Whisky hírek 2017. november - Amerikai újdonságok

whiskyhirek2017112.jpg

Az amerikai whiskey továbbra is annyiféle újdonsággal szolgál, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Összeszedtem néhány említésre méltó és érdekes megjelenést!

RICH GRAIN DISTILLING BOURBON

richgrainbourbon.png

A lepárló szerint ők készítik Mississippi állam első bourbonjét. A 2016-ban indult lepárló által most először palackozott bourbon kétféle mashbill házasítása: az egyikben 17% rozs a másikban 17% búza van, gyanítom a kukorica mellett. A kétféle keverék külön érlelődik, aztán házasítják.

ONE-TWENTY BARREL STRENGTH SINGLE MALT

onetwenty.png

Közel 800 palack készül majd ebből a minnesotai single maltból, ami az amerikai single malt kategória egy újabb képviselője. A whisky hordóerősségű, 60,3% abv és 375ml-es kiszerelésben lesz elérhető december 2-től. A lepárló pedig a találó nevű Bent Brewstillery, hiszen sört is készítenek.

SEA FOG AMERICAN WHISKEY

seafogamerican.png

A kicsiny Rhode Island államban található Newport Distilling újdonsága a korjelölt, 7 éves Sea Fog American Whiskey, ami tőzegelt és nem tőzegelt árpamalátából készült és nem titkoltan a skót tradíciókat vette figyelembe: sós levegő, ex-bourbon hordók, tőzegelt maláta. A whiskey 45% abv. Rhode Island amúgy az USA legkisebb állama, harmincad-magyarországnyi területen.

PEERLESS KENTUCKY STRAIGHT RYE SINGLE BARREL

peerlessryesb.jpg

A 100 év után feltámasztott Peerless Distilling Co. nem máshol van, mint a Kentucky állambeli Louisville-ben. A lepárló grain-to-bottle, minden folyamat házon belül zajlik (azért kell ezt külön leírni, mert az USA-ban ez nem mindig egyértelmű). Legújabb kiadásuk a már létező rozswhiskeyjük single barrel változata, ami november 18-tól kapható. A whiskey három különböző ízprofilt egyesít: a tölgyfa és fűszerek a tradicionális rozswhiskey jellegzetességei, a karamell és vanília a bourbon hagyományos ízvilága, a gyümölcsös, virágos karakter pedig a skót whiskyre hajaz. A whiskey hordóerősségű, 54,6% abv.

JACK DANIEL'S TENNESSEE RYE

jdrye2.jpg

A Jack Daniel's-nél is elérkezett az idő egy straight rye kiadásnak, így a Tennessee óriás felzárkózik a Kentucky Jim Beam mellé, már ami a rozswhiskeyt illeti. A mashbill 70% rozs, 18% kukorica és 12% malátázott árpa. A whiskey ugyanúgy keresztülmegy a faszenes szűrésen és a cég saját hordóiba kerül. Szeptembertől az USA-ban, novembertől az Egyesült Királyságban is kapható. 45% abv. Tavaly már volt egy rozsos variáns, méghozzá egy single barrel limitált kiadás.