Arbikie Highland Rye - jótékony célokat szolgál az első skót rozspárlat 200 év után

arbikie.jpg

A highlandi Arbikie Distillery egy 2 éves rozspárlatot ad ki, melynek bevételét az úgynevezett motoneutron-betegségek - MND (többek között az ALS is ilyen) kutatására fordítják.

A rozs mintegy 200 év után újra megjelenni látszik a skót whisky világában. Több más lepárló is bejelentett valamilyen rozswhisky kiadást (Bruichladdich, InchDairnie). Ebbe illeszkedik az Arbikie jövő év elején megjelenő rozspárlata is. Ez a kiadás egy egyszeri alkalom lesz, 355 palack, melynek bevétele a Euan MacDonald Foundation nevű szervezethez kerül, amit azért hívtak életre, hogy gyógymódot találjanak az MND-re. A párlat összetétele 52% nem malátázott rozs (Arantes) és 48% malátázott árpa (Odyssey). Mindkettő fajta gabona a saját földjükön terem, így ez a párlat abszolút field-to-bottle, ahogy az a címkén is megjelenik.

A későbbiekben az Arbikie alapsorában is helyt kap egy skót stílusú rozswhisky és terveznek egy amerikai stílusút is, nagyobb rozstartalommal és amerikai lepárlási technikák használatával (két hatalmas lepárlóoszlopuk is van), amit azonban nem hívhatnak majd skót whiskynek (nem baj, majd másképp fogják hívni).

A lepárló alapítói, a Stirling testvérek (John, Iain és David) azután döntöttek a jótékony célú felajánlásról, miután apjuknál diagnosztizálták ezt a rendellenességet.

Az Arbikie Distillery egy 100%-ban családi tulajdonú, farm-to-bottle megközelítésű új lepárló Skóciában, amit 2013-ban alapítottak. Érdekesség, hogy a lepárlóberendezés nem Forsyths termék, hanem CARL. A whiskyn kívül vodkát és gint is készítenek.