Évzáró gondolatok

whisky_baubles.jpg

Eltelt a 2018-as év. Több újdonságot hozott úgy a whiskyvilágban, mint az én életemben is, bár előbbiben nem történtek akkora eget rengető változások, mint az utóbbiban. Van új GlenAllachie és Mortlach alapsor, 70 éves a Douglas Laing, abszolút csúcsot döntött egy palack Macallan egy árverésen, újra van GlenDronach 15 és lassan, de biztosan, lépésről-lépésre egyre többen lesznek a magyar whiskykedvelők is.

Az idei - immár nyolcadik - Whisky Shown például egyre több hölgy látogatónk volt - írhatom így, E/1-ben, hiszen ebben az évben én is a pult másik oldalán teljesítettem szolgálatot. Örömteli dolog, hogy a hölgyek közül sokan  mint whiskykedvelők érkeztek, előre eltervezett itinerrel és kedvencek egész sorával jöttek az eseményre. Némely kiállító meg is lepődött, hogy más országbeli whiskys eseményekhez képest itt milyen sok hölgy jár erre a rendezvényre. Persze a Whisky Show közönségéből nyugodtan vegyük le az újabb instafotóért menőző, ide csak presztízsből érkező, de a whiskyhez vajmi keveset értő látogatókat - reméljük belőlük van kevesebb. Ebben az évben a GoodSpirit Shop szezonzáró napjaiból is kivehettem a részem és jó látni, hogy egyre többen vannak, akik tudatosan érkeznek vásárolni, akár maguknak, akár másoknak viszik a jobbnál-jobb szeszesitalokat. Ez az idősebbekről is elmondható! Még ha csak annyit is tudnak, hogy a fiuknak/férjüknek milyen whiskyk vagy ginek vannak otthon, vagy hogy egyáltalán melyik a kedvencük, már az is örömmel tölt el. Fontosnak tartom, hogy az emberek a minőségi alkoholfogyasztás felé orientálódjanak, még ha ehhez talán a kelleténél szűkösebben áll rendelkezésükre az ismeret - néhány könyv és zárt közösség kivételével marad számukra az internet. Ezért is fontos, hogy hiteles legyen egy blogger/youtuber/instagrammer. Az élet túl rövid ahhoz, hogy szart együnk vagy igyunk és ezt ma már nem nehéz másképp csinálni. A minőség mindenki számára elérhető, ezt nagyon régóta szajkózom és remélem, nem csak a levegőbe beszélek. Persze nem lehet, nem is lesz mindenkiből minőségi alkoholfogyasztó, ahogy atomfizikus sem lesz mindenki és ez így is van rendjén.

Az én életem legnagyobb változása, ami a whiskyt érinti, hogy szeptembertől az első számú magyar whiskyforgalmazó cég sorait erősítem. Az, hogy ez kinek és hogyan lesz jó, majd 2019-ben tudok nyilatkozni. Mivel szinte minden időmet lefoglalta a munka, így a blog is háttérbe szorult, jobban mondva az újonnan indult másik blogra, a DRAMS kóstolóblogra koncentráltam (ha nem olvastad még, ajánlom figyelmedbe).

Örömmel tölt el, hogy whiskykedvelőket tömörítő Facebook csoportunk egyre nagyobb számú lesz és szépen lassan minden érdeklődő elindul azon az úton, ami az igényesebb whiskyfogyasztást jelenti - ez az út kinek rövidebb, kinek hosszabb lesz :)

Jó lenne még néhány szakmai fórum, összejövetel, esetleg kinti szakember idelátogatása, ha már itthon nem bővelkedünk ebben; az évenkénti Whisky Show remek kiegészítése lehetne néhány különleges előadás, aminek lehet, hogy meg kéne fizetni az árát, de sehonnan máshonnan be nem szerezhető tudást adhatnának. Biztos vagyok benne, hogy hazánkban is él nem egy, nem kettő párlatszakértő, aki esetleg a kinti piacokon is otthon van - őket is szívesen hallgatnám. Mentorok, segítők, "jedik" kellenek - na persze nem szimpátia-, és káderalapon, esetleg anyagi vagy társadalmi, vagy tudom is én, milyen alapon szelektáló jedik, nem bennfentes, VIP klubok, körök, csoportok, nevezzük, ahogy akarjuk. Kell az is, de nem csak az.

Jó lenne látni lokális whisky (vagy akár gin, rum) klubokat, kóstolókat a fővárosban és más városokban is.

Rendben, rendben, felébredek, na. Álmodozni lehet és néha kell is, de azért bízom benne, hogy egy része megvalósul. Tanulni viszont mindig kell, objektíven, tényszerűen - nem szakmai titkok kifecsegése, meg megtudása a cél, hanem információk megosztása azokkal, akik másképp nem jutnának hozzá.

Remélem mindenkinek nyugodtan és kellemesen telt az év vége és . Kívánok minden olvasómnak sikeres és persze jobbnál-jobb whiskyben gazdag 2019-es évet!