Woodinville újdonságok

amwhww.jpg
A Washington állambeli Woodinville lepárlóról már írtunk korábban itt. Azóta egy nagyon fontos és jelentős dolog történt a srácok és a lepárló életében: eladták a céget a Louis Vuitton Moet Henessy-nek (LVMH), ami többek között a skót Glenmorangie és Ardbeg whiskymárkákat is birtokolja, valamint olyan felsőbb kategóriás italok tartoznak alá, mint a Dom Pérignon vagy a Moet&Chandon pezsgők.

Ez év júliusban érkezett a bejelentés: a lepárló onnantól kezdve a LVMH égisze alatt folytatja tovább a munkát, de továbbra is a srácok, Orlin és Brett maradnak a kormánynál, ők irányítanak. Ahogy ők írták, az akvizíció másnapján ugyanúgy a targoncán ültek, meg pakolták a kamiont, semmi extra. Az ilyen arcokat bírom, nincsenek elszállva, visznek egy fasza kis lepárlót, teszik a dolgukat és nemsokára lehet, hogy a whiskybárodban Glenmorangie helyett Woodinville-t kérsz. Például a két újdonságból. Lássuk, mik ezek!

Toasted Applewood Finished Bourbon

wwilletapl.jpg

Ez tulajdonképp a lepárló 5 éves straight bourbon whiskeyjének egy módosítása: fogták ezt az 5 éves bourbont és Washington államból származó, égetett almafa dongákat raktak bele. Igen, bele a whiskeybe. Nem a whiskeyt az almafahordóba. Hogy milyen hatással van ez az italra? Nos, a megszokott bourbon jegyek mellé almás és bogyósgyümölcsös jegyeket ad, mind illatában, mind ízében. Az első 500 palackot számozott, almafából készült fa dobozba csomagolták. 50% abv (100 Proof).

Port Finished Bourbon

woodinville_1.jpg

A másik limitált szériás ital nem más, mint egy port finish bourbon. Jó látni, ha a tradícionális bourbont is finiselik. Volt már ilyen máshol is és remélem még lesz is, hisz annyi kiaknázatlan lehetőség van az amerikai whiskeyben, hogy több évtizedre elegendő blogposztot érhet. Ez a port finish szintén a klasszikus, 5 éves straight bourbonjük, amit az érlelés után még 4 hónapra tawny port hordókba fektetnek. Megjelenése November 18. lesz és csak 5-600 palackkal töltenek. Érdemes lesz bevásárolnia annak, aki épp az államban tartózkodik. Ha esetleg a blog olvasói közül valaki épp arrafelé jár, hozhatna egyet nekem is! 45% abv (90 Proof).