Anglia legkisebb lepárlója / A Diageo visszatér Írországba / Bezár a Tobermory / RÖVIDHÍREK

rh.jpg

Anglia legkisebb whisky lepárlója nyílhat meg Sutton-on-the-forest településen. A tervek szerint egy istállót alakítanak át lepárlóvá, ahol raktár, kóstolóhelyiség és shop is helyt kaphat. A whisky yorkshire-i árpából készülhet és egy wetherby-i kádár által készített hordókat használnának az érleléshez. A lepárlóban egy 900 literes réz lepárlóüst kap helyet és idén nyáron indulhat a termelés. Az induláshoz a forrásokat részben közösségi finanszírozással, részben a saját founders clubjukon keresztül, részben pedig különböző szervezetek támogatásával teremtették elő. A két alapító Abbie Neilson és Chris Jaume.


Két évvel a Bushmills eladása után a Diageo visszatérni készül az ír whiskey piacra. A cégóriás 25 millió euró értékű befektetéssel készül új lepárlót építeni Dublinban. Caroline Martin master blender és csapata már kevert is egy blendet, amit meg nem nevezett ír lepárlókból származó whiskykből válogattak és Roe & Co. névre hallgat, utalva George Roe személyére, akinek neve egybeforrt az ír whiskey aranykorának hívott XIX. századi időszakkal.


A Distell 24 hónapra bezárja a Tobermory lepárlót, ahol a hírek szerint felújítási munkák zajlanak majd. Ennek köszönhetően március 31-én leáll a termelés, viszont a látogatóközpont végig nyitva lesz. Az Isle of Mull szigetén található lepárló két termelési ciklussal üzemel a Tobermory és a Ledaig maltok előállításához. A lepárló kapacitása nem fog növekedni. A Tobermory szóvívője szerint lecserélik a lepárlóüstöket (részleteket nem írtak) bár a felújítás főként a látogatói élmény fejlesztésére irányul majd. A cég a felújítás alatt is támogatja anyagilag a lepárló csapatát, akiknek a munkálatok miatt most valószínűleg nem lesz annyi dolguk. Emellett a malt kategória új fejest is kap a vállalatnál. A Ledaig két kiadását, a 10 és 18 évest nem érinti a fejlesztés, továbbra is kaphatóak lesznek. A közeljövőben majd új részletek is megjelennek a munkálatokkal kapcsolatban,

"egy új fejezetet tárunk a nyilvánosság elé"

- elég rejtélyes ez, de majd a szakblogokon biztos kapunk háttérinformációkat is.