A Kingsbarns Distillery

kingsbarns.jpg

Mihez kezdhet egy lokálpatrióta golf caddie (olyan személy, aki a golfozók táskáját cipeli, tanácsokat ad és remekül ismeri a pályát) ha a fejébe veszi, hogy whiskylepárlót kéne építeni a szülőföldjén? Előveszi a névjegyeit. Íme a lowlandi Kingsbarns Distillery sztorija.

Az első single maltját nemsokára megjelentető Kingsbarns Distillery a skót Lowlanden található, Fife megyében. A lepárló ötlete egy Douglas Clement nevű csóka fejéből pattant ki, aki a helyi golfklubban volt a már fentebb említett caddie. A klub vendégei hiába kerestek látogatható lepárlót a környéken, nem volt ilyen. Douglas meglátta a lehetőséget a dologban, meg hát amúgy is, mennyire nagy királyság whiskylepárlót nyitni a szülőföldeden. A döntést tettek követték, már csak a pénz hiányzott a projekthez, úgy is mint a legnagyobb és legfontosabb faktor. Douglas előkapta a névjegyeket, amiket a golfklub vendégeitől kapott és 32 befektető segítségével 100 ezer angol fontot gyűjtött. Ez persze az egész művelethez nem volt elég, de legalább elég volt arra, hogy a kinézett helyen, egy elhagyatott farmon (Cambo Estate) egyáltalán elindulhasson a dolog. A Cambo Estate még nagyon régen, 1759 és 1783 között Wemyss őrgrófjának a résztulajdonában állt. Ennek még lesz jelentősége.

kingsbarns_logo.jpg

A pénz kalapozása közösségi finanszírozási kampányokon keresztül folytatódott és még a skót kormányzat is dobott bele 670 ezer fontot, de az induláshoz szükséges 1,6 millió csak nem akart összejönni... itt jött a képbe a fentebb említett Wemyss név. A whiskyvel régóta jó kapcsolatot ápoló és független palackozással foglalkozó Wemyss család felfigyelt a projektre és meg is vették egy az egyben. Douglas Clement maradt a lepárló vezetője, a golfozók örülhetnek, meg a whiskyrajongók is egy újabb lowlandi párlatnak.

kingsbarns_1.jpg

Dióhéjban ennyi a történet, de lássuk, hogy hogyan is állnak most, mit kínálnak! A Kingsbarns 2015 elején kezdte meg a termelést, ami azt jelenti, hogy első hordóikban nemsokára már whiskynek lehet hívni a párlatot.  Az árpa a megyéből való és az őrlés, mashing, erjesztés, minden helyben történik, kivéve a malting. Mezőgazdasági fétissel rendelkező whiskyrajongóknak lehet érdekes, hogy a variáns Concerto. Hetente mindössze 33 hordót töltenek, tehát a termelés kis volumenűnek számít. A víz egy vízgyűjtő rétegből származik, 100 méter mélyről. A lepárlóüstöket a Forsyths gyártotta, mint oly sok más skóciai lepárlónak. Ami a hordókat illeti, ex-bourbon, port barrique és sherry butt, az, hogy milyen arányban, majd kiderül.

kingsbarns_stills.jpg

Az első single maltjuk 2018 első felében jön ki, ha minden igaz, első körben exkluzív jelleggel a Founder's Club tagoknak. Tagságot a lepárló honlapján lehet vásárolni, nekünk 590 angol fontért. Addig is megkóstolhatjuk az új párlatukat, amit jó áron megvásárolhatunk 2 decis kiszerelésben.

kingsbarns_newmake.jpg

Képek forása: Kingsbarns Facebook