A Japán whisky - összefoglaló

japanwhiskycover.jpg

Már lassan két éve indult a blog, de még mindig nem foglalkoztam behatóbban a japán whiskyvel. Ezt a hiányt bepótolandó, jöjjön egy összefoglaló (és majd még jó sok poszt) a távol-kelet elsőszámú whiskynemzetéről!

Bár a klasszikus whisky mindig is a skót marad és sok más ország whiskyjén is erősen érződik a skót behatás, fontos, hogy tanuljuk meg önálló egységként szemlélni, kezelni őket, ne csak a skót whisky reinkarnációjaként. A japán whisky megérdemli, hogy önállóként tekintsünk rá, hiszen majd egy évszázados története alatt abszolút kinőtte magát, megannyi elismerést és díjat szerzett és a whiskyrajongók kedvencévé vált, nemcsak hazájában. Igazi nemzetközi népszerűségre érdekes módon csak a 2000-es évek elejétől tett szert. Hogy miért, az később kiderül.

Japánban már az 1800-as évek második felében desztilláltak whiskyt, de az igazi áttörés mégis az 1920-as évek elejére tehető. Két fontos nevet kell megjegyeznünk: Shinjiro Torii és Masataka Taketsuru. Az ő nevükhöz köthető a japán whisky tulajdonképpeni megszületése és a két nagy óriás, a Suntory és a Nikka megalapítása.

shinjiro-torii-and-masataka-taketsuru-1.jpg

Torii és Taketsuru története egy darabig közös szálon futott: utóbbi az előbbi cégénél dolgozott. Torii orvosságokat értékesített, majd később nyugati szeszesitalokat importált, de ez nem elégítette ki: Kyoto mellett létrehozta a Yamazaki Distilleryt. 1923-at írunk.

Taketsuru családjának szakélepárlója volt, ő maga pedig 1918-ban nyugatra ment, hogy mélyítse ismereteit a lepárlásról. Skócia és a glasgowi egyetem kiváló helyszín volt erre - Taketsuru két évet töltött a whisky hazájában, ezalatt több lepárlóban is gyakornokoskodott. A tudást - és egy skót feleséget - 1920-ban hazavitte Japánba, ahol a már említett Yamazaki elindításában és működtetésében is részt vett. Később otthagyta a céget és Toriit, hogy 1934-ben megalapítsa saját vállalkozását és első lepárlóját: ez lett a Nikka és a Yoichi Distillery.

A Suntory első whiskyje, a Shirofuda nem volt túl sikeres, nem felelt meg a japánok ízlésének. A másodikkal már sikerrel járt: a Kakubin a mai napig kapható Suntory Whisky néven és a palackja ugyanaz a teknőspáncélt imitáló üveg, mint annak idején. Az első single maltra még 50 évet kellett várni, ez lett a Yamazaki single malt, ami 1984-ben jelent meg.

A japán whisky a 70-es és 80-as években élte első virágkorát. A Suntory whiskybárokat nyitott országszerte. Az importwhiskyk mennyisége növekedett és új lepárlók is nyíltak. A 80-as évek végére a japán whiskyipar megtorpanni látszott, a piacot elöntötte az olcsó import whisky, emellett az adók is megemelkedtek: a japán whisky drága lett. A 2000-es évek elejétől aztán újra bekerült a nemzetközi vérkeringésbe és elkezdett díjakat nyerni. A nyugati világ rátalált, a japán whisky pedig megjelent a versenyeken és minősítéseken és sikerket ért el. Az ország változatos klimatikus viszonyai a whiskyt is sokszínűvé teszik.

Ma a japán whiskypiacot a két nagy, a Suntory és a Nikka uralja, de több más cég is üzemeltet lepárlót. Vegyük sorra a japán lepárlókat, kezdjük a két régivel:

yamazaki1.jpg

Yamazaki A Suntory első lepárlója, 1923-ban épült. Kiváló vízforrás áll rendelkezésére és a környék klímája is kedvező a whisky érlelésének. Ma a legnagyobb lepárlók egyike, 12 hagyma alakú lepárló ontja magából a whiskyt.


yoichi1.jpg

Yoichi A Nikka első lepárlója, ami 1934-ben alakult. Japán legészakibb lepárlójaként hűvösebb klimatikus viszonyok jellemzik. Az egyetlen lepárló Hokkaido szigetén.


hakushu1.jpg

Hakushu A Suntory második lepárlója, amit a Yamazaki alapításának 50. évfordulója alkalmából nyitottak, hogy egy új single maltot hozzanak létre. A Hakushu gyakorlatilag egy erdőben található, elhelyezkedése egyedi a whiskylepárlók világában. A legmagasabban fekvő japán lepárló. 2013-tól új, gabonawhisky lepárló berendezéseket telepítettek.


miyagikyo1.jpg

Miyagikyo A Nikka lepárlója, eredeti nevén Sendai. Alapításához hozzá tartozik, hogy Taketsuru véleménye szerint a whisky blendeléséhez jó, ha másfajta klimatikus viszonyok között készült whiskyket kever, így a Yoichi ellentéteként megnyitotta a Sendai-t. A hagyma alakú lepárlóüstöket gőz melegítette, nem pedig direkt láng, ami lassabb lepárlást tett lehetővé. Érdekesség, hogy 1999-től két Coffey still is üzemel az épületben. A Miyagikyo főleg a blendekhez termelt, de single maltjainak reputációja is egyre jobb.


fujigotenba.jpg

Fuji Gotemba A Kirin szeszipari óriás lepárlója a Fuji hegy lábánál található. A japán whisky aranykorában épült 1970-ben, négy nagy cég kollaborációjában: Seagrams, Chivas, Four Roses és a Kirin. Jelenleg a világ legnagyobb whiskylepárlója: masszív 520 ezer négyzetméteren terül el és kapacitása sem elhanyagolható: 12 millió liter per év. Főleg blendekbe állít elő whiskyt, single maltja a Fuji Sanroku. A mashing és a palackozás  helyben történik, valamint saját kádárműhelyük is van.


eigashima1.jpg

Eigashima A szakéban és shochuban 1888 óta utazó Eigashima Shuzo a whiskyt is felvette portfóliójába. 1984 óta folyik whiskylepárlás a cégnél, ekkor új helyre költöztek. A lepárló skót stílusban épült és csak maltot állít elő , kis mennyiségben. Blendjük White Oak néven fut, single maltjukkal az Akashi címke alatt találkozhatunk. A lepárló sikeresen élet túl a japán whisky hanyatlását a 80-as évek végén, 90-es évek elején. Klímájára a nagy hőingás jellemző. Gondosan válogatott skót árpát importálnak.


shinshu1.jpg

Mars Shinshu A Hombo Brewing nevű cég alapította 1985-ben Kyushu szigetén whisky és brandy előállítás céljából. A Mars és a Komagatake single malt otthona. 1992-től megszűnt a whiskylepárlás, ami 2011-ben indult újra. A lepárló csak télen állít elő whiskyt. Hagyma alakú lepárlóüstjeit Masataka Taketsuru jegyzetei alapján tervezte Kiichiro Iwai és a Yoichiéhez hasonlóak. A lepárló 798 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, klímája hideg, télen akár -15 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. A felhasznált víz gránittal is találkozik és gazdag ásványi anyagokban.


chichibu.jpg

Chichibu Japán egyik legfiatalabb lepárlóját a néhai Hanyu Distillery-alapító unokája, Ichiro Akuto hívta életre és 2008-ban kezdte meg működését. A lepárló Tokyotól 100km-re található. A Chichibunál nagy terveket szőnek és folyamatosan fejlesztik tudásukat: minden évben az Egyesült Királyságba utaznak, hogy tanulmányozzák a malátázást. Lokális alapanyagokból dolgoznak és a tradicionális skót metódust követik, de sokat kísérleteznek a saját karakter kialakításához. Single maltjaik Chichibu néven futnak.


akkeshi.jpg

Akkeshi Hokkaido szigetének második lepárlója a 2016-ban alapított Akkeshi. A lepárló a Kenten Ltd. nevű cég tulajdonában van. A klimatikus viszonyok Islay szigetéhez hasonlóak ezen a környéken, ennek megfelelően az Akkeshi nehéz, füstös single maltokat készít majd, amik nem jellemzőek a japán whiskynél. A tengeri klíma is befolyásolja majd az érlelést.


chitadistillery.jpg

Chita A Suntory ipari grainlepárlója. A komplexum nem látogatható. Az itt készülő whiskyt blendjeikhez használják. A single grain kiadás neve nem meglepő módon szintén Chita.


nagahama-distillery.jpg

Nagahama Szintén 2016-ban alapított lepárló, méreteit tekintve a legkisebb. A lepárlóban élénk kísérletezés folyik az új párlattal. Egyenlőre csak az érleletlen párlatot forgalmazzák. Érdekesség, hogy mini amerikai tölgyhordókat is árulnak, amiben a vásárló maga érlelheti a whiskyt.


nishinomiya.JPG

Nishinomiya A Nikka gabonalepárlója. Hosszú ideig Coffey stillt használtak benne. Grain és malt lepárlás is folyik a lokáción. Itt készül az Asahi sör is.


shizuoka.jpeg

Shizuoka A legfiatalabb japán lepárló, 2017-ben alapította a Gaia Flow nevű importőr cég, ami többek között a Blackladder, Mackmyra és Asta Morris márkákat is importálja. A különlegessége, hogy a lepárlóberendezés a néhai Karuizawa Distilleryből származik, ami a whiskykedvelők számára jó hír, de sajnos csak egy lepárlóüstöt tudtak felhasználni a háromból.


tsunuki.jpg

Tsunuki A Shinshu Distilleryt tulajdonló Hombo Shuzo második lepárlója. Két lepárlóüst, érlelő - ezzel járul hozzá a Tsunuki a Mars Whisky változatosságához. A 2020-as tokiói olimpiára már önálló single maltot terveznek kiadni.


karuizawa-distillery.jpg

Bezárt lepárlók Mindenképp meg kell említeni az ország két jelentős bezárt lepárlóját, a Hanyu és a Karuizawa Distilleryt. Előbbinek megmaradt készletét a Chichibu alapító Ichiro Akuto birtkolja és palackozza le időnként, utóbbit pedig egy brit cég. Mindkettő whisky horrorárakon talál gazdára az auckiókon és a ritka skót maltok mellett kedvelt befektetésnek számítanak.

A következőkben külön posztban ismerkedünk meg a Karuizawa történetével.

Kanpai!