Könyvismertető - Charles Maclean: Whiskyvilág

whiskyvilag_ism.jpg

Hiánypótló könyv jelent meg magyar nyelven a közelmútban a whiskyről. Hála a kiadónak, első kézből tudok róla beszámolni a blogon.

A Charles Maclean nevével fémjelzett kiadvány eredetije az angol Dorling Kindersley (DK) kiadó "World Whiskey" című könyve, aminek magyar fordítása idehaza a Park Kiadó gondozásában jelent meg és több helyen is elérhető. A DK neve ismerősen csenghet, hiszen megannyi színes, képes ismeretterjesztő könyv köthető hozzájuk, aminek jó része magyarul is megjelent az elmúlt évtizedekben és már gyerekkoromban is forgattam némelyiket.

A könyv összeállítói mind nagy nevek a whisky világban és irodalomban egyaránt: Dave Broom, Ian Buxton, Hans Offringa - magukért beszélnek. Az egésznek a tetejére pedig odatették Charles Macleant, mint főszerkesztőt. A kiadvány az átlag whiskyfogyasztónak készült, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a nevekkel, esetleg utánanézünk munkásságuknak, eddigi publikációiknak. Ebben posztban essen szó annyiról, hogy Charles Maclean elismert whisky szakíró és szaktekintély, nevét világszerte ismerik.

Lássuk magát a könyvet! Keménykötés, minőségi papír alapanyag, szép nyomású, élénk színű oldalak, öröm kézbe venni és forgatni. Mint írtam, a könyv a kezdő, vagy átlag whiskyfogyasztónak szól, de biztos vagyok benne, hogy a haladóbbak, vagy magukat haladóbbnak gondoló fogyasztók, érdeklődők közül is lesz, aki nem tudott egy-egy leírt tényt, szakmai dolgot, tényt, esetleg terminológiát.  Kezdőknek abszolút jó, kimerítő és informatív. Aki végig rágja magát rajta, kaphat egy képet a whisky mai keresztmetszetéről, már ami a lepárlókat és márkákat illeti. Mindeközben megáll és egy-egy oldal vagy két oldal erejéig kitekint olyan témákra, hogy pl.: a whisky készítése, a whisky fajtái, tőzeg, lepárlóüstök, szóval csupa olyan finomság, ami egy kicsit átemel minket az egyszerű átlagfogyasztók táborából egy olyan csapatba, akik nemcsak inni, hanem érteni is szeretnék az italt. Véleményem szerint a magasabb szintű minőségi alkoholfogyasztás ott kezdődik, amikor már nemcsak az élvezeti értékéért iszunk valamit (hangsúlyozom, azzal sincs semmi baj, sőt), hanem tudjuk és értjük is, hogy ami a poharunkban van, az hogyan lett az, ami. Sok esetben - pláne a whiskt illetően - ez akár évtizedes tanulás, kutatás, kóstolás, beszélgetés és ismeretszerzés is lehet. Persze nem kell mindenkinek szakértői szintre jutni, de azért nem árt, ha ebben az irányban is bővítjük műveltségünket. Nyilván ez az én véleményem, egyetérteni vele nem kötelező.

Van jónéhány whiskyről szóló könyvem otthon és még számtalan hiányzik a könyvtáramból. De ez a kiadvány mindenképp helyt kap benne.

Az adott időszak whiskyjeit bemutató könyvekkel alapvetően az a baj, hogy pár év múlva már elavult lesz, hiszen a whiskyipar, sőt, az egész alkohol üzletág folyamatosan változik, trendek jönnek-mennek. Abból a szempontból mégis jó egy ilyen könyv, hogy az alapvető dolgok nem változnak, valamint évtizedek múlva érdekesség lesz, hogy az adott korban milyen whisky kiadások voltak. Ha valaki majd gyűjteni is fogja ezeket, már a kezében lesz egy katalógus, persze a teljesség igénye nélkül.

Amit hiányolok a könyvből, az néhány kiadás fotójának aktualizálása. A magyar fordítást alapvetően jónak találom, tetszik, hogy nem akartak mindent erőszakkal fordítani, hiszen nem is kell, illetve, hogy néhány terminusra olyan magyar szót használnak, ami például eddig nekem nem jutott eszembe (pl. fermentléüst - igaz, a fermentlé kifejezést nem feltétlenül a szesziparban használják itthon). Szép és gazdag a nyelvünk, használjuk ki.

A magyar nyelven eddig elérhető whiskyről szóló könyvek száma erősen konvergál a nullához, emiatt mindenképp hiánypótló ez a kiadvány.

Charles Maclean: Whiskyvilág;
ISBN 9789633554289
352 oldal, keménytábla Kiadás éve: 2018

Park Könyvkiadó