Független palackozók

fuggetlenek.jpg

Mostanában sok embertől hallottam, hogy nincs igazán tisztában a független palackozókkal, illetve nem érti őket, vagy nem látja át. Nos, ezzel annak idején én is így voltam - már ami az átláthatóságot illeti, hiszen annyi féle van belőlük, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja. Az általuk kiadott palackozásokról nem is beszélve, mert azt tényleg szinte lehetetlen dokumentálni. Mai posztunkban röviden áttekintjük a dolgot. Nem is igazán tudtam, hogy honnan induljak neki, hiszen a rendelkezésre álló információ talán csak a palackozások számával vetekszik.

Az talán mindenkinek egyértelmű, hogy a százhuszonvalahány működő skót whisky lepárló saját kiadásai a hivatalos kiadások, más néven OB - official bottling. Ezek jól felismerhető címkékkel rendelkeznek, hiszen a lepárló vagy az anyavállalat saját arculatát hordozzák. De mi az a sok, ismeretlen címkés palack a polcokon, amiken szintén egy-egy lepárló neve olvasható? Nagy valószínűséggel független palackozásba botlottunk. De mi az, hogy független palackozó? A független palackozók olyan cégek, amelyek saját márkanevük alatt palackoznak le más lepárlóktól beszerzett whiskyt. Ez a whisky lehet már érlelt, koros whisky, de lehet olyan új párlat is, amit a független palackozó cég a saját raktáraiban érlelt whiskyvé. Címkéjük saját dizájn, az eredeti lepárló branding elemeit nem használhatjá. A forráslepárló nevének megjelölése opcionális, a leggyakoribb esetben ez is megtalálható a címkén.

Ezek a cégek a legtöbb esetben nemcsak pusztán palackozócégek, de igazi szakértői is a párlatnak, akik sokszor emlékezetes minőségű palackozásokat tesznek le az asztalra, amik elérik, vagy meg is haladják az adott lepárló hivatalos kiadásainak minőségét. Sokuk saját márkás kevert whiskyk, blendek előállításával is foglakoznak, valamint lepárlótulajdonosok is. Nincs értelme azonban ennek a fajta összehasonlításnak: ezek a whiskyk az adott lepárló stílusától akár teljesen eltérőek is lehetnek.

Miért jó ez nekünk, fogyasztóknak és miért lehet jó a lepárlóknak? Nekünk mindenképpen azért, mert megismerhetjük a whiskyk egy másik odalát. A függetlenek saját, egyedi hordófiniselésekkel, érlelésekkel is előrukkolnak, sok a lehetőség a kísérletezésre, aminek köszönhetően teljesen más karakterű whiskyk születnek. Előfordul, hogy más korú palackozást adnak ki egy adott whiskyből, mint amit a lepárló hivatalos alapsorában megtalálunk.

A lepárlóknak plusz marketinglehetőséget is rejt egy-egy független palackozó kínálatában megjelenni, valamint megszabadulhatnak azoktól a hordóiktól, amik nem illenek bele a saját profiljukba, vagy a jövőbeni marketing terveikbe, vagy akár nincs rá szükségük többé. Nem minden hordó áll azonban a független palackozók rendelkezésére: nyilván a lepárlóknak sem érdeke, hogy a készleteik legjobb darabjait ilyenformán áruba bocsássák. Vannak azonban olyan márkák is, amelyeknek a whiskyjeit nem fogjuk viszontlátni független palackozók kínálatában. Ilyen például a Glenfarclas, Glenfiddich vagy a Glenmorangie. Ezek a lepárlók sok energiát fektetnek abba, hogy whiskyjük ne kerüljön ki ilyenformán a másodlagos piacra. Bizonyos független palackozók meg olyan jó kapcsolatot ápolnak a lepárlókkal, hogy maguk a lepárlók ajánlanak fel számukra hordókat.

Álljon itt néhány független palackozó a teljesség igénye nélkül. Némelyik neve már ismerős lesz.

William Cadenhead // Skócia legrégebbi független palackozócége. A William Cadenhead Limited Wine and Spirit Merchants 1824-es alapítása után egy család kezében volt, aztán a campbeltowni J & A Mitchell & Co tulajdonába került. Ez a cég tulajdonolja a Springbank lepárlót is. Több, mint 100 skót lepárlótól vannak whiskyjeik és több más országból is.

Douglas Laing, Hunter Laing // családi vállakozás, egy család két fele irányítja a két céget. A Douglas Laing sokak számára ismerős lehet blended malt palackozásaikról, valamint a Provenance, Old Particular és XOP fantázianevű, single cask szériáikról, a Hunter Laing pedig az Old Malt Cask nevű kiadásról.

Gordon & Macphail // talán a legismertebbek mind közül. Raktáraikban a legkorosabb single maltok rejlenek. 1895-ben indultak, mint egy elgini vegyesbolt. A céget hosszú ideje az egyik legrégebbi alkalmazottjuk leszármazottai irányítják, az Urquhart család. Legismertebb szériájuk a Conoisseur's Choice. 1993-ban került a tulajdonukba az egyik legkedveltebb speyside-i lepárló, a Benromach.

Ian Macleod // nem meglepő módon szintén családi vállakozás. Az ő tulajdonukban van a Tamdhu és a Glengoyne. Blenderek is, márkáik például a Smokehead és az Isle of Skye. Legismertebb szériájuk a Cheiftain's.

Signatory Vintage Scotch Whisky // Fiatal független palackozó, 1988 óta működik. Alapítója Andrew Symington, aki korábban a rangos edinburghi Prestonfield House Hotelt vezette. Övéké az Edradour lepárló. Több szériájuk van, Un-chill Filtered Collection, Cask Strength Collection, Single Grain Collection.

Samaroli // szerencsésnek mondhatja magát, aki ennek az olasz független palackozónak a kínálatából magáénak tudhat pár palackot. Kiemelkedő minőségű 70-es és 80-as évekbeli palackozásai horribilis áron kelnek el az aukciókon és mai kiadásaik sem éppen a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Nem régi cég, 1968 óta működnek. Nevük összeforrt a kiemelkedő minőséggel. Az első palackozók között között voltak, akik aktívan használták a hordóerősséget.

Berry Bros & Rudd // Nagy-Britannia legrégebbi családi bor és párlatkereskedő cége. Üzletük 1698 óta ugyanott található Londonban. Amellett, hogy a királyi család beszállítói is, szállítottak bort a Titanic fedélzetére, csempészeket segítettek, akik a szesztilalom alatt Amerikába csemspésztek alkoholt és III. Napóleont is bújtatták a bolt alatti pincében. Övéké a Cutty Sark nevű blend és 2017-ig a Glenrothes lepárlót is magukénak mondhatták. Nyolc Master of Wine van náluk alkalmazásban.

Scotch Malt Whisky Society // itt írtunk róluk bővebben.

A sort lehetne folytatni, hiszen ma már nagyon sok független palackozó van a piacon. Adelphi, Brachadair, Wemyss, LMDW... Ezzel a poszttal egy kisebb áttekintés volt a cél, kóstolóblogunkon, a DRAMS blogon pedig időről-időre felbukkanak majd ilyen kiadások is.