A közelmúlt nagy felvásárlásai

felvasarlas.jpg

Ha whiskyipari felvásárlásokról beszélünk, az utóbbi évek kétségkívül legnagyobb durranása a BenRiach felvásárlása volt - az amerikai Brown-Forman mintegy 285 millió angol fontért szerezte meg a BenRiach-Glendronach-Glenglassaugh hármast.

2017 sem maradt felvásárlások, terjeszkedések nélkül. Lássuk, mik voltak ezek, megemlítve néhány tavalyi terjeszkedést is. Komolyabb érdeklődőknek érdemes képben lenni melyik whisky melyik cégcsoporthoz tartozik.

Az amerikai Sazerac részesedést szerzett az indiai John Distilleries-ben, úgy, hogy részvénycsomagot vásárolt a Gaja Capital nevű befektetőcégtől. A John Distilleries állítja elő a Paul John indiai single maltot.

A Stolichnaya egyik disztribútora, az SPI Group is belépett az amerikai whiskey piacára a Kentucky Owl Bourbon felvásárlásával. A cég nemrég jelentette be egy 150 millió dolláros lepárlókomplexum megépítését, ami többek között a Kenctucky Owl és más whiskey márkák otthona lesz.

A Teeling ír whiskey jól ismert az ír whiskey fogyasztók körében. Az ő cégükbe szállt be kisebbségi tulajdonosként a Bacardi, de továbbra is a Teeling család irányítása alatt marad és független, autonóm cégként üzemel.

Itt a blogon is hivatkoztunk már a Rémy Cointreau sokat cikkezett befektetésére, az amerikai single malt pionír Westland Distillery tavalyi felvásárlására. Ezzel együtt a francia Domaine des Hautes Glaces lepárló is a tulajdonukba került.

A következő felvásárlás nem az általánosan látott gyakorlatot követi, azaz nem a kis céget kebelezi be egy nagyobb. A Pernod Ricard skóciai ága a Chivas Brothers eladta a Glenallachie Distilleryt egy befektetői társaságnak, amelyet a BenRiach korábbi irányítója, Billy Walker vezet. A felvásárlás nemcsak a Glenallachie single maltot, de a MacNair's és a White Heather blended whisky márkaneveket is érinti.

Szintén írtunk már a Woodinville Distillery felvásárlásáról, amit a Moet Henessy, az LVMH ital divíziója vásárolt meg. A lepárlót továbbra is a korábbi tulajdonosok, Orlin Sorensen és Brett Carlile irányítják.

Nagy összegű felvásárlás volt a High West Distillery tulajdonosváltása is: a Constellation Brands 160 millió dollárért vette meg a Utah székhelyű lepárlót. A felvásárlásnak köszönhetően biztosan bővül a lepárló 3000 négyzetméteres területe.

Ugyancsak a Constellation Brandshez köthető a The Bardstown Distilleryben szerzett részesedés: a tranzakció része a cég számos akciójának, amivel a portfóliójuk prémium szegmensét tervezik növelni.

A poszthoz a forrásanyagot a The Spirit Business szolgáltatta.