Gemenc Red Whiskey - egy vörösboros kísérlet

gemencred_1.jpg

Amíg érlelődik a whisky a Gemenc Distillery első nagyobb kiadásához, addig a lepárló érdekes palackozásokkal lep meg minket. Eleve a mashbilljük változatossága is örvendetes. Legfrissebb kísérletként egy vörösboros finis, méghozzá egy szekszárdi kadarkás hordós, amit Szőke Lajos "Red Whiskey" néven palackozott le. Az alapja a 0046 számú whisky, ami tulajdonképpen egy bourbon...lenne, ha az Egyesült Államokban lennénk, hiszen csak ott hívhatják így. A mashbill 60% kukorica, 40% árpa. A "B" jelölés pedig azt jelenti, hogy boroshordóban finiselték. Nem szoktam kóstolóposztot írni, legalábbis ezen a blogon, de egy olyan whiskyről és lepárlóról van szó, ami a miénk - formálódik, alakul, keresi az utat és közben telik az idő, a whisky pedig érik.

Gemenc Distillery - 0046/B - Szekszárdi Kadarka finish

Illat: elsőre dohos, kénes, majd gumi, kénes és fás jegyek.

Íz: fiatal párlat, szinte csíp még a szájban. Az alkohol mögött viszont ott van a vanília, dió, szőlő, lágy gümölcsösség, édesség.

Lecsengés: nagyon rövid még. Csokoládés, kakaós lecsengés. Csak kis idő elteltével jelenik meg finoman, de kivehetően a szőlő.

Nem elfogultságból írom - a blogon sosem vagyok elfogult egy whisky vagy irányzat iránt sem - de jó kísérletnek gondolom ezt a kadarkás finist. Ez egy 2 éves párlat és azt azért érezni, hogy a whiskey igazi karaktere egyértelműen egy hosszabb érlelés után mutatkozik majd meg ugyanezzel a finissel. Esetleg egy teljes idejű boroshordós érleléssel. Továbbra se felejtsük, hogy egy bourbon jellegű whiskyről van szó, nem single maltról!

gemencred.jpg