Független palackozók

fuggetlenek.jpg

Mostanában sok embertől hallottam, hogy nincs igazán tisztában a független palackozókkal, illetve nem érti őket, vagy nem látja át. Nos, ezzel annak idején én is így voltam - már ami az átláthatóságot illeti, hiszen annyi féle van belőlük, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja. Az általuk kiadott palackozásokról nem is beszélve, mert azt tényleg szinte lehetetlen dokumentálni. Mai posztunkban röviden áttekintjük a dolgot. Nem is igazán tudtam, hogy honnan induljak neki, hiszen a rendelkezésre álló információ talán csak a palackozások számával vetekszik.

Az talán mindenkinek egyértelmű, hogy a százhuszonvalahány működő skót whisky lepárló saját kiadásai a hivatalos kiadások, más néven OB - official bottling. Ezek jól felismerhető címkékkel rendelkeznek, hiszen a lepárló vagy az anyavállalat saját arculatát hordozzák. De mi az a sok, ismeretlen címkés palack a polcokon, amiken szintén egy-egy lepárló neve olvasható? Nagy valószínűséggel független palackozásba botlottunk. De mi az, hogy független palackozó? A független palackozók olyan cégek, amelyek saját márkanevük alatt palackoznak le más lepárlóktól beszerzett whiskyt. Ez a whisky lehet már érlelt, koros whisky, de lehet olyan új párlat is, amit a független palackozó cég a saját raktáraiban érlelt whiskyvé. Címkéjük általában saját dizájn, hiszen az eredeti lepárló branding elemeit nem használhatná. A forráslepárló nevének megjelölése opcionális, a leggyakoribb esetben ez is megtalálható a címkén. Van azonban olyan lepárló, amelyik ezt nem engedélyezi. Sok esetben az ilyen single maltok valamilyen fantázianév alatt jönnek ki.

Ezek a cégek a legtöbb esetben nemcsak pusztán palackozócégek, de igazi szakértői is a párlatnak, akik sokszor emlékezetes minőségű palackozásokat tesznek le az asztalra, amelyek elérik, vagy meg is haladhatják az adott lepárló hivatalos kiadásainak minőségét. Sokuk saját márkás kevert whiskyk, blendek, vagy kevert malátawhiskyk, blended maltok előállításával is foglakoznak, valamint lepárlótulajdonosok is. Nincs értelme azonban ennek a fajta összehasonlításnak: ezek a whiskyk az adott lepárló stílusától akár teljesen eltérőek is lehetnek.

Miért jó ez nekünk, fogyasztóknak és miért lehet jó a lepárlóknak? Nekünk mindenképpen azért, mert megismerhetjük a whiskyk egy másik odalát. A függetlenek saját, egyedi hordófiniselésekkel, érlelésekkel is előrukkolnak, sok a lehetőség a kísérletezésre, aminek köszönhetően más és más karakterű whiskyk születnek. Előfordul, hogy más korú palackozást adnak ki egy adott whiskyből, mint amit a lepárló hivatalos alapsorában megtalálunk.

A lepárlóknak plusz marketinglehetőséget is rejt egy-egy független palackozó kínálatában megjelenni. Aztán például megszabadulhatnak azoktól a hordóiktól, amik nem illenek bele a saját maltjuk profiljába (ne felejtsük el, hogy minden hordó más és más) vagy a jövőbeni marketing terveikbe, vagy akár nincs rá szükségük többé, akármilyen oknál fogva. Nem minden hordó áll azonban a független palackozók rendelkezésére: nyilván a lepárlóknak sem érdeke, hogy a készleteik legjobb darabjait ilyenformán áruba bocsássák.

Vannak olyan márkák is, amelyeknek a whiskyjeit nem, vagy nagyon ritkán fogjuk viszontlátni független palackozók kínálatában, adott esetben a név feltüntetése nélkül. Ilyen például a Glenfarclas, Glenfiddich vagy a Glenmorangie. Ezek a lepárlók sok energiát fektetnek abba, hogy whiskyjük ne kerüljön ki ilyenformán a másodlagos piacra.

Független palackozást kóstolni nem azt jelenti, hogy másodosztályú whiskyt iszol! Sőt! Kifejezetten magas minőségű cuccok kerülnek ki ezekből a műhelyekből, amikkel megismerheted egy-egy malt más arcát.

Álljon itt néhány független palackozó a teljesség igénye nélkül. Némelyik neve már ismerős lesz.

William Cadenhead // Skócia legrégebbi független palackozócége. A William Cadenhead Limited Wine and Spirit Merchants 1824-es alapítása után egy család kezében volt, aztán a campbeltowni J & A Mitchell & Co tulajdonába került. Ez a cég tulajdonolja a Springbank lepárlót is. Több, mint 100 skót lepárlótól vannak whiskyjeik és több más országból is.

Douglas Laing, Hunter Laing // családi vállakozás, egy család két fele irányítja a két céget. A Douglas Laing sokak számára ismerős lehet blended malt palackozásaikról, valamint a Provenance, Old Particular és XOP fantázianevű, single cask szériáikról, a Hunter Laing pedig az Old Malt Cask nevű kiadásról.

Gordon & Macphail // talán a legismertebbek mind közül. Raktáraikban a legkorosabb single maltok rejlenek. 1895-ben indultak, mint egy elgini vegyesbolt. A céget hosszú ideje az egyik legrégebbi alkalmazottjuk leszármazottai irányítják, az Urquhart család. Legismertebb szériájuk a Conoisseur's Choice. 1993-ban került a tulajdonukba az egyik legkedveltebb speyside-i lepárló, a Benromach.

Ian Macleod // nem meglepő módon szintén családi vállakozás. Az ő tulajdonukban van a Tamdhu és a Glengoyne. Blenderek is, márkáik például a Smokehead és az Isle of Skye. Legismertebb szériájuk a Cheiftain's.

Signatory Vintage Scotch Whisky // Fiatal független palackozó, 1988 óta működik. Alapítója Andrew Symington, aki korábban a rangos edinburghi Prestonfield House Hotelt vezette. Övéké az Edradour lepárló. Több szériájuk van, Un-chill Filtered Collection, Cask Strength Collection, Single Grain Collection.

Samaroli // szerencsésnek mondhatja magát, aki ennek az olasz független palackozónak a kínálatából magáénak tudhat pár palackot. Kiemelkedő minőségű 70-es és 80-as évekbeli palackozásai horribilis áron kelnek el az aukciókon és mai kiadásaik sem éppen a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Nem régi cég, 1968 óta működnek. Nevük összeforrt a kiemelkedő minőséggel, sok legendássá nőtt palackozást tudhatnak magukénak. Az első palackozók között között voltak, akik aktívan használták a hordóerősséget.

Berry Bros & Rudd // Nagy-Britannia legrégebbi családi bor-, és párlatkereskedő cége. Üzletük 1698 óta ugyanott található Londonban. Amellett, hogy a királyi család beszállítói is, szállítottak bort a Titanic fedélzetére, csempészeket segítettek, akik a szesztilalom alatt Amerikába csempésztek alkoholt és III. Napóleont is bújtatták a bolt alatti pincében. Övéké a Cutty Sark nevű blend és 2017-ig a Glenrothes lepárlót is magukénak mondhatták. Nyolc Master of Wine van náluk alkalmazásban.

Scotch Malt Whisky Society // itt írtunk róluk bővebben.

A sort lehetne folytatni, hiszen ma már nagyon sok független palackozó van a piacon. Adelphi, Wemyss, LMDW...mind más-más háttérrel, szelekcióval. Ezzel a poszttal egy kisebb áttekintés volt a cél, kóstolóblogunkon, a DRAMS blogon pedig időről-időre felbukkanak majd ilyen kiadások is.