Elindult a GlenWyvis Distillery

glenwyvis.jpg

Az idei St. Andrews Day arról lesz nevezetes, hogy megkezdte működését Skócia első, majdnem teljes egészében közösségi finanszírozásból alapított lepárlója, a GlenWyvis, ami hosszú idő után hozza vissza a whiskyt Dingwall városába.

glenwyvis_1.jpgTöbb helyen is találkozhattunk a GlenWyvis nevével az utóbbi két évben, hiszen közösségi finanszírozási kampányuk nagy visszhangot váltott ki. A gyümölcs beérett, mondhatnánk, hiszen a lepárló november 30-án megkezdte működését. A projekt mintegy 3,8 millió angol fontból valósult meg, ami mai árfolyamon 1,3 milliárd forint.

A tényleges lepárlás az év végén indulhat meg, a whisky nagyrészt amerikai tölgy hordókban érlelődik majd. Az érlelés helyben történik és az árpa is skót földről származik. A lepárló kapacitása 140 ezer liter per év, ami skót viszonylatban kicsinek számít. Múlt héten jelentették be, hogy az első lepárlómester a Mortlach mostani lepárlómestere, Duncan Tait lesz.

A projektben több, mint 3000 ember vállalt tulajdonrészt 10 fontnyi összegtől kezdve egészen 100 ezer fontos részesedésig. A GlenWyvis környezetbarát üzemként működik, 100%-ban megújuló energiával.

glenwyvis_site.jpg