La Alazana - single malt Patagóniából

laalazana201802.jpg

Mostanában az argentin válogatott kiesése a labdarúgó vb-ről illetve a csapat meccseit mémeket ihlető módon lereagáló, valaha szebb napokat látott Maradona viselkedése szolgáltatott híreket a dél-amerikai országról. Számunkra azonban sokkal érdekesebb, hogy nekik is van whiskyjük. Az első argentin whiskylepárlót, a La Alazanát mutatjuk be a posztban, exkluzív interjúval kiegészítve.

Budapesttől laza 13 ezer kilométerre légvonalban, az Andok lábainál található a Las Golondrinas farm, amelynek a területén üzemel az első argentin single maltot előállító La Alazana lepárló.

laalazana_view.png

A lepárló története 2011-ben indult, de a tulajdonosok, Nestor Serenelli és Lila Tognetti már sokkal régebben, 15 éve élnek ezen a vidéken, ahol lovakkal (egészen pontosan lóterápiával) kezdtek foglalkozni. Nestor szeretett volna visszatérni a vidéki élethez, hiszen ilyen környezetben nőtt fel. Ez a helyszín - Lago Puelo falu és környéke - kiváló adottságokkal rendelkezett ehhez.

nestor_lila.jpg

Kezdetben a földjeiken lévő gyümölcsből készítettek párlatokat, majd a kukoricával való kísérletezés következett, mígnem Skóciában és Írországban szerzett tapasztalatok után 2011-ben Nestor Serenelli és apósa, Pablo Tognetti (aki fizikus) megalapították a La Alazana lepárlót, amit jelenleg Nestor és Pablo lánya, Lila vezetnek.

A whisky érleléséhez jó klímát ad az Andok keleti lábainál elhelyezkedő vidék alacsonyabb hőmérséklete. A vizet szintén a hegyek adják, hiszen ők is, mint annyi más lepárló a világon, helyi forrásvizet használnak a készítéshez, ami egyébként a klasszikus, skót vonalat követi. A lepárló felszerelését Tognetti tervezte és helyi műhelyekben készült el. Lepárlóüstjük 1400 és 550 literes, a főzde kapacitása valamivel több, mint 100 hordó évente.

2015-ben, a Scottish Craft Distillers Association által életre hívott Craft Spirits Award-on meghívott, nem skót whiskyként nyertek díjat, amit elismerésnek tekintenek. A World Whiskies Awardson is elnyerték a legjobb argentin whiskynek járó címet, de ebben a kategóriában egyelőre saját magukkal versenyeznek.

Lila Tognetti exkluzív interjút adott a blognak.

The Whisky Curator: Köszönjük, hogy vállaltátok az interjút! Mi adta az indíttatást egy whiskylepárló alapításához?
Lila Tognetti: A férjem, Nestor olyan vidéken nőtt fel, ahol a whisky fogyasztása hétköznapi dolog volt. A családja földműveléssel foglalkozott és bár ő elköltözött és másfajta vállalkozásokba fogott, az álma az volt, hogy egyszer saját farmja legyen. Olasz nagypapája grappa lepárlással foglalkozott és ez olyan dolog volt, amihez mindig kötődést érzett. Így amikor elérkezett az idő, hogy visszatérjen a gyökereihez, sokféle gyümölcsbrandy és kukoricawhisky készítése után single malt whisky lepárlót alapított, mint családi vállakozás...így kezdtük. Az utazásaink, a tapasztalatunk korábbra nyúlnak vissza, de az engedélyt 2011-ben kaptuk meg a főzéshez.

TWC: Vannak versenytársaitok az országon belül?
LT: Tudmásunk van új, most alakuló lepárlókról.

TWC: Mi most a La Alazana whisky kínálata?
LT: Mutatok egy képet a whiskykről. Balról jobbra az első a debütáló 2014-es kiadásunk, a Classic (ez 75% bourbon hordós és 25% sherry hordós), második az alapkiadásunk, a Classic, a harmadik a Haidd Merlys Chardonnay finiselt változata, a negyedik ugyanennek a bourbon hordós érlelése, az ötödik a Sherry Cask (limitált kiadás - a szerk.), a hatodik pedig szintén Haidd Merlys, a quarter cask érlelés.
Minden tőzegelt kiadásunk neve Haidd Merlys, ami a kétsoros árpa egyik változatának neve walesi nyelven és tisztelgés azok előtt a walesi bevándorlók előtt, akik több, mint egy évszázaddal ezelőtt telepedtek le Patagóniában. Büszkén mondhatom, hogy a nagymamám ezeknek az első telepeseknek a leszármazottja.

laalazana_products.jpg

TWC: Olvastam valahol, hogy Kentuckyból származó bourbonös hordókat, helyi sherry hordókat használtok és tervben van Malbec hordók használata is. Ez még 2014-es információ volt. Igaz ez?
LT: Még nem kezdtük el a Malbec finiselt kiadásokat, de érlelünk konyakos, chardonnay és különböző más boroshordókban is, mint például port, manzanilla és muscat.

TWC: Mik a jövőbeni tervek a lerpálóval, milyen kiadások várhatóak?
LT: A célunk, hogy legyen 8 és 10 éves alapkiadásunk, ezért van az, hogy a mostani kiadásaink ennyire limitáltak. Most is palackozunk a Classic és a Haidd Merlys változatokból. A következő új kiadásunk valószínűleg jövőre érkezik: egy ex-chardonnay érlelésű single malt.

A malátázásról: mivel Argentínában nem termesztettek soha whiskynek való árpát, ezért először nekünk kellett magokat behozni az Egyesült Királyságból és helyben termeszteni. Kanadában voltunk oktatáson és a mai napig képezzük magunkat Skóciában, hiszen már elkezdtük a saját malátázást.