Distillers Guild of Alaska - érdekképviselet a sarkkörön

alaskadistillersguild.jpg

Az elmúlt években tapasztalható "craft spirit boom" az USA szinte minden államában éreztette hatását. Egyre másra nyíltak meg a kisebb-nagyobb lepárlók, vagy éppen régi, már bezárt lepárlókat élesztettek újjá. Ez alól a legészakibb állam, Alaszka sem volt kivétel.

Az alaszkai lepárlók és sörfőzdék száma ugyan nem közelíti meg a népesebb államokban található mennyiséget - lepárlóból még tíz sincs - de így is igény mutatkozott arra, hogy saját érdekképviseletet hozzanak létre. Ez lett a Distillers Guild of Alaska, ami 2014-ben alakult meg öt lepárló közreműködésével. Elnöke a Port Chilkoot Distillery egyik tulajdonosa, Heather Shade. A Guild nonprofit szervezetként működik, egy tagok által választott igazgatótanács vezetésével. Választójoga csak azoknak van, akik szövetségi licensszel rendelkeznek. Ezen kívül nem szavazó tagok és támogatók alkotják a guildet, akik ugyanúgy részt vesznek a szervezet tevékenységében.

A guild fő célja a helyi lepárlók és az őket támogató agrár és turisztikai szektor képviselete és promóciója. Egy közös hang a lepárlóknak, az általuk előállított párlatokat kedvelőknek, marketing és jogi együttműködés elősegítése és az alaszkai párlatok képviselete országosan és nemzetközi szinten is. A kisüzemi lepárlás itt is munkahelyeket teremt és élénkíti a helyi gazdaságot, turizmust. Az itt készülő párlatok megjelennek a helyi és országos piacokon és versenyképesek is.

A szervezet segítette a 2014-es törvénymódosításokat, ami lehetővé tette a helyben tartott kóstolókat, a párlatok korlátozott értékesítését és fogyasztását a lepárlókban. Ennek köszönhetően ajándékboltot, látogatóközpontot tudnak üzemeltetni, ami a szervezett lepárlótúrákat is színesebbé teszi. Összességében a guild működésével a helyi kisvállalkozások egyesíteni tudják erőiket, hogy megfelelő módon legyenek jelen egy olyan piacon, ahol a szesztilalom óta inkább a nagyobb cégek az egyeduralkodók. Megítélésem szerint az amerikai szeszipar amúgy is aranykorát éli a 2000-es évek elejétől kezdve.

Az alaszkai lepárlók is helyi alapanyagokat használnak, mint sok más társuk az USA területén.