Skót whisky hírek: Füstjelek - Islay mozgásban

islaymozgasban.jpg

A füstös whiskyjeiről ismert Islay szigetén jelenleg nyolc lepárló ontja magából a jobbnál jobb italokat. Ezek mellé még kettő új csatlakozik a közeli jövőben és a Port Ellen újranyitásával tizenegyre emelkedik az aktív lepárlók száma a szigeten. Csak győzzünk választani majd.

A lepárlónyitások mellett ne menjünk el szó nélkül a meglévőek bejelentett fejlesztései mellett sem. Elsőként mindjárt itt az Ardbeg: a Committee memberek levélben is megkapták a hírt, hogy a lepárló megduplázza kapacitását, a meglévő egy pár lepárlóüst mellé újabb pár érkezik. A munkálatok befejezése 2019-ben várható.

A jelenleg legfiatalabb Islay lepárló, a Kilchoman is bővíti kapacitását: új stillhouse, két új üst, új mash tun és hat új washback. A fejlesztések megduplázzák a farmlepárló kapacitását, ami így 460 ezer liter per év lesz. A munkálatok befejezése itt is 2019-re várható.

Vitathatatlanul a 2017-es év egyik nagy durranása volt, hogy a Diageo bejelentette a Brora és a Port Ellen újranyitását. Sok whiskyfanatikus kapott szívrohamot a hír hallatán. A Port Ellen felszerelését az eredeti design alapján alkotják majd meg. A várható kapacitás 800 ezer liter per év körül alakul és a tervezett indulás 2020...

Sok szó esett a múltban az új Islay lepárlókról, némelyik körül állandóan ment a ködösítés. Amit biztosan tudunk, hogy az Ardnahoe beelőzött és az idei Féis Ile idején indul majd meg a termelés náluk. Ennek irányítását nem is akárki, mint Jim McEwan dirigálja majd. A lepárló különlegességei közé tartoznak majd a worm tubok és a hosszú lyne arm használata.

Feléledni látszik a Gartbreck Distillery projekt is: a telekviták után megegyezni látszanak a felek, így a whiskyvilág érdeklődően figyel, hogy a négy évvel ezelőtt elindult kezdeményezés miként folytatódik.

A Bruichladdich nem tervez kapacitásbővítést, de három új raktár építését kezdték meg tavaly novemberben.

A Laphroaig esetében nem esett szó konkrétumokról, John Campbell ejtett el néhány sejtelmes mondatot egy videóban. A Bunnahabhain-nél pedig csinosítások lesznek, többek között a megmelkedett látogatószámnak köszönhetően.