Whisky hírek 2017. november - Lepárlónyitások Skóciában és új megjelenések

whiskyhirek201711.jpg

Megpróbáltam összeszedni az elmúlt hetek történéseit, amit egy posztban írok meg a blogon. Hírmazsolák a whisky világból.

ÚJ LEPÁRLÓK

Azt gondolom már mindenki unásig olvasta, hogy újra lesz Rosebank, Brora és Port Ellen, mert a tulajdonosok újranyitják a lepárlókat ilyen-olyan formában. Az igazság persze az, hogy ezt a hírt nem lehet megunni... Most azonban fókuszáljunk az új lepárlókra! Az elmúlt egy évben írtunk jópár új lepárlóról, amiknek tervben volt a nyitása. Azóta van, amelyik már meg is nyílt és üzemel.

Aberargie

aberargie.jpg

Megkezdte működését a skót Lowland új lepárlója, a híres Morrison család tulajdonában álló Aberargie, amivel a család visszatér a lepárláshoz a Morrison Bowmore 1994-es eladása után. A lepárló a tavalyi évben a skór kormány támogatását is elnyerte. Érdekesség, hogy saját farmról származó árpát használnak majd, barley-to-bottle jelleggel, és tőzeges variánst is terveznek. A malting nem helyben történik majd, de minden más igen, beleértve a lepárlást, érlelést és palackozást is. A kapacitás 750 ezer LPA, ami nagy része single maltként jelenik majd meg, ha hihetünk a híreknek.

Clydeside

clydeside2.jpg

A fentebb említett Aberargie-t irányító Brian Morrison testvére Tim a résztulajdonosa a Glasgowban székelő Clydeside lepárlónak, ami szintén idén novemberben kezdte meg működését és rakta le az első hordó whiskyt az érlelőjébe. Az előzményekről és a helyszínről ITT írtunk. Valóban gyönyörű lett a lepárló és még látogatóközpont, üzlet és kávézó is található benne. A kapacitás 500 ezer LPA. A lepárló nyitásával tovább bővül a Glasgow és környéki lepárlók sora, ami valljuk be, egy történelmi helyszín és a whiskyvel való kapcsolata elvitathatatlan, hiszen anno innen hajóztak ki a whiskyt szállító hajók a világ minden részére.

Felkészül: Ardross és Ardgowan Distillery

SKÓT WHISKY ÚJDONSÁGOK

BenRiach 30yo Authenticus

benriach30authenticus.jpg

A speyside-it BenRiach egy 30 éves tőzegelt kiadással jött ki, ami betekintést engedhet abba, hogy milyen volt a 80-as években egy tőzegelt malt arrafelé. A neve, mint a korábbi hasonló 21 és 25 éves kiadásnak szintén Authenticus. Az ára nem a magyar pénztárcához szabott, mintegy 148 ezer forintnak megfelelő angol font. A lepárló tőzegelt alapkiadása egyébként a 10 éves Curiositas, ami 2004-ben jött ki először.

Laphroaig Cairdeas 15yo

cairdeas15.jpg

A nagy múltú Islay lepárló legújabb kiadása, ami a lepárló 'Friend of Laphroaig' klubjának tagjai számára elérhető egy korjelölt Cairdeas. A whiskyt 2002-ben párolták le és teljes ideje alatt first fill american oak hordókban érlelődött. 43% abv. Online illetve a lepárlóban kapható, 80 font körüli árazással.

Ardbeg Twenty-something

ardbeg23.jpg

Az Ardbeg korjelölt 23 éves kiadása is exkluzív abból a szempontból is, hogy a másik Islay lepárlóhoz hasonlóan ez is csak a saját klubjuk, az Ardbeg Committee tagjainak lesz elérhető 430 angol font áron. A whisky - ami bourbon és sherry hordós érlelések vattingja - abban a korban készült, amikor az Ardbeg majdnem bezárt, de ugye hála a The Glenmorangie Companynak 1998-tól újra termel.

Glen Keith Distillery Edition Single Malt

glenkeith.jpg

A Pernod Ricard Chivas Brothers tulajdonában álló Glen Keith első alkalommal ad ki single maltot a 2013-as újranyitás óta. A whisky korjelölés nélküli, american oak és 40% abv. Jelenleg 11 ezer forint környékén kapható ez a régi-új kis speyside-i single malt.

Balvenie DCS Compendium Chapter 3

balveniedcs3.jpg

Az újabb ötösfogat David C. Stewart munkásságának tisztelegve, nyilván csillagászati áron. Megemlítem, de nem a mi ligánk. A hétköznapi whiskyfogyasztó és akit egy kicsit jobban érdekel ez a világ, mint otthon szürcsölgetni a blendeket, jó ha tud arról, hogy ez létezik, de mivel az öt whisky épphogy kijönne két lakás árából itt a házunkban, ennél tovább itt nem mennék. Viszont jegyezzük meg, mert megemlítem majd a blog hamarosan induló, a skót whisky nagy neveit bemutató sorozatában...

Bruichladdich Rare Cask Malts

bruichladdichrarecask.jpg

Az újító Islay lepárló elindtja Rare Cask Series névre hallgató sorozatát, elsőként három tétellel, amiket az 1984-es, 85-ös és 86-os készletből palackoztak, ha minden igaz, az utolsó készletekből. Az áruk ezeknek sem olcsó, az 1986-os tétel most 286 ezer forint. De a whisky... a Bruichladdich is szembenézett a bezárás-újranyitás kettősséggel, de meg tudott újulni. Ezek a tételek a lepárló múltjába engednek betekintést.

A három whisky:

1984/32, 3000 palack, 43,7% abv, 12 hordó, "klasszikus" bourbon hordós érlelés, amit az 1984-es lefektetés után Jim McEwan 2008-ban friss bourbon hordókba tett;

1985/32, 4200 palack, 48,7% abv, az utolsó 22 hordó a maradék olyan készletből, ami harmadik töltésű bourbon hordókban volt (2012-ben hordózták újra, majd rövid francia tölgyhordós finist kapott)

1986/30, 4200 palack, 44,6% abv, 7 oloroso sherry butt érlelés, majd Pedro Ximenez hordóba történő transzfer 2012-ben.

Milyen jó egy transzparens lepárló, így lesz a Laddieről szóló hír a leghosszabb.

Aldi whiskyk karácsonyra

glenmarnoch.jpg

Van valami mókás ilyen whiskyket egy posztban említeni a Balvenie DCS Compendium sorozattal, de ha már mazsolázzuk az új megjelenéseket, akkor ez se maradjon ki. Kapásból 3 skót tétel érkezik: az Aldi Glen Marnoch név alatt futó single maltjának eddigi legidősebb, 29 éves kiadása, Solo Clubhouse néven egy single grain, és Highland Earl Smoked Reserve néven egy füstös blend. Pár évvel ezelőtt kipróbáltam a Lidl Glenalba 22 éves blendjét, lehet, hogy ezeknek is adok egy lehetőséget.

Folytatjuk az amerikai megjelenésekkel holnap reggel!