8 amerikai single malt

8singlemalt.jpg

A blog olvasói már tudják, hogy az amerikai single malt közel áll a szívemhez. Jöjjön a Vinepair magazin friss összeállítása erről a kategóriáról!

Amikor azt halljuk "single malt whisky", valószínű, hogy mindenki a skót whiskyre gondol. A skót lepárlók szinonímájává tették ezt a kifejezést az egy lepárlóból származó malátawhiskynek. De az amerikai lepárlók is beszálltak a single malt játékba.

Az amerikai single malt - ahogy skót társa is - olyan whisky, ami csak malátázott árpából készül egy adott lepárlóban. Az amerikai single malt kategória relatíve újnak számít a szeszesitalok világában, de még nincs hivatalos besorolása odaát. Olyan kategóriák alá esnek, mint "malátacefréből lepárolt whisky", "straight malt whisky" vagy csak simán "malátawhisky". Azonban a 2016-ban alakult American Single Malt Whiskey Commission reméli, hogy sikerül egy sztenderdet kidolgozniuk (az általuk létrehozott szabályok az oldalukon olvashatók - a szerk.).

A most következő nyolc tétel olyan igazi amerikai single malt, amit érdemes kipróbálnunk ahhoz, hogy megértsük a stílust, függetlenül attól, hogy van-e kormányzati szabályzás vagy sem.

WESTWARD AMERICAN SINGLE MALT WHISKEY

westward-inside-1.jpg

A whiskyt előállító House Spirits a Pacific Northwest régióban található és helyből származó árpát használ, amit amerikai ale élesztővel fermentál. Az egyik legnagyobb amerikai pot stillben történő lepárlás után új, kiégetett amerikai tölgyfahordóban érlelik. NAS.

 

 

FEW SINGLE MALT WHISKY

few-single-malt-whisky-inside.jpg

A FEW Distillery a hagyományos írásformát, a whisky-t használja, de az első korty után kiderül, hogy nem skót whiskyről van szó. A FEW már letette a névjegyét bourbonjával, rozswhiskeyével és ginjével, de a single maltjuk a legjobb. Cseresznyefával füstölt és füstöletlen malátából készül, amihez az árpát a lepárló 100 mérföldes környezetéből szerzik be. Van egyfajta fűszeresség benne, amit jól kiegyensúlyoz az észrevehető fás íz.

WESTLAND GARRYANA

westland-garryana-inside.jpg

A helyben őshonos Quercus Garryana tölgyből készült hordókban érleli a single malt pionír Westland ezt a whiskyt. Korábban itt írtunk róla.

 

 

 

 

ST. GEORGE SINGLE MALT

st-george-single-malt-inside.jpg

A St. George single maltja az egyik első volt Amerikában, amikor 2000-ben megjelent. Mára a Lot széria közkedveltté vált. Évről évre változik de a whiskey alapvetően gyümölcsös és virágos, sokkal könnyedebb mint néhány single malt ezen a listán. A whiskeyt 4-15 év között érlelik francia és amerikai tölgy hordókban.

 

 

TRAVELER’S REST AMERICAN SINGLE MALT WHISKEY

alpine-distilling-traveler-inside.jpg

Az egyik legújabb amerikai single malt az Utah állembeli Alpine Distillingtől. Ezt a whiskeyt Jack Daniels hordókban érlelik, majd francia tölgy hordókban utóérlelik. Hordóerősségű változatban is kapható.

 

 

 

 

HILLROCK ESTATE DISTILLERY SINGLE MALT WHISKEY

hillrock-estate-inside.jpg

A Hillrock Estate Distilleryről már írtunk korábban. A lepárlók erősen érdekeltek a megfelelő gabona beszerzésében. A Hillrock egy lépéssel tovább megy: saját maguk termelik meg. A single maltjuk fűszeresebb, vaníliás és bőr jegyekkel.

 

 

 

COLKEGAN SINGLE MALT WHISKEY

colkegan-single-malt-inside.jpg

A Santa Fe Spirits sem szeretné, ha Scotch-nak hívnák a single maltjukat, még ha lehetne, akkor sem. A whiskey füstös köszönhetően a füstös malátának, ami azonban nem tőzegfüsttel, hanem speciális fafüstöléssel kezelnek. Testes whiskey egy csipetnyi füsttel, fás és vaníliás jegyekkel.

 

 

HUDSON SINGLE MALT

hudson-single-malt-inside.jpg

A Tuthilltown lepárló a Hudson Baby Bourbonról ismert, de ne menjünk el a single maltjuk mellett sem. A whiskey 46% abv és új, kisebb méretű amerikai tölgyhordókban érlelődik.

 

 

 

 

Forrás: vinepair.com