videók, igényes weboldal, ahogy azt kell egy brandnek.

Képek forrása: nwcustominteriors.com, seattle.eater.com, starchefs.com, drinkspirits.com, craftdistillerytours.com