The Scotch Malt Whisky Society

smws.jpgMost, hogy a Dramtagozat éppen futó szériájában olyan hordóerősségű whiskyket kóstoltunk, amiket egytől egyig a Scotch Malt Whisky Society palackozott, itt az ideje, hogy egy kicsit közelebbről is megismerjük, mi is maga az SMWS!

A Scotch Malt Whisky Society (továbbiakban SMWS) egy edinburghi székhelyű független palackozó és tagdíjas whisky klub, amit 1983-ban, tehát idén 35 éve alapított egy Pip Hills nevű fickó. 

A független palackozók olyan cégek, amelyek általában több lepárlótól vásárolt single maltokat palackoznak le, vagy saját blendeket készítenek. Ha single maltról beszélünk, ezek a palackozások javarészt hordóerősségűek. Miért engedik ezt a lepárlók? Egyrészt a hordónyi whiskyk értékesítése is plusz bevétel nekik, másrészt az is elképzelhető, hogy egy adott hordó whisky más karakterisztikájú lett az érlelődés során, mint amire szükségük van például egy saját blendhez, vagy egy alapkiadáshoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a független palackozók által üvegbe töltött italok rossz minőségűek lennének, sőt, olykor igazi gyöngyszemekre is bukkanhatunk. Érdekes kalandozás ez a whiskyvel való ismerkedésünk során, hiszen másfajta ízvilágot is megismerhetünk az adott lepárlótól, amire sokszor csak így van lehetőségünk.

Több független palackozó nem feltétlenül jelöli a címkéjén a whisky eredetét.

Hills már a 70-es években nagy whiskykedvelő volt, aki a lepárlókat járva kóstolgatta a hordók tartalmát. Ezeken a kóstolgatásokon felbuzdulva aztán néhány barátjával közösen vásároltak egy hordó Glenfarclast, amiből időnként lepalackoztak maguknak. Ezt még több hordó vásárlása, szélesebb körben való palackozása és értékesítése követett, mígnem 1983-ban megalakult a klub és ezzel egyidőben egy helyiséget is vásároltak maguknak az Edinburgh északi részén fekvő Leith-ben. A mai napig itt található a SMWS székhelye.

A SMWS különböző lepárlóktól származó whiskyket (és egyéb párlatokat) palackoz le és lát el saját, jellegzetes névvel és kóstolójegyzettel, amik az egyedi, zöld üvegeken lévő címkén is megjelennek. A palackon sosem írják ki a lepárló nevét: erre egyedi számkódok utalnak, például 7.193, ahol a 7 a lepárlót jelző szám, a 193 pedig a hordó sorszámára utal. Ezek az egyedi hordók tartalmukat tekintve sosem egyformák, valamint nem feltétlenül egyeznek meg az adott lepárló saját kiadásainak profiljával. Mivel egy-egy ilyen hordóban limitált mennyiségű whisky áll rendelkezésre - főleg ha idősebb hordóról van szó - egy-egy kiadás palackszáma igencsak változó és minden kiadás egyedi. A palackozásokat egy titkos kóstolócsapat általi válogatás előzi meg. Fontos, hogy a hordókat akkor palackozzák le, amikor ők úgy gondolják, hogy készen áll, így változatos korú whiskykkel találkozhatunk a kínálatban.

A klubnak három saját név alatt futó helyisége van az Egyesült Királyságban, ahová csak tagok léphetnek be, illetve minden tag maximum 3 nem klubtag személyt vihet magával. Ezekben a klubokban megvásárolhatóak a society saját palackozásai illetve dramonként is fogyaszthatók. 'Kaleidoscope' név alatt futnak a bárki számára nyitott bárok, ezekből kettő létezik. A SMWS-nek külföldi képviseletei is léteznek (Magyarországon sajnos nincs) illetve partner bárokkal is leszerződött, ahol szintén megkóstolható néhány palackjuk.

A tagdíj jelen pillanatban 65 angol font az első évre, amit extra csomagokkal is kiegészíthetünk, amikben például aktuális kiadásokból származó minták is találhatóak. Ezen kívül elő is fizethetünk whiskyre, ami azt jelenti, hogy évente 6 vagy 12 palackhoz juthatunk

A SMWS filozófiája a közös, minőségi whiskyfogyasztás, a whisky élvezete és megosztása, a single cask whiskyk minél szélesebb kínálatának bemutatása. Mert hát a whiskynek valahol az a lényege, hogy élvezzük, ne csak elemezzük.

Sláinte!

www.smws.com

112_20.png